Ian Watson/USA Network/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images
LIFE

Τι είναι το negging και πώς θα καταλάβεις ότι πέφτεις θύμα του

Είναι διαφορετικό από το gaslighting και στόχος αυτού που στο κάνει είναι συνήθως να σε ρίξει ψυχολογικά.

Έχεις κι εσύ εκείνον τον συνάδελφο που κάθε φορά που σε βλέπει κάνει χιουμοράκι με κάτι που αφορά την εμφάνιση του; Σου λέει, για παράδειγμα «ωραία είσαι σήμερα. Τι ντύθηκες;» ή «είσαι υπέροχη. Δεν θα τολμούσα να κυκλοφορήσω με τα μαλλιά σου».

Το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το «πραγματικά δεν σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, σωστά;». Την επόμενη φορά, πες του να σταματήσει το negging γιατί κούρασε.

Μην το μπερδεύεις με το gaslighting

To gaslighting σε κάνει να αμφισβητείς την πραγματικότητα, από το πες, πες χειριστικού ανθρώπου που χρησιμοποιεί ψυχολογικά μέσα, για να αμφισβητήσει τη λογική σου. Ή να απεικονίσει ψευδώς την πραγματικότητα. Αυτός τουλάχιστον, είναι ο ορισμός που δίνει στον όρο η American Psychological Association.

Για να καταλάβεις αν έχεις υποστεί gaslighting αρκεί να σκεφτείς

  • Aν αμφισβητείς διαρκώς τον εαυτό σου, τα συναισθήματα σου και την κρίση σου
  • Aν έχεις πρόβλημα με το να παίρνεις απλές αποφάσεις
  • Aν χρησιμοποιείς δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του/της συντρόφου σου σε φίλους και συγγενείς
  • Aν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτός σου πως η συμπεριφορά του/της συντρόφου σου δεν είναι πραγματικά κακή ή
  • Aν θεωρείς πως εσύ έχεις την ευθύνη για αυτήν τη συμπεριφορά

Οι πιο συνηθισμένες συνθήκες που σου δείχνουν πως κάτι πάει λάθος είναι αν νιώθεις πως απειλείσαι όλη την ώρα ή αναρωτιέσαι «μήπως τελικά, είμαι “τρελός”/”τρελή” ή “χαζός”/”χαζή» ή ζητάς συγγνώμη για τα πάντα. Πάμε τώρα, και στο negging.

Ποιοι ανακάλυψαν το negging

Το negging είναι το αντίθετο του pozzing, κατά το οποίο κάποιος κάνει ένα κομπλιμέντο σε ένα άτομο για να κερδίσει τη συμπάθεια του. Ο όρος επινοήθηκε και προτάθηκε από pickup artists (PUA), κίνημα αντρών που είχε ως στόχο την αποπλάνηση και τη σεξουαλική επιτυχία. Σύμφωνα με το Urban Dictionary πρόκειται για «ήπιες προσβολές που έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, ώστε να είναι πιο ευάλωτη». Στο μεγάλο παιχνίδι, αυτός που κάνει τις προσβολές, φαίνεται πιο ελκυστικός στη γυναίκα.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο τα υποδόρια αρνητικά σχόλια μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση αυτού που το δέχεται και να εξελιχθεί σε σοβαρή συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση.

Οι διαφορετικοί τύποι του negging

Ο όρος προκύπτει από το “to neg”. Σημαίνει αρνητικό σχόλιο. Σύμφωνα με το Healthline «είναι το να κάνεις ακραία κομπλιμέντα ή σχόλια σε άλλο άτομο -συνήθως γυναίκα». Στην αρχή κάνεις ένα κοπλιμέντο κοινωνικής αξίας (πχ για την εμφάνιση του άλλου, σε όποιο επίπεδο ή για μια διάκριση) και μετά έρχεται το γκρέμισμα.

«Είμαι τόσο περήφανος για σένα που κόψες το κάπνισμα! Κρίμα που έχεις ήδη όλες αυτές τις μικρές γραμμές στο πρόσωπό σου». Γίνονται και συγκρίσεις. «Η αδερφή σου είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Μήπως να πιάσεις το υπονοούμενο και να αρχίσεις να γυμνάζεσαι;». Όπως γίνονται ερωτήσεις οι προσβολές. «Μη με παρεξηγήσεις, αλλά όντως θα φας όλα αυτά που έχεις βάλει στο πιάτο σου;»

Επίσης, οι προσβολές παρουσιάζονται υπό το πρίσμα της εποικοδομητικής κριτικής, χωρίς να υπάρχει κάτι το εποικοδομητικό στα λεγόμενα του negger. «Δεν θέλω να σου χαλάσω τη φάση, αλλά το ρούχο σου σε κάνει να δείχνεις χαζός». Πάντα εν τω μεταξύ, ο στόχος είναι να σε “ρίξουν”. «Τα νέα σου είναι υπέροχα, αλλά η τάδε (κοινή φίλη) έχει να πει κάτι καλύτερο».

Και πάντα θα βρουν τρόπο να μένει η προσοχή ‘καρφωμένη’ επάνω τους. Λες για παράδειγμα, πως ταλαιπωρείσαι από ένα τρομερό κρυολόγημα. Σχολιάζουν «εγώ μπήκα νοσοκομείο πριν ένα χρόνο, όταν παραλίγο να πεθάνω από πνευμονία. Οπότε σταμάτα την κλάψα». Εν τω μεταξύ, κάθε φορά που τους εγκαλείς, απαντούν πως κάνουν πλάκα. Ένα αστείο. Χιουμοράκι. Ενίοτε σε λένε και ευαίσθητο/ευαίσθητη και τελικά, σε κάνουν να μετανιώνεις που μίλησες, όπως θυματοποιούνται.

Πώς σταματάς έναν nagger

Κατ’ αρχάς αναγνωρίζεις το φαινόμενο. Μετά, επιλέγεις αν θα σπαταλήσεις την ενέργεια σου, για να εξηγήσεις πως δε σου αρέσει αυτό που γίνεται. Την απάντηση τη διάβασες. Δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο. Έχεις κάνει ξεκάθαρη τη θέση σου και παρακαλείς να μην επαναληφθεί. Αν επαναληφθεί, αγνόησε την -δεν έχει νόημα να παίζεις το παιχνίδι τους. Εγώ αναχαίτισα μια τέτοια περίπτωση, απαντώντας με προσβολή στην προσβολή που διατυπώθηκε ως ερώτηση.

Ξεκουράστηκε το μυαλό μου για κανα μήνα, πριν επανέλθει δριμύτερος ο nagger. Τότε επανέλαβα. Οι ειδικοί λένε πως αν εξελιχθεί η ιστορία, το χειρότερο που έχεις να κάνεις είναι να απομονωθείς. Εμπιστεύσου όσους έχεις επιλέξει να έχεις στη ζωή σου. Εάν έχει παραγίνει το κακό, υπάρχουν θεραπευτές που μπορούν να βοηθήσουν. Και στο τέλος της ημέρας, δεν είναι κακό να τελειώνει μια σχέση που δεν αντέχεις ψυχολογικά. Δεν είμαστε όλοι, για όλους.