2023,Lefteris Pitarakis/ AP Photo
EXPLAINED

Τι είναι το πυρονέφος της νύχτας που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός στις πυρκαγιές στον Έβρο και στην Πάρνηθα «εκδηλώθηκε το φαινόμενο πυρονέφους της νύχτας που θα μελετάται για χρόνια».

Στην πρώτη του τοποθέτηση στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας -οι μεγαλύτερες της ιστορίας των καταγραφών στην Ευρώπη- και ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τον Έβρο για 13η ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας στο αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, το συγκεκριμένο φαινόμενο ενέτεινε το πρόβλημα με τις πυρκαγιές σε Έβρο και Πάρνηθα «και θα μελετάται για χρόνια».

Ειδικά στην Πάρνηθα, η εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά της φωτιάς -κινήθηκε από τη Φυλή προς τους Θρακομακεδόνες, ενώ η φορά του ανέμου ήταν αντίθετη- προκάλεσε ποικίλα σχόλια για την πρωτοφανή της πορεία και δυναμική. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μάλιστα την έφερε τότε ως παράδειγμα ακραίου φαινομένου.

Περί τίνος λοιπόν πρόκειται; 

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του Meteo, «η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε συνέβη όταν η φωτιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. 

Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι, υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και τράβηξε την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο».

Meteo

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας αυτής συμπεριφοράς ήταν η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά.

Meteo

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό)».