Soroush Karimi/Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Τι είναι το Σύνδρομο του Παρισιού που παθαίνουν κυρίως οι Ιάπωνες τουρίστες

Μπορεί να μην το έχεις ξανακούσει, αλλά το πιο πιθανό είναι πως σου έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Σου έχει συμβεί ποτέ να ονειρεύεσαι χρόνια να πας σε έναν προορισμό, να κάνεις οικονομίες μήνες ολόκληρους, να κανονίζεις άδειες με τους συναδέλφους, να κλείνεις το πιο κεντρικό ξενοδοχείο, να φτιάχνεις αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε μέρα και όταν τελικά φτάνεις εκεί όλα να μοιάζουν απογοητευτικά;

Αν σου έχει συμβεί, να ξέρεις ότι αυτό που αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή έχει όνομα. Λέγεται Σύνδρομο του Παρισιού και πολλούς ανθρώπους τους επηρεάζει μέχρι και σωματικά.

Το σύνδρομο αυτό που φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τους τουρίστες από την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, άρχισε να καταγράφεται πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 και έχει να κάνει με τις μεγάλες διαφορές κουλτούρας που μπορεί να αντιμετωπίσεις όταν πας σε μια εντελώς διαφορετική χώρα από αυτή στην οποία μένεις, αλλά και από τις πολύ υψηλές προσδοκίες που είχες πριν φτάσεις στον πολυπόθητο προορισμό.

Τη γαλλική πρωτεύουσα επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 1,1 εκατομμύριο Ιάπωνες τουρίστες και αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως παραισθήσεις, αίσθηση καταδίωξης (θεωρούν ότι πέφτουν θύματα προκατάληψης και εχθρότητας από τους ντόπιους), μεγάλο άγχος, αλλά και ζαλάδες, ταχυκαρδίες, εφίδρωση.

μουσειο λουβρου © Diogo Fagundes/Unsplash

Είναι αλήθεια πως το Παρίσι είναι μια πόλη που πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαετίες στην ποπ κουλτούρα και πάντα αποτυπώνεται με έναν συγκεκριμένο παραμυθένιο τρόπο. Σε ταινίες, βιβλία, σειρές ακόμα και διαφημίσεις, το Παρίσι είναι ηλιόλουστο και πεντακάθαρο, ενώ όμορφες νεαρές κοπέλες φλερτάρουν στους δρόμους του με γοητευτικούς Γάλλους που κάνουν ποδήλατο στον Σηκουάνα. Όλα αυτά μπορεί να έχουν μια βάση, αλλά το Παρίσι σίγουρα δε μυρίζει μονίμως σαν Chanel no 5 και ούτε είναι πάντα ηλιόλουστο.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του. Εκείνη των αναταραχών στα προάστια, των βρόμικων πεζοδρομίων και της κοινωνικής ανισότητας. Όσο καλά κι αν είναι φτιαγμένο το πρόγραμμά σου λοιπόν, δε θα μπορέσεις να αποφύγεις και αυτή την πλευρά του, που μάλλον είναι και η πιο αληθινή.

Το σοκ λοιπόν, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι πολλοί τουρίστες με το που πατήσουν το πόδι τους στην Πόλη του Φωτός και αντικρίσουν την γκρίζα πολλές φορές πραγματικότητά του, μπορεί να έχει και σωματικές συνέπειες. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Σύνδρομο του Παρισιού, το οποίο βέβαια, μπορεί να ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Πριν πάτε λοιπόν, στη γαλλική πρωτεύουσα να θυμάστε πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μη μοιάζει όπως στην Amelie ή τις διαφημίσεις της Sofia Coppola για τον Dior.