©2021/AP Photo/Dita Alangkara
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού και πόσο πρέπει να ανησυχήσουμε

Το στέλεχος Δέλτα που κυριαρχεί σε Ινδία και Βρετανία θα κάνει δύσκολη την επιστροφή στην κανονικότητα κυρίως για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μπορεί ο συνδυασμός του θερινού ανοίγματος και της συνέχισης της εμβολιαστικής προσπάθειας να μας έχει φέρει σε έναν προ-πανδημικό κλίμα που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη γενικότερα, ωστόσο τα πράγματα δυστυχώς είναι πιο σύνθετα, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων. Ο βασικός κίνδυνος που έχουμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε είναι η λεγόμενη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Γιατί ανησυχούμε για το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο στέλεχος είναι το πλέον μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που έχουμε δει μέχρι τώρα. Κατά βάση θεωρείται ότι μεταδίδεται πολύ ευκολότερα σε σχέση με το στέλεχος Άλφα, από το οποίο υπολογίζεται ότι είναι ως και πενήντα φορές πιο μεταδοτικό, παρότι ο ακριβής υπολογισμός μοιάζει προς το παρόν να ποικίλει.

Υπάρχουν και κάποιες ακόμα πιο ανησυχητικές έρευνες που τονίζουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να προσπεράσει μέρος της ανοσίας που έχει χτίσει ο οργανισμός είτε αφού κόλλησε με κορονοϊό είτε μετά τον εμβολιασμό του. Παρόλα αυτά τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι πολύ αποτελεσματικά όταν γίνονται σε δύο δόσεις.

Τέλος, το στέλεχος Δέλτα δείχνει ότι εκτός από πιο μεταδοτικό προκαλεί και πιο σοβαρή νόσο. Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Σκωτία και αναπαρήχθη από τους New York Times τονίζει ότι οι άνθρωποι που κόλλησαν με το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν δύο φορές πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με όσους κόλλησαν με το Άλφα.

Το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού. ©2021, Natacha Pisarenko/Associated Press

Πού διασπείρεται αυτή τη στιγμή;

Tη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Δέλτα στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 80 χώρες και είναι μάλιστα το συχνότερο τόσο στην Ινδία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αποτελεί περίπου το 90% των κρουσμάτων. Σιγά-σιγά αρχίζει να αυξάνεται ραγδαία η εμφάνισή του και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι προκαλεί το 20,6% των νέων κρουσμάτων, από το μόλις 1,3% που ήταν τον Μάιο.

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να ανησυχούν;

Το θετικό είναι πως όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από το νέο στέλεχος. Σύμφωνα με έρευνες, το εμβόλιο της Pfizer είναι κατά 88% αποτελεσματικό ενάντια στο νέο στέλεχος. Πολύ κοντά δηλαδή στο 93% αποτελεσματικότητας ενάντια στο Άλφα. Ωστόσο, η μία δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική κατά μόλις 33%.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτή τη νέα φάση της πανδημίας», τόνισε ο Peter Hotez από το Baylor College. «Ωστόσο, η προστασία που φέρει η μία δόση του εμβολίου μοιάζει να είναι χαμηλή και φυσικά, αν δεν είσαι καθόλου εμβολιασμένος, μάλλον θα πρέπει να θεωρείς ότι βρίσκεσαι σε μεγάλο ρίσκο». Υπολογίζεται ότι πολύ μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων ανθρώπων θα κολλήσει από το στέλεχος Δέλτα.

Στη Μεγάλη Βρετανία μετά από μία περίοδο πολύ σημαντικής ύφεσης, τις τελευταίες φορές παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού κάτι που προκαλεί προβλήματα στο πρόγραμμα περαιτέρω άρσης των μέτρων και ανοίγματος των δραστηριοτήτων. Το πιο κρίσιμο είναι στην αυγή ενός υποτιθέμενου αλλά πλέον πολύ πιθανού 4ου κύματος κορονοϊού να έχουν προλάβει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή θα είναι η μόνη πρακτική λύση σε ένα ζήτημα που δυστυχώς για ακόμα μία φορά βιαστήκαμε να θεωρήσουμε λήξαν.