CBW/Alamy/Visualhellas.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι έκρυβαν στις τσέπες τους οι στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αντικείμενα από το σπίτι τους, μικρές αναμνηστικές παρηγοριές κι όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν άνθρωποι μέσα στο χάος.

Συνολικά, περίπου 127,2 εκατομμύρια άτομα επιστρατεύτηκαν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από όλες τις πλευρές, με 70 εκατομμύρια από αυτούς να πολεμούν στις ένοπλες δυνάμεις των Συμμάχων ή των Δυνάμεων του Άξονα.

Αυτοί οι αριθμοί μάς δίνουν μια ιδέα για την τεράστια κλίμακα του πολέμου, αλλά δεν μας λένε τίποτα για τους ίδιους τους στρατιώτες. Αν «ζουμάρουμε» και κοιτάξουμε τις καθημερινές ζωές αυτών των ανθρώπων, αποκτούμε μια πιο καθαρή εικόνα του πολέμου και αυτών που πολέμησαν.

Τι ακριβώς κουβαλούσαν λοιπόν στην τσέπη τους οι στρατιώτες; Αντικείμενα που τους ένωναν με το σπίτι τους, μικρές αναμνηστικές παρηγοριές κι όλα αυτά, εν μέσω του πιο αιματηρού πολέμου, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν άνθρωποι μέσα στο χάος.

Μικρά σημειωματάρια και μολύβια

Η επικοινωνία και η καταγραφή ήταν κρίσιμες στο πεδίο της μάχης. Οι αξιωματικοί είχαν μαζί τους συνήθως σημειωματάριο και μολύβι για να καταγράφουν εντολές, συντεταγμένες, στόχους και άλλες παρατηρήσεις. Ακόμη και οι στρατιώτες πεζικού συχνά είχαν σημειωματάριο και μολύβι για να γράφουν επιστολές, να ζωγραφίζουν ή να καταγράφουν τις εμπειρίες τους.

Ωστόσο, η καταγραφή ημερολογίων θεωρούνταν κίνδυνος για την ασφάλεια, καθώς εμπιστευτικές πληροφορίες μπορούσαν να πέσουν σε εχθρικά χέρια.

Φωτογραφίες από το σπίτι

Λίγα αντικείμενα είχαν τόσο μεγάλη συναισθηματική σημασία όσο οι φωτογραφίες από το σπίτι. Συνήθως ήταν μικρές, σε μέγεθος πορτοφολιού, και απεικόνιζαν συζύγους, αγαπημένους, παιδιά ή γονείς. Οι φωτογραφίες φυλάσσονταν σε κάποια τσέπη και μεταφέρονταν στο πεδίο της μάχης, παρέχοντας κρίσιμη ψυχολογική υποστήριξη στις πιο δύσκολες στιγμές του πολέμου.

Τσιγάρα και σπίρτα

Τα τσιγάρα ήταν αναπόσπαστο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με έως και το 75% των στρατιωτών να υιοθετούν τη συνήθεια. Ο καπνός ήταν βασικό στοιχείο του στρατού, με τους Αμερικανούς στρατιώτες, για παράδειγμα, να λαμβάνουν τσιγάρα στα συσσίτιά τους – συνήθως ένα μικρό πακέτο. Μαζί με σπίρτα φυσικά.

Νομίσματα

Οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν διάφορα αγαθά ως μέσο ανταλλαγής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τσιγάρα, σοκολάτες και αλκοόλ. Αλλά στις τσέπες τους υπήρχαν και νομίσματα. Οι στρατιώτες που υπηρετούσαν στο εξωτερικό πληρώνονταν συνήθως σε τοπικά νομίσματα, επειδή οι ξένες χώρες δεν ήθελαν εισροή δολαρίων που θα διατάρασσε τις τοπικές οικονομίες.

Μικρά αναγνώσματα

Το διάβασμα ήταν καλός τρόπος για να περνά η ώρα κατά τις περιόδους αναμονής, αλλά και απαραίτητο για να ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα. Έτσι, οι εκδότες αποφάσισαν να βοηθήσουν τους στρατιώτες τυπώνοντας μικροσκοπικά βιβλία τσέπης, εύκολα στη μεταφορά.

Εκτυπώθηκαν πάνω από 122 εκατομμύρια τέτοια βιβλία, σε εύθραυστο χαρτί, που άντεχαν περίπου έξι αναγνώσεις πριν διαλυθούν. Περιλάμβαναν έργα από τον Dickens και τον Shakespeare μέχρι αστυνομικά και γουέστερν.

Μαντήλια

Το απλό μαντήλι ήταν μέρος του βασικού εξοπλισμού των στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρούσε εύκολα σε μια τσέπη και είχε πολλές χρήσεις: για την προσωπική υγιεινή, ως αυτοσχέδιος επίδεσμος, ως κορδέλα για τον ιδρώτα, για προστασία από τη σκόνη, για φιλτράρισμα νερού ή για το τύλιγμα των τροφίμων.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.