ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι έμαθα από έναν φωτογράφο διασημοτήτων του Χόλιγουντ

Ένα masterclass με τον Manfred Baumann για καλύτερα φωτογραφικά πορτρέτα.

Δεν είναι εύκολο να αφήνεις, έστω για λίγο, πίσω σου κάτι τόσο μεγάλο όσο το Mobile World Congress, ίσως το σημαντικότερο τεχνολογικό γεγονός των ημερών μας. Στην προκειμένη περίπτωση το δέλεαρ ήταν ένα workshop φωτογραφίας με λίγους καλεσμένους και οικοδεσπότη τον φωτογράφο Manfred Baumann. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του Huawei P10 smartphone στη Βαρκελώνη.

O 49χρονος Αυστριακός είναι αυτό που λέμε φωτογράφος των σταρ. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ειδικεύεται στη γυμνή καλλιτεχνική φωτογραφία, τα πορτραίτα διασημοτήτων και τα τοπία. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα του Λος Άντζελες. Είναι πρεσβευτής της Leica, η οποία συνεργάζεται με τη Huawei στην ανάπτυξη φωτογραφικών φακών για smartphones, όπως αυτοί που φοράει το P10.

Μπροστά από τον φακό του τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πάμπολλοι ηθοποιοί, top models και celebrities: John Malkovich, Michelle Rodríguez, Bruce Willis, Sir Roger Moore, Κelly LeBrock, William Shatner, Lionel Richie, Silvia Schachermayer, Jack Black, μέχρι και ο άλλοτε πρωτοπυγμάχος Evander Holyfield.

 

Ακόμα, είναι γνωστός (ίσως περισσότερο σε όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία) για τις σειρές του Cities of Souls και Fine Nude Art. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το National Geographic, αποτυπώνοντας μεταξύ άλλων και το κυκλαδίτικο τοπίο.

Ο Manfred Baumann προτιμά την ασπρόμαυρη φωτογραφία. Και λέει πως ένα αριστοτεχνικό καρέ είναι θέμα γνώσης, έμπνευσης, ταλέντου, φωτισμού και αξιοποίησης των τεχνικών δυνατοτήτων που σου προσφέρει η κάμερα που κρατάς στα χέρια σου. Ένα άλλο ζητούμενο, ειδικά όταν πρόκειται για πορτρέτα, είναι η κατάλληλη χημεία μεταξύ φωτογράφου και μοντέλου. Πώς εκείνος που κρατά την κάμερα θα καταφέρει να βγάλει από εκείνον που στέκεται μπροστά στο φακό την καλύτερη δυνατή έκφραση των συναισθημάτων του.

 

Σαφώς, ένα μάθημα δύο ωρών δεν μπορεί να κάνει κανέναν πολύ καλύτερο φωτογράφο. Ίσως, όμως, για κάποιους να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μια ευκαιρία να μάθουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τις αυξημένες φωτογραφικές δυνατότητες που μας προσφέρει σήμερα ένα premium smartphone.