AP Photo/David Vincent
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι έχει συμβεί στην υπόθεση εκβιασμού του Mathieu Valbuena από τον Karim Benzema

Η εισαγγελέας της δίκης πρότεινε ποινή φυλάκισης 10 μηνών και 75.000 ευρώ πρόστιμο κατά του Karim Benzema, καθώς θεωρεί πως συνέβαλε στον εκβιασμό εναντίον του Mathieu Valbuena.

Βρισκόμαστε στα μέσα του 2015. Ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής, Mathieu Valbuena, δίνει το τηλέφωνό του σ’ έναν φίλο του που είναι γνωστός στους ποδοσφαιρικούς κύκλους της χώρας, τον Axel Angot, προκειμένου να μεταφέρει το περιεχόμενο του κινητού του σ’ ένα νέο. 

Ο Angot, λοιπόν, ψάχνει το κινητό του Mathieu Valbuena και ανακαλύπτει ένα sex tape, με πρωταγωνιστή τον ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος μεταφέρει την πληροφορία στον Mustapha Zouaoui και μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο προκειμένου να τον εκβιάσουν και να του αποσπάσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να μη βγάλουν στη φόρα το επίμαχο βίντεο.

Ο εκβιασμός για το επίμαχο βίντεο του Mathieu Valbuena

Mathieu Valbuena AP Photo/Michel Euler

Η πρώτη κρούση από τους εκβιαστές γίνεται τον Ιούνιο του 2015, όταν κάποιος άγνωστος καλεί τον Valbuena στο προπονητικό κέντρο της εθνικής Γαλλίας στο Clairefontaine, δυτικά του Παρισιού, και του ζητά να «συνεννοηθούν» για το βίντεο. Εκείνος θεωρεί πως του κάνει κάποιους είδους πλάκα και κλείνει το τηλέφωνο γελώντας.

Όσο περνούν οι μέρες, οι κλήσεις ολοένα και αυξάνονται. Ο Valbuena, όμως, φαίνεται να μη νοιάζεται. Τότε οι δυο τους αποφασίζουν να βάλουν στον κόλπο τον Karim Benzema.

Η εμπλοκή του Karim Benzema

Mathieu Valbuena AP Photo/Tom Hevezi

Εκεί είναι που αρχίζει να περιπλέκεται το πράγμα. Ο Benzema προσεγγίζει τον καλό του φίλο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, Valbuena και συζητούν σχετικά με την υπόθεση του ερωτικού βίντεο. Στις 6 Οκτωβρίου, μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης φέρεται να τον προσεγγίζει ξανά προκειμένου να του πει πως οι άνθρωποι που τον εκβιάζουν είναι «πολύ σκληροί εγκληματίες» και πως είναι εκεί για να «διαχειριστούν» μαζί την κατάσταση.

Ο τρόπος, όμως, και τα λόγια που χρησιμοποιεί ο Benzema είναι ύποπτα. Μήπως τελικά είναι κι αυτός μέρος του εκβιαστικού παιχνιδιού εναντίον του Valbuena; Τα στοιχεία που λαμβάνονται από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Karim Benzema, δίνουν την απάντηση. Ο ίδιος φέρεται να επικοινωνεί με τους εκβιαστές και να τους διαμηνύει πως «δεν μας παίρνει στα σοβαρά».

Ο Valbuena, βλέποντας πως κάτι δεν πάει καλά με τον συμπαίκτη του αποφασίζει να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Η είδηση του εκβιασμού του διεθνή ποδοσφαιριστή για το ροζ βίντεο και η πιθανή συνέργεια του συμπαίκτη του κάνει αμέσως τον γύρο του διαδικτύου.

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αποφασίζει να αποβάλει από την ομάδα και τους δύο ποδοσφαιριστές. Ο Valbuena δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά στην εθνική Γαλλίας, ενώ ο δεύτερος επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι για το Euro 2020.

Η ενοχή του Karim Benzema και η ποινή φυλάκισης

Mathieu Valbuena AP Photo/Michel Euler

Όλα αυτά τα χρόνια η δίκη «σέρνονταν» στα δικαστήρια, έως την περασμένη Πέμπτη, όταν και η εισαγγελέας, έχοντας ακούσει όλες τις μαρτυρίες και έχοντας συλλέξει όλα τα δεδομένα, ανακοίνωσε τις ποινές που προτείνει για τους κατηγορούμενους.

Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Karim Benzema. Φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή και πρόστιμο της τάξης των 75.000 ευρώ. Η εισαγγελέας τόνισε συγκεκριμένα: «Ο κ. Benzema ήταν ένα κομμάτι της στρατηγικής και το γνώριζε». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο striker της Ρεάλ Μαδρίτης είχε «εξουσία», δεν «έβαλε μαχαίρι στο λαιμό του Valbuena», όμως τον συμβούλευσε να «πάρει την σωστή απόφαση».

Για τον Mustapha Zouaoui που θεωρείται ο υποκινητής του εκβιασμού, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων και πρόστιμο 15.000 ευρώ, ενώ, για τον Axel Angot προτάθηκε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και επίσης πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Benzema στρατολογήθηκε από τους φερόμενους εκβιαστές για να πείσει τον συμπαίκτη του να πληρώσει. O ίδιος, ωστόσο, ακόμη υπεραμύνεται πως ενήργησε ως ενδιάμεσος για να βοηθήσει τον φίλο του να ξεμπλέξει από μια δύσκολη κατάσταση.

Η υπόθεση που καταρράκωσε τον Mathieu Valbuena

Mathieu Valbuena AP Photo/Michel Euler

Η υπόθεση αυτή τάραξε τον Mathieu Valbuena, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις, έκανε μήνες για να βρει ξανά τα πατήματά του. Όπως υποστήριξε ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού, η υπόθεση αυτή ήταν ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε η καριέρα του στην εθνική Γαλλίας.

«Θα προτιμούσα να μείνω εκτός της γαλλικής ομάδας για αθλητικούς λόγους. Είναι αλήθεια ότι αυτό προφανώς με επηρέασε πολύ. Όταν είσαι πάντα καλός παίκτης και φοράς με υπερηφάνεια τη γαλλική φανέλα, είναι πάντα δύσκολο να το αποδεχτείς. Το δέχτηκα και συνέχισα. Αλλά είναι μια πληγή που δύσκολα ξεπερνιέται» κατέληξε.