© Associated Press
ΥΓΕΙΑ

Τι γνωρίζουμε για την Η3Ν8, τη νέα γρίπη των πτηνών που ανιχνεύτηκε στην Κίνα

Ένα νέο στέλεχος του ιού εμφανίστηκε σε ένα τετράχρονο αγόρι στην επαρχία Χενάν της χώρας. Ποιες είναι οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση του και γιατί η ανθρωπότητα κινδυνεύει από μια νέα πανδημία.

Η ανίχνευση του ιού της γρίπης των πτηνών H3N8 για πρώτη φορά στον άνθρωπο έχει προκαλέσει αναταραχή στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας και ολόκληρου του πλανήτη. Η ανακοίνωση έγινε την Τρίτη, με τις αρχές της χώρας να συνιστούν ψυχραιμία από τους πολίτες καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Πού εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος ιός, σε τι φάση βρίσκεται και γιατί οι επιστήμονες φοβούνται την εξάπλωση μιας νέας πιθανής πανδημίας της γρίπης των πτηνών στην ανθρωπότητα;

Πότε εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως ο ιός Η3Ν8 δεν είναι άγνωστος στους επιστήμονες καθώς έχει ανιχνευτεί εδώ και δεκαετίες σε πουλερικά, φώκιες, σκύλους και άλογα τόσο στην Κίνα όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό που προκάλεσε, όμως, αναταραχή είναι η μετάδοσή του για πρώτη φορά στους ανθρώπους.

Όπως επισήμαναν στην ανακοίνωσή τους οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, ο ιός ανιχνεύτηκε σε ένα τετράχρονο παιδί στην κεντρική επαρχία Χενάν, το οποίο εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα από τις 5 Απριλίου. Κατά το ρεπορτάζ του Reuters, το αγόρι είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που βρίσκονταν στο σπίτι του.

Μετά την ανίχνευση του ιού, οι γιατροί ιχνηλάτησαν όλες τις επαφές του τετράχρονου, ωστόσο, παρατηρήθηκε πως κανείς από τους συγγενείς του, με τους οποίους είχε έρθει σε στενή επαφή, δεν κόλλησε τον ιό Η3Ν8.

Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μια αρχική αξιολόγηση έδειξε ότι η παραλλαγή δεν έχει ακόμη την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά ανθρώπους και έτσι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας επιδημίας είναι χαμηλός. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμη όλα τα ενδεχόμενα και παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της νόσου.

Γιατί εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Ο Η3Ν8 δεν είναι η μοναδική παραλλαγή του ιού της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον περασμένο Ιούνιο ένας 41χρονος άνδρας στην επαρχία Ζιανγκσού της ανατολικής Κίνας ήταν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου με το σπάνιο στέλεχος, Η10Ν3.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο, οι παγκόσμιες υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση. Συνολικά υπολογίζεται ότι έως το 2018 είχαν διαπιστωθεί περίπου 160 στελέχη του ιού και ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει μέχρι σήμερα.

Οι περισσότερες από τις παραλλαγές του ιού της γρίπης των πτηνών έχουν παρατηρηθεί στην Κίνα. Αυτό σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters συμβαίνει επειδή στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλά εκτροφεία πουλερικών, τα οποία ωστόσο δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πτηνά να κινδυνεύουν με μόλυνση από τις παραλλαγές της νόσου.

Έτσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών είναι αισθητός. «Όσο οι ιοί διαδίδονται στα πτηνά, η μόλυνση των ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών δεν πρόκειται να αποτελεί έκπληξη» σημείωσε σε ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: «Αυτό αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση σε όλους πως η απειλή μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών είναι ακόμη εδώ».