© SUZANNE CORDEIRO/AFP/VISUALHELLAS.GR
EXPLAINED

Τι γνωρίζουμε για το Optimus, το ανθρωποειδές ρομπότ που ετοιμάζει ο Elon Musk

Έχει ανθρώπινη μορφή, ζηλευτή δεξιοτεχνία αλλά εάν τσακωθείς μαζί του μάλλον θα νικήσεις. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μεγάλη αποκάλυψη, η αγωνία κορυφώνεται για το πρωτοποριακό προϊόν της Tesla.

Πώς λες να είναι ο κόσμος στο τεχνολογικό μέλλον; Θα έχει μεταφερθεί η ζωή στην εικονική σφαίρα με τα 3D γυαλιά, θα μεταφερθούμε σε ένα θαυμαστό καινούργιο metaverse ή μήπως θα παραμείνουμε στον γνωστό, φυσικό κόσμο αλλά διαθέτοντας επιδέξια ρομπότ να μας υπηρετούν;

Ενώ ο Mark Zuckerberg ποντάρει στην πρώτη εκδοχή, ο Elon Musk συνεχίζει στον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας ανακοινώσει από το καλοκαίρι του 2021 ότι η Tesla δουλεύει επάνω στην κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ – η τεχνολογική γνώση της αυτόματης αναγνώρισης και πλοήγησης είχε κατακτηθεί με τα οχήματα, αλλά «ο προγραμματισμός για ένα ανθρωποειδές πρέπει να είναι πολύ πιο αναλυτικός, όμως είναι εφικτό», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, δίνοντας μια πρώτη εικόνα για το Optimus.

Η επόμενη αναλυτική αναφορά για το επαναστατικό προϊόν και το στάδιο που βρίσκεται η πρώτη έκδοσή του, πρόκειται να δοθεί στο επικείμενο AI Day, το καθιερωμένο event δηλαδή όπου η Tesla παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα νέο πολύ πιο φιλόδοξο πεδίο έχει εισέλθει πλέον στο παιχνίδι και είναι πολύς ο κόσμος που μετρά αντίστροφα για το πρωινό της 30ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι φήμες λένε ότι ένα πρωτότυπο Optimus θα κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή.

Κάπως έτσι, θα σωπάσει η έντονη δυσπιστία που πλανάται πάνω από τους κύκλους επιστημόνων και όχι μόνο. Είναι γνωστό ότι ο Elon Musk αρέσκεται να προκαλεί, να κάνει μεγάλες ανακοινώσεις και μετά να τις αποσύρει (να θυμίσουμε ότι η εξαγορά του Twitter είναι ακόμη σε εκκρεμότητα), οπότε ίσως και η τεχνολογία για ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα να χρειαστεί μια δεκαετία ίσως και παραπάνω.

Από την άλλη, η Tesla ανοίγει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τα δίποδα Tesla Bots.

Πώς θα είναι το Optimus

Έχει ανθρώπινη μορφή με ύψος 1.73 και βάρος 56 κιλά, μπορεί να σηκώσει έως και 20 κιλά και δεν μπορεί να τρέξει με πάνω από 8 χλμ/ώρα. Αυτή ήταν η εικόνα από το περσινό AI Day για το πολυαναμενόμενο Optimus, ή αλλιώς Tesla Bot, το οποίο κατασκευάστηκε με πρώτη προτεραιότητα να είναι ασφαλές, οπότε ήθελαν να υπολείπεται σε δυναμική και ταχύτητα ενός μέσου ανθρώπου, «για καλό και για κακό», όπως είπε ο Elon Musk γελώντας.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είχε αναφερθεί ότι το ανθρωποειδές υιοθετεί το Σύστημα Αυτόματης Πλοήγησης των οχημάτων της Tesla όπως και το σύστημα Dojo των υπερ-υπολογιστών της εταιρίας, αλλά αμφότερα σε πιο εξελιγμένο επίπεδο, δεδομένου ότι τα ρομπότ καλούνται να ανταποκριθούν σε πολύ πιο διευρυμένες υποχρεώσεις.

Εφόσον δεν έχουν τροποποιηθεί τα στοιχεία από πέρσι, θα διαθέτουν 40 ηλεκτρομαγνητικούς ενεργοποιητές, όπως και 8 κάμερες, ενώ για το πρόσωπο επιλέχθηκε η οθόνη αντί μιας ρεαλιστικής αναπαράστασης με σιλικόνη.

Αυτό που τόνιζε ξανά και ξανά ο Elon Musk ήταν ο ρόλος αυτών των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία: «πρόκειται να αναλάβουν εργασίες που είναι βαρετές, επαναληπτικές και επικίνδυνες – ό,τι δεν θέλει να κάνει ο άνθρωπος, τέλος πάντων». Το ουσιαστικό επίτευγμα των Optimus, σε σχέση με άλλα που έχουν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια πρόκειται να είναι η δεξιοτεχνία, όπως δήλωσε ο Will Jackson, ειδικός επί του θέματος. Θα μπορούν να κάνουν λεπτοδουλειές, έχοντας κατά πάσα πιθανότητα πέντε δάχτυλα.

«Βλέπω ότι οι αναλυτές δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι το Optimus θα είναι σε θέση να ανατρέψει τη γενική ιδέα της οικονομίας, δεδομένου ότι θα πάψει να υπάρχει κάθε είδος εργασιακής δουλείας, άρα η ανάπτυξη θα είναι γιγαντιαία», τόνισε ο Elon Musk.

Η αναφορά δεν πήγαινε στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζονται για τις εργασιακές συνθήκες σε χώρες όπως Ινδία, αλλά σε όσους θα μπορούσαν πράγματι να αγοράσουν αυτή την επανάσταση στον ρου της τεχνολογίας.