© Damian Dovarganes / AP
EXPLAINED

Τι γνωρίζουμε για το πρόγραμμα Big Brother της NASA

Τέσσερις άνθρωποι θα κλειστούν για πάνω από έναν χρόνο σε ένα σπίτι που προσομοιώνει τις συνθήκες του πλανήτη Άρη. Ή αλλιώς: όταν η επιστήμη εμπνέεται από τα ριάλιτι.

Την περασμένη Κυριακή η NASA έκανε ένα μικρό βήμα σε ένα δικό της project, η ανθρωπότητα ίσως πάλι να έκανε ένα αρκετά μεγαλύτερο προς την κατάκτηση του διαστήματος και πιο συγκεκριμένα του πλανήτη Άρη. Βασικοί αρωγοί σε αυτό, τέσσερις ερευνητές που δέχτηκαν να κλειστούν μέσα σε ένα σπίτι φέρνοντας στο μυαλό στιγμές από την prime time τηλεόραση, τα ριάλιτι και κυρίως το Big Brother.

Επειδή, όμως, έχουν δημιουργηθεί κάποιες παρεξηγήσεις, ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους.

Ονομάζεται Big Brother το συγκεκριμένο project της NASA;

Όχι, αυτό ήταν αποτέλεσμα του ευφάνταστου ελληνικού ίντερνετ. Για αυτό και δε συναντά κανείς αντίστοιχες αναφορές στα Αγγλικά – όσο και αν ψάξει.

Τι είναι το CHAPEA Mars Dune Alpha;

Το αρκτικόλεξο CHAPEA μεταφράζεται ελεύθερα σε «Προσομοίωση Υγείας και Απόδοσης Προσωπικού Εξερεύνησης» ενώ το Marus Dune Alpha είναι ένα σπίτι 150 τ.μ. κατασκευασμένο σε 3D printer τοποθετημένο στο Διαστημικό Κέντρο Johnson του Χιούστον, με σκοπό την προσομοίωση των συνθηκών τις οποίες θα συναντήσουν οι πρώτοι εξερευνητές του Κόκκινου Πλανήτη.

Πόσο θα διαρκέσει το project;

Για 378 μέρες, οι τέσσερις ερευνητές της NASA θα κάνουν ό,τι ακριβώς θα έκαναν αν βρίσκονταν στον πλανήτη Άρη. Kαι μάλιστα αν όλα δεν πήγαιναν ακριβώς καλά: διαστημικοί περίπατοι, περιορισμένες προμήθειες, απώλεια επικοινωνίας με τη Γη, καταστροφές βασικών συστημάτων επιβίωσης θα βρίσκονται στην ημερησία διάταξη.   

Πώς βοηθά αυτό τη NASA;

Μία ομάδα ερευνητών θα αναλάβει να παρακολουθεί τους κατοίκους του «διαστημικού Big Brother» συλλέγοντας πληροφορίες για το πώς επηρεάζει τους ανθρώπους η παραμονή σε τέτοιες συνθήκες τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Προφανώς, λοιπόν, θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ποιοι αποτελούν την ομάδα του προγράμματος;

H NASA επέλεξε τους συμμετέχοντες ακριβώς όπως επιλέγει τους αστροναύτες. Χρειάστηκε δηλαδή να έχουν περάσει συγκεκριμένα τεστ και να κατέχουν συγκεκριμένες γνώσεις. Οι τέσσερις συμμετέχοντες είναι ένα ερευνητής, ένας μηχανικός, ένας γιατρός και ένας μικροβιολόγος του αμερικανικού Ναυτικού. 

Πώς είναι διαμορφωμένο το Mars Dune Alpha;

Το «αρειανό» σπίτι έχει ξεχωριστά υπνοδωμάτια για τους ενοίκους του, δύο μπάνια και χώρους ειδικά διαμορφωμένους για εργασία, σωματική άσκηση και διασκέδαση.

Τι άλλο γνωρίζουμε για τo project κατάκτησης του Άρη;

Η αποστολή CHAPEA ανακοινώθηκε το 2021 και η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε ύστερα από αιτήσεις. Παράλληλα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει στα σκαριά να στείλει την πρώτη μη λευκή γυναίκα στη Σελήνη μέσω του προγράμματος «Άρτεμις». Το ίδιο πρόγραμμα αποτελεί την «ομπρέλα» κάτω από την οποία η NASA σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στον Άρη.

Φυσικά, εδώ είναι που ξεκινούν οι δυσκολίες, αφού μπορεί να έχουν γίνει πολλές μη επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη, το να στείλεις ανθρώπους όμως τόσο μακριά από τη Γη είναι ακόμα ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει δοθεί σίγουρη λύση. Το ταξίδι μέχρι τον Άρη μπορεί από μόνο του να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο με τα σημερινά δεδομένα.

Τελικά, τι πραγματικά πιστεύει η NASA για το project;

«Αυτές οι πολύμηνες αποστολές προσομοίωσής φέρνουν τον Άρη ένα βήμα πιο κοντά σε εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά η Julie Kramer-White, διευθύντρια του τμήματος μηχανικής της NASA, πριν συνεχίσει: «Μας βοηθούν να αντιληφθούμε πως η κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη δεν είναι κάτι απίθανο, καθώς αντιλαμβανόμαστε παράλληλα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις οι οποίες συνοδεύουν τόσο μακρινές αποστολές».