outnow.ch
SEX

Τι κάνεις όταν είσαι σε σχέση αλλά σου αρέσουν κι άλλες γυναίκες

Το να σε προσελκύει και κάποια άλλη εκτός από τη σύντροφό σου, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό. Πρέπει όμως να προσέξεις μερικά, βασικά πραγματάκια για να μην περάσεις στην αντίπερα όχθη.

Και ξαφνικά, πιάνεις τον εαυτό σου να έλκεται σαν μαγνήτης και από κάποια άλλη ή κάποιες άλλες γυναίκες πέρα από τη σύντροφό σου/το στεφάνι σου. Δεν είσαι ο μόνος. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ακόμα και στις πιο σταθερές και ευτυχισμένες σχέσεις. Είναι άλλωστε ένα από τα «αγκάθια» της μονογαμίας.

Σύμφωνα με την The Independent, έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι έως και το 50% των συμμετεχόντων, που βρίσκονταν σε σχέση είχαν νιώσει κάποια στιγμή  κάτι για κάποιο άλλο πρόσωπο εκτός από το ταίρι τους, ενώ ένας στους πέντε είχε παραδεχθεί ότι υπήρξε πραγματικά ερωτευμένος με αυτόν τον άνθρωπο.

Αφού λοιπόν υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις ότι πρόκειται για κάτι σύνηθες, που σημαίνει ότι δεν είσαι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, προκύπτει το εξής ερώτημα: πώς θα διαχειριστείς αυτή την κατάσταση; Η απάντηση ή μάλλον οι απαντήσεις, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως υποδεικνύουν διάφοροι σύμβουλοι σχέσεων και δεν οδηγούν ντε και καλά σε χωρισμό.

 

Αναγνώρισε τα κενά στη σχέση σου

Πρώτα απ’ όλα, προσπάθησε να σκεφτείς γιατί σε προσελκύει κάποια άλλη. Σου προσφέρει κάτι που δεν σου προσφέρει η σύντροφός σου; Αν συμβαίνει αυτό, η ψυχολόγος Madeleine Mason-Roantree προτείνει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αναλογιστείς τι λείπει από την τρέχουσα σχέση σου και σε οδηγεί σε άλλες αγκαλιές. Στη συνέχεια, συμβουλεύει να συζητήσεις μαζί της τις ανάγκες σου, χωρίς απαραίτητα να ομολογήσεις την έλξη σου σε άλλο πρόσωπο αν δεν το επιθυμείς ή είναι κάτι που σε δυσκολεύει γιατί φοβάσαι μην σε χωρίσει, κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλεις.

Μην πανικοβάλλεσαι

Αν είσαι φύσει μονογαμικό και πιστό άτομο, όλη αυτή η κατάσταση θα σου δημιουργήσει συναισθήματα ενοχής, σύγχυσης και ανησυχίας. Μην φοβάσαι και μην πανικοβάλλεσαι. Ο σύμβουλος σχέσεων James Preece προτείνει ηρεμία: «Πριν προβείς σε κάποια δραστική κίνηση, κάνε ένα βήμα πίσω. Είναι απολύτως φυσιολογικό να σε ελκύουν άλλοι άνθρωποι, ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε μία ευτυχισμένη σχέση. Μπορείς να είσαι σε σχέση δηλαδή με κάποια και ακόμα να εκτιμάς μία όμορφη γυναίκα όταν τη βλέπεις. Λίγη φαντασία εδώ και εκεί είναι υγιής, αρκεί να περιορίζεται στην περιστασιακή σκέψη και να μην γίνεται πράξη».

Θέσε όρια

«Όπως προαναφέρθηκε, η φαντασία δεν είναι απιστία. Το να μείνεις λοιπόν στη θεωρία και να μην περάσεις στην πράξη είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει σχεδόν σε όλους. Είναι κάτι ακίνδυνο για τη σχέση σου και δεν χρειάζεται να το ερμηνεύσεις ότι ντε και καλά πάει κάτι στραβά με τη σύντροφό σου. Αν όμως ξεπεράσεις τα όρια, τότε ναι, κάτι πάει πολύ λάθος» εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Marc Hekster.

Προσδιόρισε τη συχνότητα της έλξης

«Είναι η πρώτη φορά που σου συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ή μήπως έχεις αναπτύξει ένα μοτίβο συμπεριφοράς; Την απάντηση τη γνωρίζεις αποκλειστικά εσύ», αναφέρει η Mason-Roantree.

Πάνω από όλα, να είσαι ειλικρινής

«Το να σε ελκύει μία άλλη γυναίκα από τη σχέση σου είναι άλλο πράγμα από το να την απατήσεις με το αντικείμενο του κρυφού σου πόθου. Αν λοιπόν δεν εκπέμπεις πια στο ίδιο μήκος κύματος μαζί της, τότε καλό είναι να είσαι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό σου και έπειτα με εκείνη και οι δρόμοι σας να χωρίσουν», υπογραμμίζει η Mason-Roantree.