Τι να κάνεις τα άχρηστα δώρα των Χριστουγέννων
Οι αλλαγές, οι ανταλλαγές και όλα όσα μπορείς να κάνεις με τα δώρα που ποτέ δεν επιθύμησες.
- 3 ΙΑΝ 2017
Κάποια Χριστούγεννα δεκάδες χρόνια πριν, που δυστυχώς οι ιστορικοί της εποχής δεν κατέγραψαν υποτιμώντας τη σημασία του γεγονότος, ένας θείος, βγήκε από ένα εμπορικό κατάστημα απηυδισμένος από την υπερπροσπάθεια να βρει τι διαφορετικό δώρο να ψωνίσει άλλη μια χρονιά για το ανηψάκι του, πήγε στο κοντινότερο περίπτερο, αγόρασε έναν άσπρο φάκελο, έβαλε μέσα τα χρήματα που σκόπευε να διαθέσει και του τον πρόσφερε ως δώρο για τις γιορτές.
Η ρηξικέλευθη αυτή κίνηση διαδόθηκε με ταχείς ρυθμούς σε θείους, νονούς, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς ανά τον πλανήτη, οι οποίοι άρχισαν να δίνουν χρήματα -εντός ή εκτός φακέλου- αντί για δώρα στα ανίψια, βαφτιστήρια, εγγόνια τους. Το στρες του ‘τι να αγοράσω για δώρο’, αλλά και του ‘τι να κάνω ένα παντελώς άχρηστο δώρο που μου έδωσαν’ βρισκόταν ένα βήμα πριν την εξαφάνιση.
Για αδιευκρίνιστους, όμως, λόγους η κίνηση δεν εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα να μην δίνονται σχεδόν ποτέ χρήματα ως δώρο μεταξύ ενηλίκων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, η οποία κατά πολλούς θεωρείται μάστιγα, που από άποψη ιδεολογίας δεν έδωσε ποτέ χρήματα σε άλλο άνθρωπο -ακόμα και ανήλικο- και συνέχισε να χαρίζει δώρα, επειδή τάχα μου μια τέτοια κίνηση αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος και πιο προσωπικής σχέσης.
Κάπως έτσι φτάσαμε, λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση και των φετινών εορτών,
να έχουμε πάνω στο γραφείο μια ντάνα αντικειμένων με μικρότερη χρηστική αξία από το κουμπί που ισχυρίζεται πως αν το πατήσεις πρασινίζει το φανάρι
και να μην ξέρουμε τι να τα κάνουμε.
Για αρχή μπορείς να επισημάνεις στους αγαπημένους μας, πως από το 2018 θα δέχεσαι μόνο χρήματα και στη συνέχεια μπορείς να υιοθετήσεις κάποιους από τους παρακάτω τρόπους για να ξεφορτωθείς τα πρώτα άχρηστα δώρα του 2017.
Άλλαξέ τα
>Για να επιλέξεις την αλλαγή σημαίνει πως το δώρο που δέχθηκες κινούνταν σε σωστή βάση.
>Συνήθως πρόκειται για κάποιο ρούχο που θα αγόραζες και ο ίδιος, αλλά σου το πήραν σε λάθος μέγεθος.
>Μπορεί να είναι ένα βιβλίο ή ένα cd που ήδη έχεις ή δεν σου αρέσει και θες να το αλλάξεις με κάτι που έχεις βάλει έτσι κι αλλιώς στο μάτι.
>Ποτέ δεν αλλάζουμε αμέσως το πρώτο δώρο που λαμβάνουμε. Σύμφωνα με το 13ο νόμο του Μέρφι, την ημέρα της αλλαγής θα σου κάνουν άλλο δώρο που θα χρειάζεται αλλαγή και θα έχει αγοραστεί από το ίδιο κατάστημα.
>Όλοι έχουμε κάνει άνω κάτω όλο το σπίτι ψάχνοντας την πολυπόθητη κάρτα αλλαγής που μπήκε, όπως το κερδισμένο λαχείο στα επεισόδια του ‘Ρετιρέ’, με τα ρούχα στο πλυντήριο.
Αντάλλαξέ τα
>Γράφοντας ”ανταλλαγές” στο σημείο αναζήτησης του facebook εμφανίζονται καμιά δεκαριά ομάδες με χιλιάδες μέλη που προτίθενται να ανταλλάξουν οποιοδήποτε αντικείμενό τους. Από παπούτσια και βιβλία μέχρι τρακτέρ και τόξα.
>Ανταλλαγές μπορούν να γίνουν και μέσω εφημερίδων ή site με αγγελίες.
>Αυτό που θα δώσεις δεν γίνεται να σου είναι πιο άχρηστο από αυτό που θα πάρεις.
>Ακόμα και αν δεν πετάξεις την σκούφια σου από χαρά για αυτό που θα πάρεις, μπορεί να κάνεις κάποιον άλλο άνθρωπο χαρούμενο. Γιορτές είναι αδερφέ!
>Μέσω των ίδιων ομάδων στο facebook και αντίστοιχων αγγελιών, μπορείς απλώς να χαρίσεις το δώρο σου.
Δώρισέ τα ξανά
>Το να το δωρίσεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο ισχυριζόμενος πως το αγόρασες εσύ, πρόκειται για την πιο lame πράξη που μπορείς να κάνεις μες στο 2017.
>Αν το δωρίσεις λέγοντας πως είναι δώρο από ‘δεύτερο χέρι’ δεν σε κάνει μάγκα, αλλά τουλάχιστον διατηρείς την αξιοπρέπειά σου.
>Σε κάθε περίπτωση βγάλε την κάρτα με τις ευχές που προοριζόταν για σένα.
Πούλησέ τα
>Αν δεν είσαι υπέρ της ανταλλαγής και δεν σε έχει αγγίξει το πνεύμα των Χριστουγέννων και η πώληση αποτελεί μια επιλογή.
>Αν υπάρχουν ομάδες ανταλλαγής αντικειμένων στο facebook, φαντάσου πόσες είναι οι αντίστοιχες πωλήσεων, χώρια οι αγγελίες σε εφημερίδες και άλλα μέσα.
>’Ετσι μπορείς να βγάλεις λεφτά, ώστε να κάνεις εσύ ένα δώρο σε κάποιον άλλο. Στην ουσία πρόκειται για την βελτιωμένη εκδοχή της προηγούμενης επιλογής.
Μην τα αφήσεις εκεί που τα άνοιξες
>Ενός λεπτού σιγή για τα μπιμπελό/κορνίζες/κεριά που μας πήραν δώρο και τα έχουμε αφήσει εδώ και χρόνια στο σημείο που τα ακουμπήσαμε τη στιγμή που τα βγάλαμε από το κουτί.
>Κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του έχει ένα ράφι/ντουλαπάκι που είναι στοιβαγμένα όλα τα άχρηστα δώρα που έχουμε λάβει κατά καιρούς.
>Φήμες λένε πως αν έπεφτε το περιεχόμενο από το συγκεκριμένο ντουλαπάκι στη θάλασσα, θα δημιουργούνταν μεγαλύτερο τσουνάμι από αυτό που θα δημιουργούσε το αντίστοιχο με τα άπλυτα.
>Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που το πετάξεις στα σκουπίδια, έχεις κάνει κάτι. Το να το αφήσεις εκεί που το άνοιξες είναι σαν να ψήφισες ‘λευκό’ στις εκλογές.