© Shutterstock
ΥΓΕΙΑ

Τι να περιμένουμε από τις θεραπείες που ετοιμάζονται ενάντια στην Covid-19

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται νέα εργαλεία που σε συνδυασμό με τα εμβόλια ίσως δώσουν οριστική λύση στην πανδημία του κορονοϊού.

Mετά την παρασκευή των εμβολίων, η διεθνής ιατρική κοινότητα και οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του πλανήτη έχουν ριχτεί στη μάχη της παραγωγής για το φάρμακο που θα αφορά πλέον την αντιμετώπιση του κορονοϊού αφού ο ασθενής έχει διαγνωστεί με αυτόν. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα, ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ο συνδυασμός σωστών θεραπειών με εμβόλια θα φέρει επιτέλους το πολυπόθητο τέλος της πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί μπορεί να μην έφεραν όλα όσα ελπίζαμε πέρσι τέτοια εποχή, αλλά αδιαμφισβήτητα έχουν βοηθήσει πολύ σημαντικά στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της Covid-19 σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Παρακάτω θα βρεις έναν ενδεικτικό χάρτη της πορείας αλλά και της έντασης των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Το κλειδί πλέον δεν είναι τόσο η ανακοπή των ίδιων των κρουσμάτων όσο η αντιμετώπιση της βαριάς νόσησης λόγω κορονοϊού.

Σύντομα αναμένουμε νέους και πολύ σημαντικούς συμμάχους για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Το χάπι της Pfizer

H πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη ελπίδα μας όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση  του κορονοϊού. Η θεραπεία που ανακοίνωσε η Pfizer αποτελείται από 30 χάπια που χορηγούνται στον ασθενή σε διάρκεια πέντε ημερών. Μεταξύ αυτών εμπεριέχεται και το ritonavir που είναι ένα παλαιότερο φάρμακο που χρησιμοποιούνταν εναντίον του HIV και φαίνεται ότι δρα βοηθητικά στη δράση του φαρμάκου της Pfizer.

Από τα πρώτα στοιχεία των θεραπειών φαίνεται ότι η έγκαιρη (εντός τριών ημερών από την εκδήλωση συμπτωμάτων) χορήγηση της θεραπείας μπορεί να μειώσει ως και 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών που διαγνώστηκαν με Covid-19. Η Pfizer αναμένεται να παραγάγει περισσότερες από 180.000 σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια το 2022.

Remdesivir

Ίσως, το αντιικό φάρμακο για το οποίο έγινε ο μεγαλύτερος λόγος. Πρόκειται για ένα φάρμακο από την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences το οποίο έχει εγκριθεί για χορήγηση σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης σε ΗΠΑ, Ινδία και Σιγκαπούρη όπως και σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία και Αυστραλία, επίσης μόνο μετά από την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων. Είναι πολύ ακριβό και χορηγείται ενδοφλέβια. Το κατά πόσο βοηθάει τους ασθενείς δεν είναι ακόμα βέβαιο καθώς μία μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι έχει μία μικρή μόνο επίδραση στην πρόληψη του θανάτου ή της διασωλήνωσης.

Το φάρμακο της Merck

Το φάρμακο εναντίον του κορονοϊού. 2021 / Merck via AP

Η δεύτερη μεγάλη ελπίδα μας μετά από εκείνη του χαπιού της Pfizer. Η επίδραση του στην πρόληψη θανάτου από Covid-19 είναι πολύ σημαντική. Το φάρμακο της Merck υπολογίζεται ότι μειώνει τις πιθανότητες αυτές σχεδόν στο μισό. Πριν λίγες ημέρες, η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον πλανήτη που ενέκρινε τη χορήγηση του φαρμάκου στους ασθενείς με κορονοϊό, πράγμα που αναμένεται να ξεκινήσει στην πράξη ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο. Αναμένεται και αυτό να αποτελέσει ένα νέο και πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών.

Dexamethasone

Ένα φτηνό στεροειδές το οποίο είναι 60 ετών που έγινε success story στην αρχή της πανδημίας, όταν η Recovery σε συνεργασία με την Οξφόρδη βρήκε σε δοκιμαστικές μελέτες ότι οι ζωές ενός στους 8 ανθρώπους που έπασχαν από βαριά νόσο Covid-19 γλύτωσαν χάρη και στη χορήγηση του φαρμάκου. Πλέον μία μικρή δόση θεωρείται μέρος της στάνταρ θεραπείας για τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Το φάρμακο της Synairgen

Η φαρμακευτική Synairgen έχει ανακοινώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. Το φάρμακο αυτό φτιάχτηκε αρχικά για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Φαίνεται όμως, σύμφωνα με έρευνες ότι το φάρμακο έχει μία αντιική δράση και ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση 3 των δομικών.

Favipiravir

Πρόκειται για ένα φάρμακο που σχεδιάστηκε για να μπλοκάρει την αντιγραφή των ιών στα αρχικά στάδια μίας ασθένειας. Το 2014 είχε εγκριθεί ως φάρμακο εναντίον της γρίπης στην Ιαπωνία. Βρίσκεται επίσης στη φάση 3 και αναμένουμε πολύ σύντομα τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για την ένταξή του στις στάνταρ θεραπείες για τον Covid-19.