unsplash
ΥΓΕΙΑ

Τι παθαίνει το σώμα σου όταν δεν πίνεις νερό

Μην αγνοήσεις αυτά τα επτά συμπτώματα αν εμφανιστούν στην καθημερινότητά σου. Ξεκίνα να πίνεις (περισσότερο) νερό.

Συχνά υποτιμάμε το νερό και την αξία του στη διατροφή μας. Συχνά ένας παγωμένος καφές, ένα smoothie, ένα milkshake δείχνουν πιο sexy επιλογές από ένα ποτήρι νερό, ώστε να ξεδιψάσουμε.

Με πληροφορίες από το Well + Good, βάλαμε στη σειρά όλα εκείνα τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στο σώμα μας, όταν σταματάμε να πίνουμε νερό.

Πονοκέφαλος

Σύμφωνα με την διαιτολόγο – καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dana Hunnes, το κεφάλι είναι το πρώτο μέρος του σώματός μας στο οποίο γίνεται αισθητή η έλλειψη H2Ο, μέσω μετρίως ισχυρού ή και αρκετά ισχυρού πόνου. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Τα αγγεία του εγκεφάλου μας είναι πολύ ευαίσθητα. Όταν δεν πίνουμε νερό, προκύπτουν αυξομειώσεις στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η αντίδραση του εγκεφάλου μας σε αυτή την κατάσταση, έρχεται με την μορφή πονοκεφάλων, συχνά αρκετά έντονων”. Ξέρω πως μπορεί να υπάρχουν και πονοκεφάλοι σε μορφή τοξικών ανθρώπων, αλλά μήπως να πιείς ένα ποτήρι νερό πρώτα;

Δυσκοιλιότητα

Όταν δεν υπάρχει μια συνεχής ροή νερού προς το πεπτικό σύστημα, αυτό δείχνει να ‘ζορίζεται’, κάτι που μεταφράζεται με την την εκδήλωση στομαχικών διαταραχών, όπως η δυσπεψία. Σύμφωνα με την διαιτολόγο Hunnes, χωρίς μια επαρκή ροή νερού, το γαστροεντερικό σύστημα δίνει ‘αγώνα’ για τη διάσπαση της τροφής και την μετατροπή της σε κόπρανα. Ειδικότερα, όταν λαμβάνουμε τροφές πλούσες σε ίνες, χρειάζεται να καταναλώνουμε ακόμα περισσότερο νερό, ώστε αυτές να αφοδεύονται άνετα.

Κούραση

Το 2020 είναι η χρονιά της απόλυτης κούρασης, από ένα σωρό ψυχοφθόρα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη νερού στο σώμα μας, μπορεί από μόνη της να προκαλέσει έντονη κούραση. Με ελλείψεις στην κατανάλωσή νερού, διαμορφώνονται αυξομειώσεις στην κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό μας, που μεταφράζονται με συμπτώματα έντονης κούρασης. Όταν νιώθεις κομμάτια από την εξάντληση, ένα πρώτο βήμα προς την βελτίωση, είναι το να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό, παρά έναν ακόμα καφέ ή ενεργειακό ποτό, τα οποία σίγουρα θα σε αφυδατώσουν ακόμα περισσότερο.

Πείνα

Από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου εκφράζουμε προς τα έξω την αίσθηση της δίψας, αλλά και την αίσθηση της πείνας. Είναι πολύ πιθανό, όταν έχεις ξαφνική όρεξη για ένα ακόμα γλυκό ή αλμυρό snack, στην πραγματικότητα  αυτό που πρέπει να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα, να είναι κάτι τελείως διαφορετικό; να θυμηθείς αυτό που έλεγε κάποτε ένα 90s διαφημιστικό slogan γνωστού αναψυκτικού, να ακούσεις τη δίψα σου (και να πιείς νερό).

‘Θολούρα’ στο μυαλό

Η καθηγήτρια νευροχειρουργικής Lisa Mosconi, στο βιβλίο της ‘The Surprising Science of Eating for Cognitive Power’, περιγράφει το πως η φυσιολογική υδάτωση του σώματος είναι η πρώτη προτεραιότητα για την καλή υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα και μια μέτριας μορφής αφυδάτωση, μπορεί να ευθύνεται για σοβαρά λάθη στην καθημερινότητα μας, όπως αυτά που συμβαίνουν σε μια επικίνδυνη οδήγηση. Πριν περάσεις με κόκκινο, πιές λίγο νερό ακόμα.

Κακοδιαθεσία

Συχνά δεν φταίνε μόνο οι άλλοι αν έχουμε νεύρα, αλλά και κάποιες κακές συνήθειες μας. Το νερό παράγει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές στον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψη του, μπορεί να προκαλέσει ακραίες εναλλαγές στη διάθεσή μας. Hello κυκλοθυμία my old friend.

Αίσθημα έντονης ζέστης

Το σώμα μας χωρίς πλήρη υδάτωση, μοιάζει με ένα εργοστάσιο που δουλεύει διαρκώς στα όρια του, που είναι διαρκώς έτοιμο να κάνει ένα μεγάλο ‘μπαμ’ και να διαλυθεί σε κομμάτια. Η αίσθηση έντονης ζέστης, η ‘κάψα’ που μπορεί να νιώσεις ξαφνικά, είναι ένα ‘μήνυμα’ από τον οργανισμό σου, πως χρειάζεται περισσότερο νερό ώστε να επέλθει μια ισορροπία στην θερμοκρασία του σώματός σου, μια ομαλοποίηση στις διεργασίες που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στον οργανισμό σου. Η δροσιά μπορεί να κρύβεται σε ένα ποτήρι νερό, πριν ακόμα ανοίξεις τα παράθυρα και το air-condition.