FITNESS

Τι πρέπει να φας για να αντέξεις σε έναν υπερμαραθώνιο

O δρομέας υπεραποστάσεων και τεχνικός διευθυντής του Atromitos Ultra Run, Χρήστος Μαυρίκιος, μας δίνει τα απαραίτητα tips για να μπορέσουμε να αντέξουμε ένα 24ωρο γεμάτο τρέξιμο.

Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου η καρδιά των αγώνων υπεραποστάσεων χτυπάει στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά. Ο 1ος Atromitos Ultra Run έρχεται και πρόκειται για μια συνάντηση που βασίζεται σε επίσημες αποστάσεις από την IAU (International Association of Ultra Running) και περιλαμβάνει 5 δρομικά αγωνίσματα: 24 ώρες, 12 ώρες, 100χλμ, 50χλμ και την Σκυταλοδρομία 5Χ10 χιλιόμετρα, όπου συμπεριλαμβάνεται η Εταιρική Σκυταλοδρομία.

Για αυτό το λόγο μιλήσαμε με τον Χρήστο Μαυρίκιο, δρομέα υπεραποστάσεων και τεχνικό διευθυντή του Atromitos Ultra Run.

Τι φιλοδοξεί ένας αθλητής μέσα από τη συμμετοχή  του στον 1ο Atromitos Ultra ;

Ο κάθε αθλητής ανάλογα με το αγώνισμα που έχει επιλέξει (5x10km, 50km, 100km, 12 ώρες , 24 ώρες) έχει και διαφορετικό στόχο. Ξεκινάμε από αθλητές που λαμβάνουν μέρος με την παρέα τους στη σκυτάλη με κίνητρο μια διασκεδαστική προπόνηση, έμπειρους αθλητές που επιθυμούν μια διάκριση κάποιο ρεκόρ ή την πρόκριση τους σε κάποιον άλλο αγώνα μέχρι και αυτούς με περισσότερη ή λιγότερη εμπειρία που θέλουν να δοκιμαστούν σε έναν αγώνα 24 ωρών τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Πόσο καιρό πρέπει να προετοιμαστεί κανείς για τη διοργάνωση;

Ανάλογα με το αγώνισμα που έχει επιλέξει 8-12 εβδομάδες.

Ο Χρήστος Μαυρίκιος

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η προετοιμασία που απαιτείται για έναν 24ωρο αγώνα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά;

Η προετοιμασία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει αρκετές προπονήσεις , κάποιες εξ αυτών πολύωρες. Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του κάθε δρομέα καθιστά αρκετά απαιτητική την καθημερινότητα του δρομέα τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και διαχείρισης σωματικών και ψυχολογικών απαιτήσεων.

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσει κάποιος;

Για το μέσο δρομέα μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές είναι ικανοποιητική. Ωστόσο για τους πιο απαιτητικούς δρομείς που στοχεύουν στη βέλτιστη απόδοση είναι συνηθισμένο να ακολουθούν ένα διατροφικό πλάνο που ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού τους να εκμεταλλεύεται τις αποθήκες λίπους.

Τι θα συμβουλεύατε έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων που θα ήθελε να δοκιμάσει στις υπεραποστάσεις;

Να προσεγγίσει το άθλημα με υπομονή και να επενδύσει σε μια σταδιακή και αβίαστη εξέλιξη.

Τι σκέφτεται, τι είναι αυτό που  δίνει δύναμη σε έναν αθλητή υπεραποστάσεων να συνεχίσει όταν νιώθει πως των εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του;

Αυτό είναι κάτι προσωπικό το οποίο μάλιστα ενδέχεται να διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Συνήθως τα κίνητρα σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τα βιώματα και τις προσδοκίες του αθλητή.

Ποιο είναι το αγαπημένο  σνακ των δρομέων κατά τη διάρκεια του αγώνα ;

Ενεργειακά ποτά, gel και μπάρες αποτελούν τις βασικές επιλογές. Όσο οι ώρες του αγώνα αυξάνονται πολλοί προτιμούν και πιο «αληθινές» τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως κάποιο ζυμαρικό, ρύζι ή σούπες.

Ασχολείστε και με κάτι άλλο επαγγελματικά εκτός από το τρέξιμο;

Είμαι μαθηματικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στην Αθήνα που μπορεί να τρέξει κανείς σε εξωτερικό χώρο; Κάποιο δικό σας αγαπημένο σημείο;

Τα αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα για τρέξιμο είναι το κτήμα Συγγρού και η Πάρνηθα.