Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
EXPLAINED

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Πώς θα μοιάζουν, πού θα μπορείς να τις χρησιμοποιείς και με ποιο τρόπο θα τις κατεβάζεις στο κινητό σου.

Σε ψηφιακή μορφή θα μπορούν από εδώ και πέρα οι Έλληνες πολίτες να διαθέτουν τόσο το δελτίο ταυτότητας όσο και το δίπλωμα οδήγησης. Το επίσημο λανσάρισμα αναμένεται να γίνει, μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης σε μια εκδήλωση στην οποία θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, μαζί με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων επίσημων εγγράφων του ελληνικού κράτους ήταν ένα αίτημα αρκετών χρόνων, ωστόσο, πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να επιτευχθεί. Πώς, όμως, θα μοιάζουν οι νέες ψηφιακές ταυτότητες και πού θα μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει;

Τι είναι οι νέες ψηφιακές ταυτότητες

ψηφιακές ταυτότητες Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, πρόκειται για ένα κρατικό ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Ουσιαστικά, θα είναι κατά το πρότυπο του CovidFreegr Wallet που χρησιμοποιούσαμε όλο αυτό το διάστημα για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης κορονοϊού και θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάσουν από το Google Play και το App Store.

Τα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή είναι τα εξής:

  • Ο αριθμός ταυτότητας
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
  • Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
  • Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
  • Η ημερομηνία γέννησης
  • Ο τόπος γέννησης
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
  • Η φωτογραφία του κατόχου

Οι ψηφιακές ταυτότητες θα γίνονται αποδεκτές από οργανισμούς και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς αναμένεται να περιλαμβάνουν ένα QR Code, το οποίο θα μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να σκανάρει έτσι ώστε να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Οι συγκεκριμένες εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης, ωστόσο, θα μπορούν αρχικά να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να σταλούν μέσω email ή μέσω chat, καθώς πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Σημαντική σημείωση: η κάθε ψηφιακή ταυτότητα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μία και μόνο συσκευή smartphone.

Πώς μπορείς να την εκδώσεις

ψηφιακές ταυτότητες Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Οι ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πώς θα καταφέρουν οι Έλληνες πολίτες να εκδώσουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα γίνουν γνωστές στην παρουσίαση της Τετάρτης, ωστόσο, κατά τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα δημοσιογραφικά μέσα, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν είναι να εισέλθουν στην πλατφόρμα του gov.gr με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet. Τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας της, αναμένεται να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με σημείο αναφοράς το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ξεπαγώνει η διαδικασία έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό πως το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση του διαγωνισμού για την προμήθεια του πληροφοριακού συστήματος που θα τις εκδώσει. Το πόσο του διαγωνισμού ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποτέ θα δοθούν στην κυκλοφορία.