FITNESS

Τι πρέπει να πίνεις στην προπόνηση σου

Γιατί το νερό ή ένας συνδυασμός νερού/ισοτονικού ποτού είναι προτιμότερος από τα ενεργειακά ποτά και άλλους μαγικούς ζωμούς που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Για την οικονομία της συζήτησης, ας πάμε κατευθείαν στη απάντηση: Νερό. Είναι  το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι αν είσαι ένας από εμάς, ένας κοινός θνητός που πάει γυμναστήριο τακτικά, ασχολείται σοβαρά και δεν περιφέρεται ασκόπως κατακρίνοντας τους πάντες γιατί είναι πολύ φουσκωμένοι, ή πολύ αδύνατοι, ή κάνουν ομαδικά με τις γυναίκες. Και τον απασχολεί το θέμα της ενυδάτωσης.

Προφανώς, δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, είναι κάτι που θα σου έχουν επισημάνει όλοι οι προπονητές/γυμναστές που σε είχαν στα χεράκια τους. Ότι για τις περισσότερες μορφές άσκησης χρειάζεσαι μικρές ποσότητες νερού, ας πούμε δύο με τρεις φορές κατά τη διάρκεια μιας ώρας προπόνησης.  Και είχαν απόλυτο δίκιο αφού ούτε στο Tour de France θα διαγωνιστείς ούτε στο Iron Man.

Το θέμα, όμως, είναι ότι όσο περισσότερα ξέρεις για τα διάφορα “ποτά” που κυκλοφορούν εκεί έξω, όσο περισσότερα καταλαβαίνεις για την προπόνηση και τη φυσιολογία του οργανισμού τόσο πιθανότερο είναι να ακολουθήσεις τη συμβουλή και να κάνεις εκείνες τις μικρές διορθώσεις που χρειάζονται για την περίπτωση σου. Εδώ είναι που μπαίνουμε εμείς.

Τα ενεργειακά

Καταρχήν, γιατί όχι ενεργειακά ποτά. Τα μεγάλα ποσά υδατανθράκων, οι διεγερτικές ουσίες τύπου καφείνη, τα αμινοξέα και τα φυτικά συστατικά που περιέχουν, όπως τζινσενγκ, είναι θεωρητικά μια καλή συνταγή για τούρμπο προπονήσεις -δώσε στον οργανισμό ενέργεια και διέγειρε τον για να την αξιοποίησει- αλλά στην πράξη μάλλον απευθύνονται περισσότερο σε προγραμματιστές που ξενυχτάνε πάνω από τον υπολογιστή.

Τα ενεργειακά ποτά φαίνεται να βελτιώνουν κάπως την αερόβια απόδοση, τη συγκέντρωση και τα αντανακλαστικά αλλά η περιεκτικότητα τους σε αμινοξέα και κυρίως καφεΐνη μάλλον έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην απόδοση σου. Παράλληλα, η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων οπότε μηδέν εις το πηλίκον.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι το τσουνάμι των υδατανθράκων που εισβάλει στον οργανισμό σου αποσταθεροποιεί τα επίπέδα της γλυκόζης στο αίμα. Δεν το θες αυτό για γενικότερους λόγους υγείας και για την αποφυγή συμπτωμάτων όπως ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλοι.

Τα ισοτονικά

Τα ισοτονικά ποτά είναι η απάντηση, ή καλύτερα μέρος της απάντησης. Σε μεγάλης διάρκειας προπονήσεις χάνεις ηλεκτρολύτες (Νa, K, Cl, Mg) που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των μυών, ενέργεια και σωματικά υγρά. Αυτές τις απώλειες προσπαθούν να καλύψουν τα ισοτονικά και το περιεχόμενο τους διαφέρει μόνο στις  επιμέρους ποσότητες  Παράλληλα κυκλοφορούν στην αγορά διάφορες σκόνες που διαλύονται σε νερό για να κάνεις το δικό σου mix.

Για αερόβια αθλήματα με μεγάλη διάρκεια (ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ) αλλά και για όλους τους τύπους προπόνησης με σύντομα διαλλείματα ξεκούρασης, τα αθλητικά ποτά μπορούν να διατηρήσουν της ισορροπίας των υγρών του σώματος αλλά και τα επίπεδα ενέργειας στο ήπαρ και στους μυς που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της προπόνησης. 

Εδώ, όμως, γίνονται δύο λάθη. Πρώτον δε γνωρίζεις ποιο ακριβώς ισοτονικό χρειάζεσαι ή πως θα προσαρμόσεις αυτό που έχεις στην προπόνηση σου. Αυτό οι επαγγελματίες αθλητές το καταφέρνουν μετά από ατελείωτες προσπάθειες τύπου δοκιμή-λάθος, ακολουθώντας τις προτάσεις των προπονητών τους και κάνοντας μικρές διορθώσεις. 

Δεύτερον περιμένεις να διψάσεις ενώ η λογική στην κατανάλωση τους είναι μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Το να κατεβάζεις ένα μπουκαλάκι ισοτονικό που αγόρασες από το περίπτερο φεύγοντας από το γυμναστήριο όχι μόνο δεν είναι η λύση, είναι άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Η λύση

Γι΄αυτό ξαναγυρνάμε στο νεράκι του θεού που έχει ότι χρειάζεσαι. Ή αν είσαι πιο προχωρημένος σε ένα  συνδυασμό νερού / ισοτονικού με μικρές ποσότητες φρούτων που θα εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων, ότι στομάχι και έντερο δε θα μείνουν άδεια και έχουν καλύτερη γεύση.

Πως τα βάζεις στην προπόνηση σου; Πάρε για παράδειγμα το Ρότζερ Φέντερερ που στα τριανταφεύγα βγάζει πέντε ώρες αγώνα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Το πρόγραμμα ενυδάτωσης που ακολουθεί είναι αυστηρό: Δύο γουλιές νερό και δύο γουλιές ισοτονικού σε κάθε αλλαγή, plus μία μπουκιά μπανάνα κάθε τρία ή πέντε σετ.

Ή το Ναδάλ. Πάνω κάτω τα ίδια με λίγο μεγαλύτερες ποσότητες αφού έχει περισσότερα κιλά. Θα προπονηθείς σε συνθήκες ζέστης; Βάλε λίγο περισσότερο ισοτονικό στην εξίσωση. Θα παίζεις μπασκετάκι όλο το απόγευμα; Βάλε λίγο περισσότερο φρούτο.

Αν αυτά είναι αρκετά για τους αθλητές του πιο απαιτητικού ίσως αθλήματος στον κόσμο είναι και για σένα.