Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να προσέξεις στην αίτηση του Power Pass

Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων και συζητήσεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, το πολυσυζητημένο Power Pass είναι εδώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το απόγευμα της Παρασκευής οι δικαιούχοι θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να αιτηθούν τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος, ως αντιστάθμισμα στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ποια διαδικασία, όμως, πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι, πόσα είναι τα χρήματα που μπορούν να λάβουν από το Power Pass και τι πρέπει να προσέξουν κατά την αίτηση προκειμένου να αποφύγουν πιθανά λάθη;

Πώς θα κάνεις σωστά την αίτηση για το Power Pass

Power Pass Stringer / SOOC

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η διαδικασία μοιάζει αρκετά με αυτή που ακολουθήθηκε για το Fuel Pass. Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Είσοδος στο gov.gr
  2. Ταυτοποίηση με κωδικούς του Taxisnet
  3. Επιλογή της ένδειξης «Κύρια Κατοικία».
  4. Αποδοχή των στοιχείων
  5. Στην περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία έχουν αλλάξει το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως τον Μάιο του 2022, θα υπάρχει ξεχωριστό πεδίο για αλλαγή των στοιχείων κύριας κατοικίας.

Τα στοιχεία που θα χρειαστεί να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι είναι το ΑΦΜ, οι κωδικοί του Taxisnet και ο προσωπικός τραπεζικός λογαριασμός IBAN. Μια σημαντική σημείωση, επίσης, είναι πως μέσω του Power Pass επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία, ενώ τα χρήματα θα λάβει μόνο όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό ρεύματος. Εάν πάλι ένας αριθμός παροχής ρεύματος έχει δηλωθεί για κάποιον μήνα από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, τότε θα καταμεριστεί η ενίσχυση ανά δικαιούχο.

Οι σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να προσέξεις πριν κάνεις την αίτηση

Power Pass Eurokinissi

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου, ενώ τα ποσά – που αναμένεται να φτάσουν έως και τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο – θα καταβληθούν ως τα μέσα Ιουλίου. Επίσης, τα χρήματα του Power Pass θα είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των χρημάτων στις οποίες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι τέσσερις: πρώτον το καθαρό εισόδημα του δικαιούχου κατά το φορολογικό έτος 2020 να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, δεύτερον, να αφορά οικιακή χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και όχι επαγγελματική, τρίτον, ο λογαριασμός να αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται βάσει της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς του ρεύματος και τέταρτον, ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος κατά το φορολογικό έτος 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Εάν ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση του συγκεκριμένου φορολογικού έτους πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.