© Chromatograph / Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι προβλήματα κρύβει ο θόρυβος στο κλιματιστικό

Σφύριγμα, χτύπημα ή βουητό; Όλα σημαίνουν κάτι διαφορετικό, για όλα υπάρχει λύση.

Όπως ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες (ή/και το ποσοστό της υγρασίας), αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στη λύση των κλιματιστικών για να σωθούν. Δηλαδή, να μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς δυσκολία, να μην ιδρώνουν σαν να μην υπάρχει αύριο και να μη νιώθουν πως κολλάει το δέρμα τους. Ή ότι έχουν 2-3 στρώσεις δέρματος.

Κάπως έτσι, σε κάθε γειτονιά υπάρχει τουλάχιστον ένα μηχάνημα που παράγει περισσότερο θόρυβο από το μέσο όρο και από όσο μπορούν να αντέξουν οι υπόλοιποι κάτοικοι και δη εν μέσω της άκρας ησυχίας του ξημερώματος.

Πολύ περισσότερο εάν -για τον έναν ή τον άλλο λόγο- κοιμούνται με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες. Ναι, έχω κι εγώ έναν τέτοιο γείτονα. Δεν ξέρω ποιος είναι. Αλλά θα τον βρω. Δεν είναι απειλή, αλλά υπόσχεση. Θα το κάνω για το καλό του.

Βλέπεις, ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού είναι ένδειξη κακής λειτουργίας – όποιος και αν είναι. Είτε πρόκειται για βουητό, είτε για «χτύπημα», είτε για συριγμό (το λες και σφύριγμα), είτε για το τελείως ενοχλητικό απρόσκοπτο «κλικ κλικ».

Μια στιγμή, να σου πω τι υποδηλώνει συνήθως κάθε θόρυβος:

  • Το βουητό δείχνει ηλεκτρολογικό πρόβλημα στην εξωτερική μονάδα (πχ βλάβη στο μοτέρ, φθαρμένα ή χαλαρά ηλεκτρικά καλώδια κ.α.)
  • το χτύπημα αφορά θέμα στον συμπιεστή που κυκλοφορεί το ψυκτικό μέσα στη συσκευή
  • το σφύριγμα έχει να κάνει με διαρροή του ψυκτικού ή κακή εφαρμογή του φίλτρου αέρα (η συνέπεια είναι οι ακόμα μεγαλύτεροι λογαριασμοί)
  • το τρίξιμο σχετίζεται με πρόβλημα στον κινητήρα συμπιεστή ή τον κινητήρα του εξωτερικού ανεμιστήρα
  • το «κλικ, κλικ» προέρχεται από την παγίδευση φύλλου (ή άλλου στοιχείου) στον ανεμιστήρα -που εμποδίζει την ορθή λειτουργία.

Εάν το κλικ ακούγεται όταν πατάμε το on, αλλά το μηχάνημα δε λειτουργεί, σημαίνει πως υπάρχει βλάβη στο θερμοστάτη, τον συμπιεστή ή τον πυκνωτή.

Το λεξικό του κλιματιστικού

© Dewi Karuniasih / Unsplash

Συμπιεστής: πρόκειται για ζωτικό συστατικό ενός κλιματιστικού όπου κυκλοφορεί το ψυκτικό και βοηθά στην ψύξη του αέρα. Ενδέχεται να προκαλεί θόρυβο, όταν αναβοσβήνουμε το κλιματιστικό ή το βάζουμε να λειτουργεί σε υψηλές ταχύτητες.

Ανεμιστήρας: Τα κλιματιστικά διαθέτουν ανεμιστήρα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ο εσωτερικός ανεμιστήρας κυκλοφορεί δροσερό αέρα σε όλο το δωμάτιο, ενώ ο εξωτερικός ανεμιστήρας βοηθά στη διάχυση της θερμότητας. Και οι δύο μπορούν να δημιουργήσουν θόρυβο, ειδικά εάν δεν τα έχουμε στερεώσει καλά ή έχουν χαλαρώσει εξαρτήματα τους.

Ροή αέρα: Καθώς ο αέρας κινείται μέσα από το σύστημα του κλιματισμού και τους αγωγούς, μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο. Ιδιαίτερα εάν υπάρχουν εμπόδια στους αγωγούς ή εάν τα φίλτρα αέρα είναι βρώμικα και περιορίζουν τη ροή του αέρα.

Κραδασμοί:Τα κλιματιστικά αποτελούνται από διάφορα κινούμενα μέρη και εάν δεν είναι σωστά ασφαλισμένα ή μονωμένα, μπορούν να δημιουργήσουν κραδασμούς που έχουν ως αποτέλεσμα θόρυβο. Οι κραδασμοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω των τοίχων ή των δαπέδων, κάτι που ενισχύει τον θόρυβο.

Χαλαρά εξαρτήματα: Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα εξαρτήματα ενός κλιματιστικού, όπως βίδες ή πάνελ, μπορεί να χαλαρώσουν. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει κροτάλισμα ή δόνηση, όταν η μονάδα είναι σε λειτουργία.

Παλαιότητα και φθορά: Καθώς τα κλιματιστικά γερνούν, τα εξαρτήματά τους μπορεί να φθαρούν ή να καταστραφούν, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα θορύβου -αφού η μονάδα δίνει αγώνα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Πώς να μειώσεις τον θόρυβο

Τι προβλήματα κρύβει ο θόρυβος στο κλιματιστικό © Maxwell Odonkor / Unsplash

Ελπίζω να σε έπεισα για την ευγενή μου πρόθεση να ενημερώσω τον γείτονα που μας κρατά ξύπνιους κάθε βράδυ πως κινδυνεύει να μείνει χωρίς κλιματιστικό, αν συνεχίσει να μη δίνει σημασία στον θόρυβο που βγάζει το μηχάνημα. Υποψιάζομαι ότι δεν έχει εικόνα, αφού κλείνει τις μπαλκονόπορτες -αφήνοντας όλους εμάς να ζούμε την εμπειρία.

Αν έχεις κι εσύ έναν τέτοιο γείτονα (ή είσαι αυτός ο γείτονας), είναι χρήσιμο να του πεις πως δε χρειάζονται πολλά για να τακτοποιηθεί το πρόβλημα.

Όλα αρχίζουν από την ετήσια συντήρηση, που αφορά τον καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας, αλλά και τις εσωτερικής. Η αφαίρεση υπολειμμάτων, φύλλων ή βρωμιάς που μπορούν να συσσωρευτούν στα πτερύγια του ανεμιστήρα ή να εμποδίσουν τη ροή του αέρα μπορεί να φταίνε για το θόρυβο.

Μετά, τσεκάρουμε την εγκατάσταση να δούμε πως δεν έχει χαλαρώσει κάποια βίδα ή ό,τι άλλο μπορεί να προκαλεί κραδασμούς. Παράλληλα, βλέπουμε αν έχει προκληθεί και κάποια ζημιά (πχ λυγισμένο πτερύγιο ανεμιστήρα ή χαλαρό πάνελ).