ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τι σημαίνει τέλος πάντων ο βαθμός του ‘ενωμοτάρχη’;

Οι 'Άγριες Μέλισσες' έφεραν ξανά στο προσκήνιο έναν βαθμό που κατά τα άλλα κανείς δεν θυμόταν.

Είμαι σίγουρος ότι ένα από τα πιο συχνά ορθογραφικά λάθη που συμβαίνουν στις ελληνικές αναζητήσεις του google αφορά το λήμμα ‘Eνωμοτάρχης’. Ιδίως από τη στιγμή που προέκυψε η φετινή επιτυχία των Άγριων Μελισσών’ με τον ρόλο του Ενωμοτάρχη που υποδυέται ο Γιώργος Σουξές. Καλογραμμένος χαρακτήρας όπως είπαμε και εδώ. Κι όμως, ετυμολογικά δεν έχει σχέση με τον νόμο.

Κατά την αρχαιότητα, Ενωμοτία ονομαζόταν μια στρατιωτική υποδιαίρεση της Φάλαγγας των αρχαίων Ελλήνων. Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από τον όρο ‘ενώμοτος’, που θα πει αυτόν που έχει πάρει όρκο. Θυμηθείτε και τους χρόνους του αρχαιοελληνικού ρήματος ‘όμνυμι΄. Αυτή την ονομασία δανείστηκε αργότερα και η Ελληνική (Βασιλική για τους μερακλήδες) Χωροφυλακή θεσπίζοντας τον βαθμού του ενωμοτάρχη.

Ο ενωμοτάρχης ή συνηθέστερα νωμοτάρχης υπήρξε, λοιπόν, ένας βαθμός υπαξιωματικού στην ελληνική χωροφυλακή, ενός σώματος που αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι το 1946. Τότε ήταν που έγινε οργανικό τμήμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η θέση του ενωμοτάρχη υπήρξε ανώτερη (προφανώς) από τη θέση του υπενωμοτάρχη αλλά κατώτερη από αυτή του ανθυπασπιστή. Πρόκειται για μια θέση που υπήρχε από την πρώτη δύναμη της Βασιλικής Χωροφυλακής που ιδρύθηκε το 1833. Αρχηγός, 25 Αξιωματικοί, 103 Ενωμοτάρχες και 800 πεζοί Χωροφύλακες.

Προφανώς σήμερα o Eνωμοτάρχης ως αξίωμα έχει καταργηθεί. Τον Οκτώβριο του 1984 η Χωροφυλακή, όργανο της αντικομουνιστικής εκστρατείας του ελληνικού κράτους, συγχωνεύτηκε με την Αστυνομία επί πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο βαθμός του ενωμοτάρχη Α’ μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι ήταν ισάξιος με εκείνον του Αρχιφύλακα. Πάντως μπορούμε να βρούμε ακόμα ενωμοτάρχες στα σώματα των Προσκόπων.