© 2021 / Matt Rourke / Associated Press
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και πώς επηρεάζει την Ευρώπη

To μονοδοσικό εμβόλιο είναι ένα πολύ δυνατό όπλο στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Δυστυχώς, θα καθυστερήσουμε να το δούμε σε δράση. 

Πρώτα ήταν οι αμφιβολίες για την AstraZeneca, τώρα ήρθε η σειρά για τη Johnson & Johnson. Εδώ και λίγες ώρες οι Ηνωμένες Πολιτείες πάτησαν pause στη διανομή του εμβολίου της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας. Ο λόγος; Η πιθανή σύνδεση του τελευταίου με τη σπάνια εμφάνιση σοβαρών θρόμβων στο αίμα.

«Οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχουν αναπτύξει δυνατούς πονοκέφαλους, πόνους στα πόδια, πόνους στην κοιλιακή χώρα ή δυσκολία στην αναπνοή μέσα σε τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς» ανάφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση o FDA (οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων) και το CDC (κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών).

Μέχρι στιγμής, έξι γυναίκες (ηλικίας από 18 έως 48 ετών) έχουν αναπτύξει αυτή τη σπάνια μορφή θρόμβων εντός των πρώτων τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μάλιστα, η μία από αυτές έχασε τη ζωή της ενώ μία δεύτερη γυναίκα από τη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένα πλήγμα για την Αμερική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ και καιρό ανάμεσα στις πρώτες χώρες όσον αφορά το πόσοι πολίτες εμβολιάζονται ανά 100 ανθρώπους. Μάλιστα, μέχρι τη Δευτέρα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ήταν περίπου 3,3 εκ κατά μέσο όρο. Το γεγονός ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρειάζεται μόνο μία δόση ήταν ένα πολύ δυνατό νέο όπλο στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Δυστυχώς, όμως, το πλάνο της κυβέρνησης Biden για να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τους εμβολιασμούς φαίνεται να μπαίνει -έστω προσωρινά- στον πάγο.

«Συνιστούμε μία παύση στη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου τηρώντας όσο περισσότερο γίνεται τις απαραίτητες προφυλάξεις» σημείωσε ο Dr. Peter Marks, διευθυντής του FDA, για να συμπληρώσει σε αντίστοιχο κλίμα η Dr. Anne Schuchat, γενική διευθύντρια του CDC: «Αυτήν τη στιγμή, αυτές οι περιπτώσεις θρομβώσεων μοιάζουν να είναι εξαιρετικά σπάνιες».

H Johnson & Johnson δείχνει απόλυτα συνεργάσιμη αφού κάλεσε τις αρχές και τους ειδικούς σε ανοιχτό διάλογο μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Παράλληλα, διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Dr. Amesh Adalja, εξειδικευμένος επιδημιολόγος του John Hopkins Center της Βαλτιμόρης, πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι από μικρός έως ελάχιστος. «Ακόμα και όντως οι 6 αυτές περιπτώσεις να συνδέονται με τις συνολικά 7 εκ. δόσεις που έχουν χορηγηθεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού» δήλωσε, χαρακτηριστικά, στο πρακτορείο Reuters,

Τι λέει όμως για όλα αυτά ο Λευκός Οίκος; Καθώς τα ραντεβού των πολιτών για εμβόλιο της Johnson & Johnson αντικαθιστώνται με Pfizer και Moderna, οι αρχές δηλώνουν σίγουρες για τον εαυτό τους: αφού υπάρχουν αρκετές δόσεις για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες, ο στόχος του Joe Biden για 200 εκ. εμβολιασμούς τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του θα γίνει πραγματικότητα. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ευρώπη

Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα θα ήταν μία καλή μέρα για την Ελλάδα. Οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παρέλαβε το ελληνικό κράτος αποτελούν μόνο την πρώτη παρτίδα από τις συνολικά 1,3 εκ.που θα καταφτάσουν μέχρι τον Ιούνιο. Δυστυχώς, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, τα μονοδοσικά εμβόλια θα πρέπει -λογικά- να παραμείνουν στα κουτιά τους.

Από τη μία είναι η ανακοίνωση της αμερικανικής πολυεθνικής πως θα καθυστερήσει την παράδοση λόγω των τελευταίων εξελίξεων, και από την άλλη η όλο και αυξανόμενη δυσπιστία των ευρωπαϊκών πολιτών απέναντι στα εμβόλια – ή τουλάχιστον στα σκευάσματα που έχουν συνδεθεί με (πιθανές) σοβαρές παρενέργειες.

Οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέουν. Σύμφωνα με το YouGov, το 61% των Γάλλων, το 55% των Γερμανών και το 52% των Ισπανών δε θεωρούν «ασφαλές» το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Ελλάδα, αντίστοιχα, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της αμφιβολίας. Η λογική λέει, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία, πως η φήμη του εμβολίου της Johnson & Johnson θα έχει παρόμοια μοίρα.

Τελικά, η μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού δε δίνεται μόνο στα εργαστήρια αλλά και στα γραφεία επικοινωνίας και τα διαγγέλματα των πολιτικών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Ουγγαρία -μία χώρα που καλωσόριζε το ρωσικό εμβόλιο- πηγαίνει «σφαίρα» στους εμβολιασμούς θα πρέπει να βάλει σε σοβαρές σκέψεις τα μεγάλα κεφάλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει μείνει πίσω και το νέο πλήγμα εξαιτίας της Johnson & Johnson μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει.

Εμβόλια και στρατηγική

Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, για πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι και σφοδρότερο: στη Σουηδία τα κρούσματα ανά 1 εκ. πολίτες ήταν χθες περισσότερα από ποτέ. Μία πραγματική Τρίτη και 13 για τη σκανδιναβική χωρά η οποία, ευτυχώς, δε γνωρίζει αύξηση στους νεκρούς από κορονοϊό παρά τις αυξημένες εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα ζουν δύσκολες στιγμές την ίδια ώρα που προσπαθούν -με κάθε τρόπο- να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ποια χώρα δείχνει να ξεφεύγει από όλο αυτό; Η Μεγάλη Βρετανία του Boris Johnson βρίσκεται πολύ χαμηλά στα κρούσματα και έτσι ανοίγει διάπλατα τα μπαρ και τις pubs. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και βασικός μοχλός του Brexit έχει κάθε λόγο να χαμογελά ειρωνικά.

Τελικά, ποια είναι η επόμενη μέρα των εμβολιασμών σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει μείνει πίσω; Με τις αμφιβολίες να αγγίζουν εκτός από την AstraZeneca και τη Johnson & Johnson η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιο πλούσιες χώρες (όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία) που είχαν τη δυνατότητα στην αγορά περισσότερων δόσεων από την Pfizer θα βρεθούν μάλλον μπροστά. Για τους φτωχούς συγγενείς όμως (Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβακία και ίσως Ελλάδα;) τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν – αφού σε κάποια φάση, αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί να εμβολιαστούν και οι πλέον δύσπιστοι από τους πολίτες.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έμοιαζε με ιδανική λύση για αυτή τη δύσκολη αποστολή. Τώρα, όμως, θα πρέπει να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία του.