InTime
BUZZ

Τι συμβαίνει με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος

Ποια είναι η παρακρατική ομάδα που έχει αυτοανακηρυχθεί υπερασπίστρια του ελληνικού συντάγματος, πότε ξεκίνησε η δράση της και γιατί πολλοί φοβούνται πως βρισκόμαστε μπροστά σε νέα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής;

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου το απίστευτο περιστατικό της «σύλληψης» του γυμνασιάρχη Αιγινίου έξω από το σχολείο που εργάζεται από αρνητές του κορονοϊού που αυτοαποκαλούνται Θεματοφύλακες του Συντάγματος. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από το συμβάν δείχνουν με κάθε λεπτομέρεια τη βιαιότητα της επίθεσης των έντεκα ανθρώπων, οι οποίοι του πέρασαν χειροπέδες, τον έβαλαν στο αυτοκίνητο και τον οδήγησαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Οι αστυνομικοί έμειναν εμβρόντητοι με το θέαμα και, αφού απελευθέρωσαν τον τρομοκρατημένο διευθυντή του σχολείου, προσήγαγαν τους έντεκα Θεματοφύλακες του Συντάγματος, με πέντε απ’ αυτούς τελικά να συλλαμβάνονται. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αρπαγής από κοινού, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, της διατάραξης της λειτουργίας της Υπηρεσίας από κοινού, της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών από κοινού, της απειλής, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απλής σωματικής βλάβης και για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» προετοίμαζαν αυτή την επίθεση από καιρό

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που αρνητές του κορονοϊού έφταναν έξω από το σχολείο και διαμαρτύρονταν για τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν στην εκπαιδευτική μονάδα. Σύμφωνα με μαρτυρία καθηγήτριας του σχολείου στο grtimes.gr, μερικές εβδομάδες πριν, στις 22 Νοεμβρίου 2020, άτομα είχαν εισβάλει στο σχολείο χωρίς μάσκα και της επιτέθηκαν προσωπικά. «Λέγανε ότι βασανίζουμε τα παιδιά τους, ότι προβαίνουμε σε ιατρικές πράξεις και ότι τους κλέβουμε τα taxisnet.

Απειλούσαν ότι θα με σκοτώσουν, με αποκαλούσαν προδότρια και δολοφόνο και ισχυρίζονταν ότι είναι εξουσιοδοτημένοι από τον ελληνικό λαό. Η κατάσταση ξέφυγε» δήλωσε η ίδια. Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν για το περιστατικό την αστυνομία που τους ενημέρωσε πως θα παραστεί στο χώρο σε περίπτωση που ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Το αξιοπερίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως από τους έντεκα Θεματοφύλακες του Συντάγματος μόλις οι τρεις κατάγονται από την περιοχή και έχουν παιδιά που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο. Οι τέσσερις είναι από την Πιερία, οι δύο από την Ημαθία και οι υπόλοιποι από την Αττική, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη. Η σύστασή τους οδήγησε τις αρχές στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται απλά για τοπική ομάδα αρνητών, αλλά ένα κύκλωμα που έχει απλώσει τα πλοκάμια του σ’ όλη τη χώρα.

Φωτογραφίες με παραλλαγές και όπλα στα χέρια

Στα πλαίσια της έρευνας της αστυνομίας, αποκαλύφθηκαν μερικές φωτογραφίες από την ομάδα αρνητών που αυτοαποκαλούνται Θεματοφύλακες του Συντάγματος οι οποίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Σε μία από αυτές φαίνεται μια ομάδα δέκα ατόμων οι οποίοι φοράνε στρατιωτικά ρούχα, κρατάνε στα χέρια τους όπλα και ποζάρουν μπροστά από μια ελληνική σημαία.

Ανάμεσα στην ακραία ομάδα αντιεμβολιαστών, και μάλιστα σε ηγετική θέση, φαίνεται να βρίσκεται και ένας γυναικοκτόνος, η υπόθεση του οποίου είχε ταράξει την κοινωνία της Λέσβου πριν περίπου εννέα χρόνια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Στο Νησί», ο ίδιος είχε σκοτώσει τη γυναίκα του στο σπίτι όπου διέμεναν στη Λέσβο. Όπως είχε γίνει γνωστό, τη σκότωσε με 10 μαχαιριές σε θώρακα, κοιλιά και καρωτίδα μ’ ένα κουζινομάχαιρο. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια, στο Εφετείο αποδείχθηκε ότι ήταν «εν βρασμώ ψυχής», και εδώ και δυο χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος.

Το προφίλ του στο Facebook βρίθει από αντιμεμβολιαστικά μηνύματα ενώ, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της ιστοσελίδας των «Θεματοφυλάκων» με ονομασία ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ Α120Σ, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 20 χιλιάδες μέλη.

Η δομή τους μοιάζει στρατιωτική, και φέρουν ψεύτικες πλαστικοποιημένες ταυτότητες που αναγράφουν «Συνταγματάρχης» και ανάλογες στολές και αυτοσχέδια περιπολικά πάνω στα οποία είναι σχεδιασμένος ένας δικέφαλος αετός και η φράση «Σώμα Θεματοφυλακής Άρθρου 120 Σ.». Πολλά από τα στελέχη της, μάλιστα, φαίνεται να έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, το κόμμα του Κασιδιάρη αλλά και του Αρτέμη Σώρρα.

Η κατάσταση, ωστόσο, έχει αρχίσει να ξεφεύγει καθώς φαίνεται πως, πέραν όλων των άλλων, είχαν δημιουργήσει «υπουργείο Θεραπειών», που πουλούσε υποτιθέμενα rapid test με σπρέι και ψεκαστικούς μηχανισμούς και τελικά σφραγίστηκε από τις αρχές, ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα, μια μερίδα εξ αυτών εμφανίστηκαν σε κέντρο στη Θεσσαλονίκη και ζητούσαν από τον υπεύθυνο του καταστήματος την άδεια λειτουργίας, με την αιτιολογία ότι το άρθρο 120 του Συντάγματος τους επιτρέπει να ελέγχουν τους πάντες.

Ποιο είναι το περίφημο άρθρο 120 του Συντάγματος

Σύμφωνα με το επίσημο site της Βουλής, το Άρθρο 120 του Συντάγματος φέρει την ονομασία «Ακροτελευταία Διάταξη» και σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων», «O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος» και τέλος, «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Όπως σημειώνουν, όμως, συνταγματολόγοι, η κίνηση των «Θεματοφυλάκων» αποτελεί μια προσβολή του συντάγματος καθώς κανείς δεν δικαιούται να εγκληματεί επικαλούμενος το δικαίωμα της αντίστασης, παρά μόνο να ζητήσει δικαστική προστασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει με τη σύλληψη και την προφυλάκιση τριών από τους απαγωγείς του γυμνασιάρχη Αιγινίου, καθώς αρκετοί από τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος ανεβάζουν καθημερινά στα social media βίντεο από συρράξεις και λογομαχίες με αστυνομικούς ακόμη και υπαλλήλους των ΚΕΠ. Μήπως, άραγε, βρισκόμαστε μπροστά στα νέα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής;