Unsplash
FITNESS

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να γυμνάζεσαι

Επιχειρούμε να καταγράψουμε τι συμβαίνει όταν μένεις σε πλήρη απραξία και αδράνεια.

Κάπου εδώ θα ρωτήσεις «Πώς να βρω τη διάθεση να γυμναστώ, όταν το lockdown βαδίζει στον τρίτο μήνα και κάθε μέρα περνάω τουλάχιστον 22-23 ώρες της μέρας στο σπίτι;». Αυτή είναι όντως μια σοβαρή ερώτηση. Η απάντηση της, ξεκινά με τη λέξη «αποτροπή». Αποτρέπουμε τα σοβαρά συμπτώματα που «γράφουν» στο σώμα μας – και όχι μόνο- λόγω της έλλειψης άσκησης.

Ατροφία μυών και αδυναμία

Η απόλυτη απομόνωση στο σπίτι, η συνθήκη που κάποιος επιλέγει να μην κάνει απολύτως τίποτα, ούτε γυμναστική, ούτε καν περίπατο με SMS 6, είναι ο συντομότερος δρόμος για να φτάσει στο στάδιο της ατροφίας μυών και της απόλυτης αδυναμίας. Η απραξία θυμίζει άτομο που γερνάει και στο χειρότερο της σενάριο παραπέμπει σε άτομο βγήκε από κατάσταση κώματος, με τους μύες του σώματός του σε απόλυτη αδράνεια. Η ατροφία μυών λογίζεται ως μια καταστροφική συνθήκη για τους μύες, η οποία όμως μπορεί πάντα να αποτραπεί με τον πιο εύκολο τρόπο: ένα περίπατο μερικών τετραγώνων γύρω από τη γειτονιά σου.

Λίπος στο συκώτι

Αυτός είναι ένας ύπουλος εχθρός, που εμφανίζεται εκεί που κάθεσαι χαλαρός στον καναπέ σου: τα πρώτα συμπτώματα που προκύπτουν από τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι τριχόπτωση και πόνος στο θώρακα. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να «νικήσει» το λίπος, αλλά το πιο καίριο πλήγμα έρχεται όταν ξεκινάς μια απλή Cardio γυμναστική 10-15 λεπτών (όπως τρέξιμο) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατάθλιψη

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σωματική αλλά με ψυχολογική παρενέργεια, που συνδέεται με την έλλειψη άσκησης. Συγκεκριμένα, μέσω της γυμναστικής, το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει ορμόνες ευεξίας που λέγονται ενδορφίνες, μέσω των οποίων βελτιώνεται η διάθεσή μας και μειώνεται το στρές. Αξίζει να τονίσουμε πως κάθε άσκηση, ακόμα και το απλό περπάτημα, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών.

Υψηλά επίπεδα ζαχάρου

Η άσκηση συντελεί στην ορθή συντήρηση του μεταβολισμού, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα μας διαχειρίζεται τους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες, η συστηματική άθληση γίνεται «ασπίδα» του μεταβολισμού και συντελεί στην ορθή απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.

Οστεοπόρωση

Αυτή είναι  μια πάθηση που αφορά κυρίως τους γονείς σου – καθώς εμφανίζεται σε γυναίκες και άντρες μετά την ηλικία των 60-65 ετών – όμως καλό θα ήταν να γνωρίζεις μερικά πράγματα γι’ αυτό τον ιδιαίτερα ύπουλο «εχθρό» του σώματος. Πρόκειται για μια νόσο της οποίας η εμφάνιση κυοφορείται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα, μόνο μέσω της απραξίας του σώματος σε συνδυασμό με συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

Μπορεί να περάσουν χρόνια με συνεχή αλλοίωση της οστικής μάζας έως ότου εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα που είναι το κάταγμα. Ασθενείς που έχουν υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα – συνήθως στη σπονδυλική στήλη ή στο ισχίο – έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός επόμενου κατάγματος κατά 86%.