Κωνσταντίνος Μπαντούνας
EXPLAINED

Τι συμβαίνει τελικά με τα UFOs πάνω από την Αμερική

Είναι τα εργαλεία ενός συντονισμένου προγράμματος κατασκοπείας ή άκακα μπαλόνια που παρασύρθηκαν από τον αέρα; Τα ερωτήματα συνεχίζονται, οι τόνοι έχουν πέσει.

Η προφητεία για την εμφάνιση των εξωγήινων δεν εκπληρώθηκε όπως την περίμεναν οι Αμερικανοί, όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για ιπτάμενα αντικείμενα αγνώστου ταυτότητας που καταρρίπτονται από την πολεμική αεροπορία, το ένα μετά το άλλο.

«Δεν υπάρχει καμία, ξαναλέω καμία, ένδειξη για aliens ή άλλη εξωγήινη δραστηριότητα», δήλωσε σε έκτακτη τηλεοπτική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας John Kirby εκ μέρους του Λευκού Οίκου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει τελική εξήγηση για τα πρόσφατα περιστατικά, με το επιχείρημα ότι η επιχείρηση παραμένει απόρρητη.

Που και αυτό να μην ίσχυε, είναι πολύ νωρίς για απαντήσεις: μετά το πρώτο λευκό μπαλόνι, που βρέθηκε να διασχίζει από ψηλά τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την κατάρριψή του στις 4 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κατασκοπευτικό μηχανισμό της Κίνας για συλλογή απόρρητων πληροφοριών (πράγμα που αρνήθηκε το Πεκίνο, λέγοντας ότι είναι μηχάνημα παρατήρησης του καιρού), ακολούθησε ένα μπαράζ ανιχνεύσεων παρόμοιων ιπτάμενων αντικειμένων απ’ τα ραντάρ των ΗΠΑ – ένα πάνω από την Αλάσκα, ένα πάνω απ’ τον βόρειο Καναδά και ένα πάνω από τη Λίμνη Χουρόν στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Το περίεργο είναι πως αυτά τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα δεν ήταν ίδια μεταξύ τους, ούτε με το πρώτο μπαλόνι. Έχουν άλλο μέγεθος αλλά και σχήμα. Ίσως εξυπηρετούν κι αυτά κατασκοπευτικό σκοπό, ίσως είναι απλά εμπορικής, επιστημονικής και τέλος πάντων μη κακόβουλης χρήσης, πράγμα που προκειμένου να απαντηθεί έπρεπε να περάσουν από εργαστηριακό έλεγχο, άρα να καταρριφθούν.

Σε δεύτερο χρόνο, το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως την περίοδο 2019-2021 είχε και εκείνο εντοπίσει τρία ιπτάμενα μπαλόνια στον εναέριο χώρο της, το οποίο δείχνει ότι ούτε καινούργια είναι (ως τεχνολογίες τουλάχιστον), ούτε εμφανίστηκαν τώρα – απλώς τώρα ανιχνεύτηκαν.

Όπως παρέθεσε ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Marco Rubio στο Twitter μετά το μπαράζ, «οι τελευταίες 72 ώρες αποκάλυψαν στο κοινό αυτό που συνέβαινε εδώ και χρόνια: ότι αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη επιχειρούν συστηματικά πάνω από τον περιορισμένο εναέριο χώρο των ΗΠΑ».

Γιατί ανιχνεύτηκαν τώρα;

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN, ο λόγος που ιπτάμενα αντικείμενα άρχισαν να εμφανίζονται στα ραντάρ, το ένα μετά το άλλο, είναι ότι έπειτα από το πρώτο μπαλόνι που ανακαλύφθηκε (μάλλον κατά τύχη) τέλη Ιανουαρίου, η Αεροδιαστημική Άμυνα της Βόρειας Αμερικής (NOMAD) αναγκάστηκε να αλλάξει τις ρυθμίσεις στα μηχανήματα ελέγχου, διαπιστώνοντας το κενό που είχε αφήσει για πολλά-πολλά χρόνια: τα αργοκίνητα αντικείμενα, όπως το επίμαχο μπαλόνι, δεν ανιχνεύονταν.

Γιατί αυτό; Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, το βάρος της προσοχής και των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν είχε δοθεί στην πυρηνική ενέργεια. Στον τομέα της αεροπορίας, αυτό μεταφράστηκε σε γρήγορους βαλλιστικούς πυραύλους και, από την άλλη, σε μηχανήματα που τους ανιχνεύουν έγκαιρα για να καταρριφθούν πριν φτάσουν στον προορισμό τους.

Έτσι, μέχρι πρότινος, ο εξοπλισμός της NOMAD ήταν ρυθμισμένος στο να εντοπίζει με ακρίβεια αντικείμενα που κινούνται με υψηλές ταχύτητες και παράγουν πολλή θερμότητα, βλ. πυραύλους, βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυαν σταθερά κάθε χρόνο περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια στον πολεμικό εξοπλισμό αέρος, με στόχο να διαθέτουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της τεχνολογίας, αλλά να, αλλά να που μπαλόνια «πολύ χαμηλής τεχνολογίας, τα οποία είναι εύκολα στην κατασκευή», όπως επεσήμανε ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Beth Sanner, ή ακόμη και drones, βρέθηκαν να περνάνε με άνεση κάτω από τα ραντάρ, για χρόνια.

Πάντως, είχαν υπάρξει φωνές που είχαν μιλήσει για τη μάχη της ήσυχης κατασκοπείας, πριν εμφανιστούν τα μπαλόνια: «Είναι ξεκάθαρο ότι ένας πολύ γήινος αντίπαλος παίζει μαζί μας, χρησιμοποιώντας σχετικά απλές τεχνολογίες –drones και μπαλόνια– και βγαίνει με αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών μιας γενιάς», είχε γράψει to 2021 o Tyler Rogoway, συντάκτης στο War Zone, λέγοντας ότι τα άγνωστα αντικείμενα που εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια δεν είναι σημάδι εξωγήινης ύπαρξης, αλλά προσπάθειες κατασκοπείας από έναν πολυμήχανο αντίπαλο.

Παύση (διπλωματικού) συναγερμού

Τις τελευταίες ώρες έχουν πέσει οι τόνοι: οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν μετριάσει τη στάση τους ως προς το ενδεχόμενο εσκεμμένης κατασκοπίας από πλευράς Κίνας – όσον αφορά τα τρία τελευταία ιπτάμενα αντικείμενα, εξέφρασαν ότι «ενδεχομένως να μην είναι μηχανήματα κατασκοπείας» (οπότε, μπήκε μια άνω τελεία μέχρι να προκύψουν τα πορίσματα από την ανάλυση των κομματιών που περισυλλέχτηκαν), ενώ για το πρώτο μπαλόνι εξετάζεται πλέον η άποψη ότι έφτασε στην Αμερική κατά τύχη: 

Αφού το αερόστατο απογειώθηκε από το Χαϊνάν της Κίνας τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι το παρακολούθησαν να περνά τον Ειρηνικό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN, και έπειτα ενώ πίστευαν ότι θα κατευθυνθεί προς το νησί Γκουάμ για τις στρατιωτικές βάσεις, εκείνο κινήθηκε απροσδόκητα προς τον βορρά, την Αλάσκα και τον Καναδά, απ’ όπου εισήλθε στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών.