Universal Images Group/ Getty Images
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι θα μάθουμε από τις αποκαλύψεις του Πενταγώνου για τα UFO

Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν UFO κι έφτασε ο μήνας που θα βγάλουν για πρώτη φορά επίσημα στη δημοσιότητα υλικό που να το αποδεικνύει.

Μία από τις πολλές «παραξενιές» που βρίσκονται μέσα στο τεράστιο πακέτο των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κορονοϊό που πέρασε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, είναι και μια διάταξη που απαιτούσε από το υπουργείο Άμυνας και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να παραδώσουν μια μη ταξινομημένη έκθεση σχετικά με μη αναγνωρισμένα ιπτάμενα αντικείμενα. Αυτό θα έπρεπε να συμβεί σε ένα διάστημα εντός έξι μηνών, συγκεντρώνοντας λίγο πολύ, ό, τι γνωρίζει η κυβέρνηση για τα UFO που κινούνται γύρω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Η έκθεση -η οποία έρχεται μετά από μια πολύ αργή διαδικασία τεσσάρων ετών, γεμάτη με αναφορές και κυβερνητικές παραδοχές για παρατηρήσεις UFO- θα πρέπει να παραδοθεί στο Κογκρέσο άμεσα, τώρα τον Ιούνιο. Ανεξάρτητα από το τι θα υπάρχει τελικά μέσα, μπορούμε να πούμε ότι γράφεται ιστορία καθώς θα είναι το πιο επίσημο έγγραφο που κυκλοφορεί ποτέ από επίσημα χείλη και μιλάει για τα UFO.

Η έκθεση πιθανότατα θα παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με πολλές παρατηρήσεις αγνώστων αντικειμένων από πιλότους του Ναυτικού που αναφέρθηκαν στους New York Times το 2017 και τις οποίες το Πεντάγωνο στη συνέχεια τις αποχαρακτήρισε. Αν και οι πιλότοι έδειχναν να σοκάρονται από το περίγραμμα του αγνώστου αεροσκάφους -που συχνά αναφέρεται ως “Tic-Tac” ή «πούρο»-, το πιο ανησυχητικό φαίνεται να ήταν οι υψηλές ταχύτητες και οι απότομες στάσεις που έκαναν, χωρίς να ξεχωρίζουν από κάπου τα συστήματα προώθησης που χρησιμοποιούσαν.

ufo εξωγηινοι ιπταμενος δισκος 1954 AP Photo/Remo Nassi

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης. Τον Μάρτιο, ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, John Ratcliffe, άφησε νύξεις σε μια συνέντευξη στο Fox News, ότι θα περιγράφει περιστατικά από «όλο τον κόσμο» και ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερες εμφανίσεις UFO από ό, τι έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Όσο για το τι θεωρείται ως θέαση αγνώστου αντικειμένου, ο Ratcliffe είπε ότι «μιλάμε για αντικείμενα που έχουν θεαθεί από πιλότους του Ναυτικού ή της Πολεμικής Αεροπορίας ή που έχουν «πιαστεί» από δορυφόρους και που είναι δύσκολο να εξηγηθούν».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην πιλότος του Ναυτικού, υπολοχαγός Ryan Graves, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ανησυχούσε» για τα αντικείμενα που του ανέφεραν οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι ότι έβλεπαν «κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο χρόνια» από την ανατολική ακτή. «Ξέρετε, αν αυτά ήταν αεροπλάνα από άλλη χώρα, θα ήταν ένα τεράστιο ζήτημα. Αλλά επειδή το ζήτημα φαίνεται ελαφρώς διαφορετικό, δεν ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο. Αγνοούσαμε το γεγονός ότι ήταν εκεί έξω, παρακολουθώντας μας κάθε μέρα».

Ο Graves ισχυρίζεται ότι η Μοίρα του άρχισε να βλέπει UFO πάνω απ’ τη Βιρτζίνια αμέσως μετά το υπερσύγχρονο update του συστήματος ραντάρ των αεροσκαφών τους το 2014.

Ο νόμος που διατάσσει την έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτά τα περιστατικά ενέχουν πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια και αν μπορούν να «αποδοθούν σε έναν ή περισσότερους εξωτερικούς εχθρούς», και πιο συγκεκριμένα, αν υπάρχει ένδειξη ότι «ένας πιθανός εχθρός μπορεί να έχει επιτύχει πρωτοποριακές προόδους στην αεροδιαστημική που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για παράδειγμα, αν τα αντικείμενα είναι next generation αεροσκάφη από την Κίνα, σίγουρα θα δώσουν ένα μεγάλο δίκιο σε όλους εκείνους που πίεσαν για να βγει η έκθεση στο φως, εκσυγχρονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσέγγιση της κυβέρνησης για τα UFO -ακόμη και αν το συμπέρασμα που θα βγει θα είναι κάτι βαρετό που δεν θα περιλαμβάνει τελικά εξωγήινους.

Γιατί βγαίνει τώρα;

Οι Αμερικανοί, προφανώς και εδώ και χρόνια είναι τρελαμένοι με το θέμα UFO, με το πόσα πραγματικά τους κρύβει η κυβέρνησή τους, αλλά μόλις πρόσφατα κατάφεραν να πιέσουν, μέσω των εξελίξεων, για μεγαλύτερη διαφάνεια. Το ζήτημα κέρδισε το momentum τον Δεκέμβριο του 2017, όταν οι New York Times έκαναν λόγο για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας, κόστους 22 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2007. Γνωστό ως το Advanced Aerospace Threat Identification Program, σχεδιάστηκε για να εξετάσει τις επαφές με άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι στα 90s ή σε κάποια άλλη εποχή, αυτή η ιστορία θα είχε συγκλονίσει τους Αμερικανούς, αλλά τώρα που συνέπεσε με το πρώτο χαοτικό έτος της διακυβέρνησης του Trump, πέρασε λίγο στα ψιλά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, νομοθέτες και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας άρχισαν να ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερο, καθώς όλο και πιο πολλοί πιλότοι του Ναυτικού μοιράζονταν βίντεο με συναντήσεις τους με UFO. Από το 2019, η πίεση για να έρθουν στο φως όσα έχει βρει το πρόγραμμα που αναφέραμε πιο πάνω, άρχισε να εντείνεται, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε καταφέρει και πολλά. Και έτσι, μετά από πολλές πιέσεις, αναγκάζονται να βγάλουν στη δημοσιότητα τα ευρήματά τους, προκειμένου να ξέρει η αμερικανική πολιτεία τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Αν θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς ή αν θα αλλάξει κάτι, εφόσον το πρόγραμμα κριθεί αναποτελεσματικό.

ufo εξωγηινοι ιπταμενος δισκος 1967 AP Photo/Rex Heflin

Πότε ακριβώς θα δημοσιευτεί η αναφορά;

Η νομοθεσία που υπέγραψε ο Trump στις 27 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι αξιωματούχοι πληροφοριών θα πρέπει να υποβάλουν την έκθεσή τους εντός 180 ημερών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να την περιμένουμε μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, η Washington Post, ανέφερε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τι λέει γι’ αυτό;

Ο Joe Biden απέφυγε με μαεστρία τις πρόσφατες ερωτήσεις που δέχτηκε για το θέμα και όταν μάλιστα ένας δημοσιογράφος του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο Πρόεδρος Obama ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πλάνα αντικειμένων στον ουρανό, που δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι. Τι νομίζετε;». εκείνος πολύ έξυπνα θα τον απέφευγε, απαντώντας του «θα τον ρωτούσα ξανά».

© 2021, Andrew Harnik/ASSOCIATED PRESS

Από την άλλη μεριά, ο Obama, από τη στιγμή που έφυγε από τον Λευκό Οίκο μιλάει πιο ανοιχτά για αυτό το θέμα. Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην Πρόεδρος εμφανίστηκε στο The Late Late Show του James Corden, όπου ο μουσικός διευθυντής του σόου, τον ρώτησε για τις θεωρίες του σχετικά με τα μεταφυσικά φαινόμενα. «Όσον αφορά τους εξωγήινους, υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά δεν μπορώ να σας πω on-air», του εξήγησε ο Obama, για να συνεχίσει:

«Κοίτα, η αλήθεια είναι, πώς όταν πρωτοπήγα στο Οβάλ Γραφείο, ρώτησα αν υπάρχει κάποιο εργαστήριο όπου κρατάμε τους εξωγήινους και τα διαστημόπλοια. Έκαναν την έρευνα τους και η απάντηση ήταν αρνητική», είπε. «Αλλά αυτό που είναι αλήθεια -και στην πραγματικότητα είναι σοβαρό- είναι ότι υπάρχουν πλάνα αντικειμένων στον ουρανό που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς κινήθηκαν. Νομίζω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν στα σοβαρά να ερευνούν και να προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτά τα αντικείμενα. Αλλά δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω σήμερα».

Από τη δική του πλευρά, ο Donald Trump, δεν πήρε ποτέ τόσο σοβαρά το θέμα των UFO όσο βρισκόταν στον προεδρικό θώκο. Είχε απλώς υποσχεθεί να το «κοιτάξει», λέγοντας μάλιστα στον George Stefanopoulos, ότι “θα είστε ο πρώτος που θα το μάθει», όταν του είχε κάνει μία σχετική ερώτηση.

Ο Ιούνιος έχει έρθει, τον ζούμε ήδη. Για να δούμε αν θα γίνουμε σοφότεροι.