TIK TOK

Πώς το TikTok βοήθησε στην εξιχνίαση μιας θαμμένης επί δεκαετίες δολοφονίας

Μία καμπάνια αναζήτησης της αλήθειας στο TikTok έριξε φως σε μία νοσηρή υπόθεση εξαφάνισης από τις αρχές του αιώνα που έχει πλέον εξελίξεις.

Η Sarah Turney μετράει δύο δεκαετίες αγόγγυστης αναζήτησης της αλήθειας και πίεσης για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση της 17χρονης αδερφής της, Alissa. Αφού η Alissa εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος το 2001 και πριν η καμπάνια της πάρει φόρα μέσω του Tik Tok, η Sarah είχε ανοίξει ένα γκρουπ ευαισθητοποίησης στο Facebook, έναν σχετικό λογαριασμό στο Instagram, και το blog ‘Justice for Alissa’. Σκοπός της ήταν να γνωστοποιήσει το γεγονός της εξαφάνισης, αλλά και την πεποίθησή της ότι ο βιολογικός της πατέρας, πατριός της Alissa και πρώην αστυνομικός, Michael Turney, είχε δολοφονήσει την αδερφή της.

Είχε ξεκινήσει, επίσης, το podcast Voices For Justice για να μιλήσει για τον ρόλο του Turney στην εξαφάνιση, και επισκέφθηκε και το event CrimeCon, ένα γνωστό συνέδριο για τους φαν του true crime, αναζητώντας έναν ακόμη τρόπο να λάβει δημοσιότητα το ‘θαμμένο’ εδώ και δύο δεκαετίες περιστατικό. Τα πράγματα άρχισαν όμως να αλλάζουν όταν η Sarah θέλησε να προσελκύσει το νεανικό κοινό που πιθανώς δεν θα ήξερε την υπόθεση της αδερφής της μέσω του Tik Tok.

tik tok alissa turney Η Alissa Turney σε εφηβική της φωτογραφία.
Η Alissa Turney σε εφηβική της φωτογραφία.

Η Sarah έχει μοιραστεί βίντεο και κλιπ της Alissa που είχε τραβήξει ο Turney στο παρελθόν, μαζί με ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων που φαίνεται να αποκαλύπτουν την τεταμένη, επικίνδυνη σχέση που είχε ο άντρας με την αδερφή της. Σε ένα τέτοιο κλιπ, μάλιστα, που ηχογράφησε όταν τον είδε μετά από αποφυλάκισή του το 2017 – ο Turney είχε φυλακιστεί με κατηγορίες παράνομης οπλοκατοχής πολλαπλών αυτοσχέδιων βομβών – της λέει πως θα της πει την αλήθεια όταν θα είναι στο νεκροκρέβατό του.

Όπως έχει δηλώσει στους New York Times, «το μαύρο χιούμορ του Tik Tok προσφερόταν [για την υπόθεση]. Νιώθω ότι δεν υπάρχει άλλη πλατφόρμα όπου θα μπορούσα να είμαι το ίδιο εκφραστική». Η Sarah έχει δεχτεί σχόλια στο παρελθόν για τη συμμετοχή της στο app, όμως δεν τα άφησε να την επηρεάσουν. Αντίθετα, μπορείς να τη δεις στο παρακάτω βίντεο να απαντάει σε όσους της εναντιώνονται.

«Όταν οι haters σε κράζουν για το Tik Tok, αλλά αυτό βάζει την υπόθεση της αδερφής σου στις ειδήσεις»:

Και πράγματι, οι προσπάθειές της έφεραν επιτέλους αποτελέσματα. Τον περασμένο Αύγουστο ο Michael Turney συνελήφθη με την κατηγορία ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού, με την εισαγγελέα της κομητείας Maricopa, Allister Adel, να απευθύνει τον λόγο στη Sarah μέσα από την ανακοίνωσή της: «Η επιμονή και η αφοσίωσή σου στην αναζήτηση της δικαιοσύνης για την αδερφή σου, Alissa, είναι η απόδειξη της αδερφικής αγάπης. Εξαιτίας αυτής της αγάπης, το φως της Alissa δεν έσβησε ποτέ και ζει ακόμα στις ιστορίες και τις φωτογραφίες που έχεις μοιραστεί με την κοινότητα».

Η Sarah έχει συνοψίσει στο blog της τους πέντε λόγους που πιστεύει βαθιά στην ενοχή του πατέρα της, με έμφαση στην κακοποίηση, σεξουαλική και μη, που φαίνεται ότι ασκούσε ο Turney στη θετή του κόρη, στον εμμονικό του έλεγχο, και στις αντικρουόμενες πληροφορίες που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια για την ημέρα εξαφάνισης της Alissa και όχι μόνο. Εκτός από το δικό της, αναλυτικό podcast, μπορείς να ακούσεις περισσότερα για την υπόθεση σε ένα από τα επεισόδια του Crime Junkie.

Η υπόθεση του Turney αναμένεται να εκδικαστεί κάποια στιγμή εντός του 2021, ενώ η Alissa δήλωσε σε συνέντευξή της αυτές τις ημέρες στο People πως η δεύτερη σεζόν του podcast της θα ρίξει φως σε άλλες παγωμένες υποθέσεις καθώς νιώθει, όπως λέει, πως αυτό είναι πια το κάλεσμά της. Η αρχή έχει ήδη γίνει με την υπόθεση εξαφάνισης της δεκαεξάχρονης Izess από το Tennessee για την οποία είχε ποστάρει στις 12 Δεκεμβρίου από το Twitter της, με το αίσιο τέλος της εύρεσής της να έρχεται μόλις λίγες ώρες αργότερα. Αυτή τη στιγμή η Alissa κάνει συνεχώς updates για άλλες περιπτώσεις δολοφονιών ή εξαφανισμένων προσώπων από τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 8 Σεπτεμβρίου και ανανεώθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση όπως παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη της Alissa Turney στο People.