LIFE

Γιατί ο πρόεδρος της Apple παραδέχτηκε ότι είναι γκέι

Ο Tim Cook σε μια σπάνια συνέντευξη του εξήγησε τους λόγους που τον έκαναν να ανοιχτεί δημόσια.

Πριν από έξι χρόνια, ο Tim Cook ανέλαβε τα ηνία της Apple, αμέσως μετά τον θάνατο του Steve Jobs. Και ένα χρόνο μετά, εξαιτίας των γραμμάτων που διάβαζε από νέους ανθρώπους που πάλευαν με τη σεξουαλικότητά τους, αποφάσισε να παραδεχτεί δημόσια ότι είναι γκέι.

Η αποκάλυψη του 54χρονου το 2014 ήταν μία ιστορική κίνηση, καθώς έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης ενός κολοσσού που παραδέχτηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Και μάλιστα το έκανε μέσα από ένα ανοιχτό γράμμα.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά απ’ αυτήν την θαρραλέα κίνηση, ανοίχτηκε ξανά σε μια σπάνια συνέντευξη, στην οποία μίλησε ακόμη περισσότερο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τους σημερινούς νέους.

Στο αρχικό του γράμμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, ο Cook έγραφε:

“Παρά το γεγονός ότι δεν έχω αρνηθεί ποτέ τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις, ωστόσο ούτε τις έχω παραδεχτεί δημόσια. Μέχρι σήμερα. Για να είμαι, λοιπόν σαφής: είμαι περήφανος που είμαι γκέι και το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου χάρισε ο Θεός”.

Τώρα, στην πρώτη του συνέντευξη σε ισπανόφωνο αμερικανικό περιοδικό, ρωτήθηκε γιατί ενώ είναι ένα τόσο φειδωλό άτομο ως προς τις δηλώσεις του για την προσωπική του ζωή, προέβη τότε σε τόσο μεγάλες αποκαλύψεις. Και ο Cook απάντησε:

“Αυτό που με ώθησε ήταν τα γράμματα που έπαιρνα από παιδιά που πάλευαν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Είχαν κατάθλιψη. Κάποιοι μου έλεγαν ότι σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν. Κάποιοι άλλοι είχαν εκδιωχθεί απ’ το σπίτι τους και τους γονείς τους. Άρχισα να σκέφτομαι τότε τι μπορώ να κάνω εγώ για όλο αυτό. Προφανώς, δεν μπορούσα να μιλήσω στον καθένα τους ξεχωριστά, αλλά ξέρεις τι; Όταν κάποιοι σου μιλάνε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα περισσότεροι εκεί έξω που το κρατάνε μέσα τους, που είναι εκεί έξω και αναρωτιούνται αν μπορούν να έχουν κάποιο μέλλον, αν η ζωή τους θα γίνει ποτέ καλύτερη. Και σκεπτόμενος όλα αυτά, το αποφάσισα”.

Ο CEO της Apple πρόσθεσε ότι ένιωθε πως χρωστάει κάτι στους ανθρώπους της νεώτερης γενιάς, αναγνωρίζοντας ότι οφείλει σε πολλούς απ’ αυτούς την επιτυχία που έχει σήμερα.

Εξηγώντας γιατί διάλεξε εκείνη τη στιγμή για να δημοσιεύσει το γράμμα του, εξήγησε:

“Μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο για να βρω τις λέξεις να πω ακριβώς αυτό που θέλω και να διαλέξω την κατάλληλη στιγμή για την εταιρία, γιατί δεν ήθελα να δημιουργήσω αντιπερισπασμό. Δεν το μετάνιωσα ποτέ, ούτε για ένα λεπτό”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε ότι “πολλοί συνεργάτες μου στην Apple ξέρουν ότι είμαι γκέι, και δεν βλέπω καμιά διαφορά στον τρόπο με τον οποίο με αντιμετωπίζουν”. Ωστόσο, φοβόταν για την αντίδραση των ανθρώπων εκτός εταιρίας. “Ο κόσμος δεν είναι ένα φιλικό μέρος για τους ομοφυλόφιλους ή τους trans, και όχι μόνο σε άλλες χώρες, αλλά ακόμα και στη δική μας”.

Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις “δοκιμασίες και τις δυσκολίες” που περνάει κάθε μειονότητα, είπε ότι “η ζωή γίνεται καλύτερη. Μπορείς να έχεις μια φοβερή ζωή γεμάτη χαρά. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ένας περιορισμός. Είναι ένα χαρακτηριστικό και ελπίζω και οι άλλοι να το βλέπουν όπως εγώ, δηλαδή ως ένα δώρο του Θεού”.

Φωτογραφίες: AP Photos