Matt Winkelmeyer/Getty Images)
LIFE

Το ανατριχιαστικό ποστ του Nusret που εξόργισε εκατομμύρια κρεατοφάγους (και μη)

Ένα ποστάρισμά του Nusret ή αλλιώς Salt Bae στο Instagram έφερε πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις.

O Nusret ή αλλιώς Salt Bae, όπως είναι το ψευδώνυμό του θα σας είναι λογικά γνωστός. Αυτός που δεν θα σας είναι όμως γνωστός είναι ο λόγος που αυτός ο τύπος είναι διάσημος. Για τους λίγους που δεν τον ξέρουν, ο Nusret είναι ένας Τούρκος χασάπης και ιδιοκτήτης εστιατορίων. Τι το ξεχωριστό έχει; Δεν ξέρω να σας πω. Σίγουρα πάντως έγινε διάσημος, όταν ο τρόπος που αλάτιζε το κρέας του μεταμορφώθηκε σε meme. Πράγμα που του πρόσφερε από το πουθενά φήμη και σίγουρα πολλά λεφτά.

Πριν από λίγες μέρες ο Nusret έκανε μια δημοσίευση στο Instagram του. Πριν μπούμε στην ίδια τη δημοσίευση να τονίσουμε ότι μιλάμε για έναν λογαριασμό 28,9 εκατομμυρίων followers. Toν λογαριασμό αυτό ο Nusret τον θρέφει με διάφορες φωτογραφίες των κοιλιακών του ή με ακόμα λιγότερα εντυπωσιακές κοπές διαφόρων ειδών κρέατος. Καλά μέχρι εδώ. Στην εποχή του θεάματος είμαστε, δεν περίμενα κιόλας να έχει 29 εκατομμύρια followers o Pynchon.

Ας πάμε όμως στη δημοσίευση η οποία έγινε και η αφορμή αυτού του κειμένου. Σε ένα ανατριχιαστικό video φαίνεται ο Nusret. Βρίσκεται στη μέση ενός, ας πούμε, πόντιουμ και παριστάνει τον μαέστρο μπροστά από κάποιες δεκάδες εγκλωβισμένων ζώων. Αν κρίνουμε από το ίδιο το ποστ τα εν λόγω ζώα δεν πηγαίνουν για σφαγή αλλά για γάλα. Τουλάχιστον αυτό υπονοεί η λεζάντα που έχει ως emoticon ένα ποτήρι γάλα.

Αλήθεια όμως πόσο σημαντικό είναι αυτό; Ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για έναν άνθρωπο πασίγνωστο, ακριβώς επειδή είναι χασάπης. Και ας είμαστε ειλικρινείς. Το μάτι κλείνει και το “αστειάκι γίνεται” πάνω στη μεταφορά του μαέστρος-ζώα, χασάπης-μπριζόλες. Ούτως ή άλλως έχουν προηγηθεί ατελείωτα ποστ όπου ο ίδιος κάθεται υπερήφανος μπροστά από εκατοντάδες μπριζόλες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Maestro 🥛 #saltbae #salt#saltlife

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) στις

Αυτό το βίντεο το σχολίασε και ο γνωστός σεφ Άρης Βεζενές με δική του ανάρτηση στο Ιnstagram. Εκεί τονίζει ότι και ο ίδιος είναι κρεατοφάγος και ταυτόχρονα ότι βγάζει λεφτά από την κρεατοφαγία. Επισημαίνει όμως τους ηθικούς κώδικές που συνεχίζει και πρέπει να έχει αυτή η δουλειά. Πράγμα που ξεφεύγει από το πιο σίγουρα πολύ πιο σύνθετο ζήτημα της κρεατοφαγίας.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ανάδυση του βιγκανισμού έχει δημιουργήσει μια αντίθετη κουλτούρα ‘περήφανης’ κρεατοφαγίας. Ή καλύτερα την έχει ενδυναμώσει. Όλο αυτό προστίθεται σε ένα κύμα κακοποίησης ζώων που γίνεται πάντα στο φάσμα της περίφημης ειλικρίνειας. Για πλάκα πάντα, γιατί αυτοί τα αγαπάνε τα ζώα. Τουλάχιστον αυτό είναι που πάντα δηλώνουν.

Θεωρώ το ζήτημα του βιγκανισμού ένα ζήτημα πάρα μα πάρα πολύ σύνθετο. Τόσο σύνθετο όσο οτιδήποτε αφορά τις διατροφικές συνήθειες ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τονίζω βέβαια ότι και ο ίδιος είμαι κρεατοφάγος. Το αν γίνεται να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς την κρεατοφαγία δεν θα το λύσουμε φυσικά εδώ. Αυτό που όμως είναι το βέβαιο είναι ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα. Εδώ δεν χωράνε αμφιβολίες. Βίντεο σαν και αυτό που αναφέραμε παραπάνω προσβάλουν τα δικαιώματα αυτά στον πυρήνα τους.

Ναι, ναι ξέρω τα επιχειρήματα για τις λεοπαρδάλεις που τρώνε αντιλόπες. Ναι και για τις φάλαινες που τρώνε χιλιάδες μικρά ψάρια. Αφενός, μπορείτε και καλύτερα από το να συγκρίνετε την ανθρωπότητα με τα ζώα. 2020 έχουμε. Αφετέρου, ακόμα και σε αυτό το σκεπτικό. Εγώ δεν έχω δει καμία λεοπάρδαλη να απολαμβάνει την ίδια τη διαδικασία του θανάτου της αντιλόπης.

Ακόμα λοιπόν και αν δεν γίνουν ποτέ vegan πολιτισμός, μπορούμε κάλλιστα να ρυθμίσουμε την κρεατοφαγία χωρίς τη σφαγή αμέτρητων ζώων. Ζώων που τελικά και πολύ συχνά δεν θα καταναλωθούν ποτέ. Και σίγουρα χωρίς να περηφανευόμαστε για την εξουσία μας πάνω τους. Παριστάνοντας για παράδειγμα τον μαέστρο μπροστά τους.