SEX

Το εγχειρίδιο της σωστής σχέσης με την πρώην σου

Πόσο συχνά πρέπει να μιλάτε; Επιτρέπεται να συναντιέστε; Να την καλείς στο σπίτι σου; Μην ανησυχείς, έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Ας μιλήσουμε για ένα μεγάλο παράδοξο αυτής της ζωής. Ξεκινάμε σχέση με μια κοπέλα (όχι μαζί, ο καθένας μόνος του). Περνάμε ατέλειωτες ώρες με τον άνθρωπο αυτό, μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι, κάνουμε μαζί ταξίδια, δενόμαστε, ονειρευόμαστε, τρέχουμε γυμνοί στα χωράφια. Εντάξει το κούρασα λίγο, την ουσία όμως την έπιασες.

Αυτή είναι πως με τις κοπέλες με τις οποίες αποφασίζεις να προχωρήσεις σε μια σοβαρή σχέση, μοιράζεσαι πολλές και σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που βλέπεις πριν κοιμηθείς κι ο πρώτος που βλέπεις μόλις ξυπνάς. Αυτός με τον οποίον σπεύδεις να μοιραστείς ένα πρόβλημα και ίσως ο μοναδικός που σε γνωρίζει τόσο καλά και σε έχει ζήσει σε όλες τις καταστάσεις. Τις καλές και τις κακές. Τις εύκολες και τις δύσκολες.

 

Μόλις έρθει ο χωρισμός, σβήνουμε εντελώς από τη ζωή μας έναν άνθρωπο τον οποίο έχουμε αγαπήσει υπερβολικά, έχουμε δεθεί μαζί του και κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς εκείνον. Από το 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα μαζί, καταλήγουμε στην μηδενική επαφή.

Παιδιά, ψυχραιμία. Ο χωρισμός δεν σημαίνει απαραίτητα και οριστική διαγραφή. Υπάρχουν τρόποι ώστε να κρατήσεις τις πρώην σου στη ζωή σου, χωρίς να προσβάλλεις την επόμενη σχέση σου και χωρίς να επιδίδεστε κι οι δυο σε συνεχή πισωγυρίσματα.

Τα πάντα είναι θέμα σωστού timing, μέτρου και γνώσης του τι πραγματικά θέλεις. Η χρυσή τομή δεν είναι εύκολο να βρεθεί, όμως υπάρχει ο τρόπος. Οι παρακάτω απαντήσεις, είμαι σίγουρος πως θα σε βοηθήσουν να τον βρεις.

Πόσο καιρό μετά το χωρισμό μπορείτε να αρχίσετε να ξαναμιλάτε;

 

Είπαμε, ο χωρισμός δεν σημαίνει και διαγραφή, όμως το πρώτο διάστημα, όταν ο χωρισμός είναι ακόμα φρέσκος, τα πολλά-πολλά δεν βοηθάνε.

Τα συναισθήματα είναι ακόμη έντονα, το αίμα βράζει, το κεφάλι δεν σκέφτεται καθαρά και κάθε συνάντηση μπορεί να σημάνει επιστροφή στις παλιές συνήθειες, κάτι που ίσως να μην το θέλετε πραγματικά και οι δυο.

Αν πάλι αποφασίσετε να ακολουθήσετε την οδό “μένουμε φίλοι” από την πρώτη ημέρα του χωρισμού, τότε κινδυνεύετε να τινάξετε στον αέρα ακόμη και αυτή τη μορφή σχέσης. Λίγο καιρό μετά το χωρισμό, τα νεύρα είναι ακόμη τεντωμένα και δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεσπάσουν νέοι καυγάδες, οι οποίοι θα σας αναγκάσουν να κόψετε άδοξα κάθε επαφή.

Θα πρέπει αναγκαστικά να περάσετε ένα διάστημα χώρια, χωρίς καμία μορφή επαφής μεταξύ σας, πλην της τυπικής, δηλαδή της διαβεβαίωσης ότι το πρώην έτερόν σας ήμισυ βρίσκεται ακόμα στη ζωή.

Μόλις οι πληγές επουλωθούν, τα συναισθήματα καταλαγιάσουν και νιώσετε κι οι δυο ότι έχετε προχωρήσει, μπορείτε σιγά σιγά να επιδιώξετε να ξαναβάλετε στη ζωή σας ο ένας τον άλλο, με νέο ρόλο. Από την άλλη, αν αισθάνεστε κι οι δυο σας ότι δεν μπορείτε με τίποτα να ζήσετε έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς την παρουσία του άλλου στη ζωή σας, ίσως πρέπει να σκεφτείτε ξανά γιατί χωρίσατε.

Να τη διαγράψεις από τα social media;

 

Για όνομα του Θεού, όχι, δεν είμαστε 13 χρονών. Καταλαβαίνω ότι όταν ο χωρισμός είναι πρόσφατος κι επίπονος, δεν θέλεις να βλέπεις τα νέα της. Δεν θέλεις να ξέρεις αν περνάει καλά (βασικά, δεν θέλεις καν να περνάει καλά), δεν θέλεις να ξέρεις ποιος είναι αυτός ο άγνωστος που της κάνει συνέχεια like και σε ποιο μπαρ θα πάει το βράδυ.

Κανένα πρόβλημα. Καν’ την unfollow για όσο διάστημα αισθάνεσαι ακόμα κολλημένος μαζί της και όταν με το καλό την ξεπεράσεις και αισθανθείς έτοιμος, εκτός από τη ζωή σου, μπορείς να την επαναφέρεις δειλά-δειλά και στα social media.

Εκδικητικές διαγραφές από το Facebook επειδή μας χώρισαν, απλά δεν ταιριάζουν σε μεγάλα παιδιά.

Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να μιλάς με την πρώην σου;

 

Ωραία, το δύσκολο πρώτο διάστημα πέρασε, οι σκόπελοι ξεπεράστηκαν, εσύ και η πρώην σου προχωρήσατε και πλέον νιώθετε πανέτοιμοι να αρχίσετε και πάλι να μιλάτε σαν δυο φυσιολογικοί άνθρωποι. Ευρώπη, Ελβετία, πολιτισμός, ανωτερότητα, χειραψίες και σταυρωτά φιλιά. Όλα υπέροχα.

Χρειάζεται όμως και το απαραίτητο μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να ξημεροβραδιάζεστε στο τηλέφωνο, ούτε να μιλάτε όσο μιλούσατε την περίοδο που ήσασταν σε σχέση. Λογικό και επόμενο να θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι για σένα σημαντικός, όμως ο ρόλος του οφείλει να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

 

Υπάρχει όμως μια απάντηση βασισμένη στην κοινή λογική, η οποία υπαγορεύει ότι θα μιλάτε όσο χρειάζεται για να μην γίνει η κατάσταση άβολη. Εν ολίγοις, ούτε θα μιλάτε μόνο σε γενέθλια και γιορτές λες και πρόκειται για κάποια μακρινή θεία σου, ούτε θα μαλώνεις με τη νέα σου κοπέλα και θα τηλεφωνείς στην πρώην σου για να ζητήσεις τη συμβουλή της.

Η πρώην σου θα πρέπει να έχει το ρόλο του μπαλαντέρ, τον οποίο θα επιστρατεύεις όταν θέλεις να ακούσεις μια γνώριμη φωνή από τα παλιά. Μια στο τόσο θα της λες τα νέα σου, θα σου λέει κι εκείνη τα δικά της (τα γκομενικά προφανώς εξαιρούνται) και τον υπόλοιπο καιρό απλά θα αισθάνεσαι ήσυχος γνωρίζοντας ότι υπάρχει εκεί έξω και η γέφυρα επικοινωνίας μαζί της δεν έχει κοπεί.

Μόλις ξεκινήσεις νέα σχέση οφείλεις να κόψεις κάθε επαφή μαζί της;

 

Χώρισες, πόνεσες, πέρασες το απαραίτητο διάστημα χωρίς να μιλάς με την πρώην σου και επιτέλους καταφέρατε να βρείτε τη σωστή ισορροπία στην επικοινωνία σας. Η πρώην σου είναι και πάλι στη ζωή σου, ως ένας δικός σου άνθρωπος, ο μπαλαντέρ που έλεγα και πιο πάνω.

Και ξαφνικά, ένας νέος έρωτας σου χτυπάει την πόρτα. Ενθουσιάζεσαι, πέφτεις με τα μούτρα σε μια καινούρια σχέση και κάθε μήνυμα της πρώην σου αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τσακωμό επικών διαστάσεων. Τι κάνεις;

Εδώ σε θέλω φίλε μου. Το πιο σωστό και το πιο τίμιο, είναι να προχωρήσεις σε σωστές εξηγήσεις από την αρχή. Όλοι έχουμε παρελθόν, όλοι έχουμε πρώην και δεν είναι δυνατόν να τους κόβουμε την καλημέρα, κάθε φορά που ξεκινάμε μια νέα σχέση.

Εξηγείς λοιπόν στο νέο σου αμόρε ότι διατηρείς μια αθώα και περιστασιακή επαφή με την πρώην σου, διαβεβαιώνοντάς την πως δεν τρέχει πια οτιδήποτε το ερωτικό. Φυσικά αν δεν τα έχεις φτιάξει με την Μητέρα Τερέζα αποκλείεται να μην υπάρξει μια στοιχειώδης ζήλεια, όμως στο χέρι σου είναι να την πείσεις πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό.

Φρόντισε φυσικά να μην δίνεις κι εσύ δικαιώματα, απαντώντας σε μηνύματα της πρώην σου στις 3 το πρωί. Τίποτα δεν μοιάζει αθώο στις 3 το πρωί. Αν τέλος έχουμε την περίπτωση της παθολογικής ζηλιάρας που αντιδράει απέναντι στις πρώην όπως ο ταύρος στο κόκκινο πανί, τότε ίσως χρειαστεί για ένα διάστημα να περιορίσεις στο ελάχιστο τις επαφές με την πρώην σου, μέχρι να καταφέρεις να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα σου κοπέλα.

Διευκρίνιση: Είναι προφανές πως τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις πρώην σου. Απλά η τελευταία χρονολογικά σχέση έχει την τάση να προκαλεί πάντα και την περισσότερη ζήλεια (γνωστό θεώρημα, το οποίο διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Καρτέσιο αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω).

Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να συναντιέστε και κάτω από ποιες συνθήκες;

 

Εδώ φίλε μου, μπαίνουμε σε δύσκολα χωράφια. Πώς ήταν αυτά τα χωράφια στα οποία τρέχατε γυμνοί όσο ήσασταν μαζί και στο background έπαιζε το “Je t’aime”, σε μια τυπική Κυριακή ενός ζευγαριού; Ε, καμία σχέση.

Και σε αυτή την περίπτωση φυσικά, απαιτείται μέτρο. Μόνο που δυστυχώς, δεν είναι αρκετό. Θέλω να πω, προφανώς και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί δεν είναι φυσιολογικό να περνάς κάθε σου ημέρα με την πρώην σου. Καλά καλά τους κολλητούς μας δεν βλέπουμε κάθε μέρα, θα βλέπουμε τις πρώην μας;

Το πόσο συχνά τη βλέπεις όμως, δεν είναι το κλειδί. Διότι πολύ απλά, αν αυτή τη ΜΙΑ φορά, τη φωνάζεις σπίτι σου και της κάνεις το τραπέζι με κεριά και ρομαντική μουσική, τα πράγματα περιπλέκονται. Επομένως, μεγάλη σημασία έχει το που τη βλέπεις και κάτω από ποιες περιστάσεις.

 

Αν βρίσκεσαι σε σχέση, τότε καλό θα είναι να είσαι προσεκτικός με τα τετ α τετ και κυρίως ειλικρινής. Αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, μην συναντήσεις ποτέ κρυφά την πρώην σου. Αν το μάθει η νυν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την πείσεις ότι ήταν απλά μια αθώα συνάντηση ανάμεσα δυο ανθρώπους που κάποτε ήταν μαζί.

Δηλαδή, πρέπει ντε και καλά να διατηρήσεις επαφή με την πρώην σου;

 

Κανονικά τώρα θα έπρεπε να απαντήσω “ρε μεγάλε τόσες λέξεις έγραψα, ΝΑΙ, να διατηρήσεις, τζάμπα γράφω τόση ώρα;”. Επειδή όμως δεν είμαι τέτοιος, θα απαντήσω ειλικρινά.

Το εγχειρίδιο της σωστής σχέσης με την πρώην, θα έπρεπε να ξεκινάει με έναν χρυσό κανόνα. Δεν είναι υποχρεωτικό να διατηρήσεις επαφή μαζί της, αν δεν το θέλετε και οι δυο. Η κοινή λογική υπαγορεύει πως ένας άνθρωπος με τον οποίον έχεις περάσει πολλά και έχεις συνδέσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, θέλεις να παραμείνει, έστω και με έναν μικρότερο ρόλο στη ζωή σου.

Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί που στη δύση της καριέρας τους παίρνουν μικρά ρολάκια τιμής ένεκεν.

Αν όμως ο χωρισμός είναι πολύ άσχημος και η συμπεριφορά της κατέστρεψε όσα όμορφα είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της σχέσης σας, τότε μπορείς να προχωρήσεις και χωρίς αυτήν, κρατώντας στη ζωή σου μόνο τις όμορφες αναμνήσεις.

 

Αν δεν αξίζει να κρατήσεις κάποιον άνθρωπο στη ζωή σου, μην τον κρατάς. Αν όμως αξίζει, κράτα τον, ακόμα κι αν πρόκειται για πρώην σου. Πλέον, γνωρίζεις και τον τρόπο.