© 2014, Frank Jordans/ Associated Press
BITCOIN

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμά της

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε στην υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου τρόπου συναλλαγών εντός των συνόρων του.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νομιμοποιήσει τα bitcoins. Πρόκειται για ένα πείραμα οι υποστηρικτές του οποίου θεωρούν ότι θα μειώσει το κόστος της προμήθειας για δισεκατομμύρια δολάρια που έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Οι επικριτές της απόφασης πάντως τονίζουν ότι θα ανοίξει την πόρτα σε ένα πολύ πιο εύκολο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να αποδέχονται ως πληρωμή το bitcoin εκτός του δολαρίου που είναι το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ από το 2001 και παραμένει μέχρι σήμερα. Ο Πρόεδρος Nayib Bukele είναι αυτός που πίεσε ιδιαίτερα για τη νομιμοποίηση του κρυπτονομίσματος καθώς τονίζει ότι θα βοηθήσει τη χώρα και τους πολίτες της να κερδίσουν 400 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται αυτή τη στιγμή σε προμήθειες για εμβάσματα.

Όσοι αμφισβητούν το μέτρο τονίζουν ότι τα bitcoins θα αυξήσουν μεταξύ άλλων το οικονομικό ρίσκο για την κεντροαμερικανική δημοκρατία. Είναι επίσης προφανές ότι η αστάθεια που παρουσιάζουν οι ισοτιμίες του νομίσματος μπορεί να δημιουργήσουν τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μία μόνο ημέρα. Κάτι που προφανώς θα έχει άμεσες και καταστροφικές συνέπειες για μία χώρα όπως είναι το Ελ Σαλβαδόρ.

Το bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ. © 2021, Salvador Melendez/ Associated Press

Ο Bukele, για να ενθαρρύνει τις πρώτες μέρες χρήσης του κρυπτονομίσματος, υποσχέθηκε ότι θα δώσει 30 δολλάρια (σε bitcoin) σε όποιον εγγραφεί στο digital wallet της κυβέρνησης. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει ήδη αγοράσει 400 bitcoins, σύμφωνα με τον Bukele, βοηθώντας στην αύξηση του κόστους της ισοτιμίας σε 52.000 δολάρια ανά bitcoin, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη εγκατασταθεί ATMs που θα επιτρέψουν τη μετατροπή από bitcoin σε δολάριο χωρίς να υπάρχει κανένα κόστος προμήθειας. Ο ίδιος έριξε τις προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα τονίζοντας ότι κάθε μεγάλη αλλαγή στην ιστορία χρειάζεται κάποιον χρόνο για να εμπεδωθεί και να φέρει αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Bukele. © 2021, Salvador Melendez/ Associated Press

Πάντως εκτός από μία μοιρασμένη κοινότητα, ο ίδιος θα έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Το Ελ Σαλβαδόρ είχε κάνει αίτημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η επιλογή νομιμοποίησης του bitcoin είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις και ως προς την επικύρωση του συγκεκριμένου δανείου.

Σε κάθε περίπτωση, στο άμεσο μέλλον, θα φανεί αν η κίνηση της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ είναι μία βουτιά στο κενό ή μία ιδιοφυής κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό στις νομισματικές πολιτικές των κρατών της χώρας.