iSTOCK
ΥΓΕΙΑ

Το φαγητό που οι καρδιολόγοι παρακαλάνε να μην τρως το βράδυ

Προσέχουμε για να έχουμε λέει ο σοφός λαός, κι εμείς προσέχουμε τι τρώμε για να έχουμε την υγεία μας.

Όλη η αλήθεια για τα όσα επιλέγουμε να βάλουμε στο σώμα μας, μέσω της τροφής, αποτυπώνεται στο tattoo που έχει η Angelina Jolie στην κοιλιά της: το quod me nutrit me destruit. Δηλαδή, «ό,τι με θρέφει, με καταστρέφει», ακόμα κι αν η χολιγουντιανή σταρ δεν το εννοεί κυριολεκτικά.

Βασικά, πρόκειται για κάτι που -πάνω κάτω- είχε γράψει ο Christopher Marlowe. Πως ό,τι με θρέφει, με εξοντώνει.

Θα ‘χεις ακούσει για το κακό που κάνουν στην υγεία σου οι επεξεργασμένες και οι υπερ επεξεργασμένες τροφές. Εν ολίγοις, σε σκοτώνουν, όταν υπάρχει υπερκατανάλωση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά, παραθέτω μελέτη του 2019, που ενημέρωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αν υπάρχει κάτι που οι καρδιολόγοι έως και σε παρακαλούν να αποφεύγεις και δη για δείπνο, είναι το hot dog.

Σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσω κάτι.

Όταν οι καρδιολόγοι περιγράφουν τροφές ως «χειρότερα φαγητά», λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτά που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τώρα, αν φτιάξουμε οι ίδιοι όλα τα συστατικά ενός hot dog, αντιλαμβάνεσαι πως το ρίσκο μειώνεται.

Ποια είναι τα βελάκια θανάτου της καρδιάς σου

Η ποιότητα των υλικών μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός death dart (βελάκι του θανάτου) προς την εξόντωση μας. Με αυτόν τον όρο αναφέρονται οι καρδιολόγοι στα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα. Και προφανώς υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι.

φαγητό UNSPLASH

Να σου πω τι έχει ένα μέσο hot dog.

  • 314 θερμίδες
  • 18.6 γραμμάρια λίπους
  • 810mg νατρίου
  • 24 γραμμάρια υδατάνθρακες

Όλα είναι εχθροί της καρδιάς μας.

Ιδιαίτερα όταν δεν πειθαρχούμε στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη και το προτεινόμενο μέγεθος της μερίδας.

Πες μου αλήθεια: πότε έχεις φάει μόνο ένα hot dog;

Τα δύο έχουν πάνω από το 90% του συνολικού ημερήσιου λίπους που συνιστάται για τον μέσο άνδρα, σε δίαιτα 1500 θερμίδων. Έχουν και πάνω από τα 2/3 της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου.

Επιπλέον, η επεξεργασμένη φύση αυτού του κρέατος ενέχει σημαντικό κίνδυνο. Η επεξεργασία περιλαμβάνει πρόσθετα συντηρητικά (φωσφορικό νάτριο, βενζοϊκό νάτριο και νιτρικό νάτριο -όλα έχουν συνδεθεί με καρκίνο σε ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα), τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η δε, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών κινδύνων. Μια στιγμή. Δεν τελείωσα. Τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν στο hot dog μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Προφανώς, και υπάρχει πιο υγιεινή έκδοση

Περιλαμβάνει την επιλογή άπαχου κρέατος (γαλοπούλα, κοτόπουλο), ψωμάκι ολικής αλέσεως, hot dog με την ένδειξη «μη ωριμασμένο» ή «χωρίς νιτρικά» και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Όπως;

Οι φακές, το ενταμάμε (πράσινα φασολάκια σόγιας), τα αμύγδαλα, η κινόα, η διατροφική μαγιά, το φυστικοβούτυρο, ο αρακάς, οι λιαστές ντομάτες, το τόφου και το γάλα σόγιας -μεταξύ άλλων. Αν όλα αυτά σου ακούγονται «κάπως», τότε φάε ένα hot dog μια στο τόσο. Δε θα πάθεις κάτι.

Σε περίπτωση που μπορείς, επίλεξε να φας ένα burger, το οποίο έχει γενικά, καλύτερο διατροφικό προφίλ, εφόσον παρασκευάζεται το μπιφτέκι με άπαχο κρέας και έχει το πιάτο διάφορα λαχανικά. Ο συνδυασμός δίνει καλύτερη ισορροπία πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και βασικών θρεπτικών συστατικών. Ναι, έχει περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά από το hot dog, που ωστόσο έχει περισσότερο νάτριο και επεξεργασμένα υλικά.

Πάντα κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Φρονώ ότι καλό είναι να μη χάσεις την υγεία σου.