Alonso Reyes/Unsplash
FITNESS

Το fitness trend του TikTok που υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις

Πώς το να κάνεις τακτικά σάουνα μπορεί να σε βοηθήσει να ανεβάσεις ταχύτητα στις προπονήσεις σου.

Μέσα από την πλατφόρμα του TikTok έχουν αναδυθεί κατά καιρούς διάφορες τάσεις, που αφορούν από το φαγητό και το ποτό μέχρι το σεξ, τον εργασιακό χώρο, φυσικά και το fitness.

Ένα από τα τελευταία fitness trends που εξαπλώνεται ταχύτατα μεταξύ των χρηστών είναι και το ακόλουθο, που συνδέει τη σάουνα με τις καλύτερες επιδόσεις στη γυμναστική και ως εκ τούτου με την απώλεια βάρους, κυρίως όμως με τη θεαματική γράμμωση των μυών.

Σύμφωνα με τα περισσότερα βίντεο που κυκλοφορούν στο TikTok, το να περνάς από 5 έως 20 λεπτά την ημέρα στη σάουνα βελτιώνει όχι μόνο τη φυσική σου κατάσταση, αλλά γενικότερα την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού.

Είναι όμως τα πράγματα όντως έτσι; Ή μιλάμε για ψεύτικες υποσχέσεις ή ακόμα χειρότερα, για επικίνδυνες υπερβολές;

Ένας γιατρός βάζει τα πράγματα στη θέση τους μιλώντας στο βρετανικό GQ

Τα αληθινά οφέλη της σάουνας 

@joeshulk Its time we started this revolution #sauna #pump #gym #fypシ ♬ original sound – Lexx

«Η σύνδεση της σάουνας με τη γυμναστική είναι κάτι περισσότερο από μία τάση στο διαδίκτυο», αναφέρει ο Dr. Mike Hoaglin και εξηγεί: «Η σάουνα είναι μία μορφή θερμοθεραπείας ολόκληρου του σώματος και η έκθεση σε ζεστά περιβάλλοντα είναι εδώ και αιώνες μία παραδοσιακή θεραπεία σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο».

Από τις ξύλινες σάουνες φινλανδικού στιλ μέχρι το τουρκικό χαμάμ και τη ρωσική Banya, ο Dr. Hoaglin εξηγεί ότι η παραδοσιακή σάουνα εκθέτει το σώμα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 80°C έως 100°C με υγρασία περίπου 10 με 20%. Γι’ αυτό και η παραμονή σας σε ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να διαρκεί από 5 έως 20 λεπτά, ώστε να είναι ωφέλιμη και όχι επιβλαβής για την υγεία».

Όπως διευκρινίζει, το πρώτο πιο δημοφιλές όφελος της σάουνας είναι ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό, τον βοηθά δηλαδή να αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα, ενώ το δεύτερο ότι μέσω αυτού συμβάλλει στη γρήγορη απώλεια κιλών, στο να «στεγνώσει» το σώμα από το περιττό λίπος. 

Το πιο σημαντικό όμως όφελος είναι άλλο. 

«Η χρήση της σάουνας είναι πολύ ωφέλιμη για την καταπολέμηση του στρες, γιατί η θερμότητα χαλαρώνει το σώμα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνει και διεγείρει τις ενδορφίνες. Αυτές οι ενδορφίνες ανακουφίζουν από τους πόνους των μυών και γενικότερα, κάνουν το σώμα πιο ανθεκτικό απέναντι στη φθορά του χρόνου», υπογραμμίζει ο Dr. Hoaglin και περνάει σε ένα ακόμα μεγάλο καλό. 

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική έκθεση στο περιβάλλον της σάουνας μπορεί πράγματι να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να ενισχύσει την ψυχική υγεία και να βοηθήσει χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις». Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη μελέτη που αναφέρει ο γιατρός υποστηρίζει ότι όσοι επισκέπτονται τη σάουνα τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν 66% χαμηλότερο κίνδυνο από αυτούς που το κάνουν μία φορά την εβδομάδα. 

Επιπλέον, τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα οφέλη της σάουνας μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα αν συνδυάζεται με συστηματική γυμναστική. Ο συνδυασμός των καλών επιπέδων φυσικής κατάστασης από την αερόβια άσκηση και της συχνής χρήσης της σάουνας παρέχουν επιπλέον καρδιαγγειακή προστασία.

Προσοχή στις υπερβολές

«Επειδή η σάουνα είναι μία κατάσταση που βάζει τον οργανισμό, παρότι βρίσκεται σε ακινησία, σε μία διαδικασία που μοιάζει με αυτή της άσκησης, καθώς στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ιδρώνει, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης λόγω της αυξημένης εφίδρωσης».

Γι’ αυτό, ο γιατρός συστήνει την άφθονη κατανάλωση υγρών μετά το τέλος της προπόνησης και πριν την είσοδο στη σάουνα, καθώς και την εγκράτεια όσον αφορά την έκθεση στο περιβάλλον αυτής: τρεις φορές την εβδομάδα με μέση διάρκεια παραμονής τα 10 με 15 λεπτά είναι αρκετές για να κάνουν τη δουλειά τους. «Να ενδυναμώσουν τον οργανισμό και την καρδιά, να συμβάλλουν στην καύση του λίπους και να αυξήσουν την αντοχή κατά τη διάρκεια της προπόνησης».