ΑP Photo Jack Thornell
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κείμενο αιτημάτων των ‘Μαύρων Πανθήρων’ είναι σαν να γράφτηκε σήμερα

Η δολοφονία ενός άλλου αθώου Αφρο-αμερικανού υπήρξε η αφορμή για τη γέννηση του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων το όχι και τόσο μακρινό 1966.

Η δολοφονία του George Floyd από 4 αστυνομικούς στη Minneapolis έφερε στο φως για ακόμα μια φορά τον θεσμοποιημένο ρατσισμό του αμερικανικού κράτους. Η αστυνομία και οι αυθαιρεσίες της είναι πάντα το μακρύ χέρι του ρατσισμού αυτού. Κατά κάποιον τρόπο, η γραμμή κρούσης του. Ωστόσο, για κάθε δολοφονημένο Αφροαμερικανό υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που υφίστανται αστυνομική βία, δικάζονται άδικα, δεν βρίσκουν δουλειές, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

 

Αυτές είναι οι συνθήκες που γέννησαν την αντίδραση τη δεκαετία του 1960. Αντίδραση η οποία εκφράστηκε και μέσω των ‘Μαύρων Πανθήρων’, ενός κινήματος που ιδρύθηκε τον Oκτώβριο του 1966. Και τότε αφορμή υπήρξε ακόμα μια κρατική δολοφονία. Λίγες μέρες πριν ο λευκός αστυνομικός Alvin Johnson, άνθρωπος με εμπειρία 23 χρόνων στο Σώμα, πυροβόλησε τον άοπλο Αφροαμερικανό Matthew Johnson μετά από σύντομο ανθρωποκυνηγητό.

H oργάνωση αυτή ήρθε ως τρόπος αυτοπροστασίας της αφροαμερικανικής κοινότητας που υφίστατο τον ρατσισμό στην καθημερινότητά της. Οι δολοφονίες Αφρο-αμερικανών σαν και του Matthew Johnson από την αστυνομία ήταν πολύ συχνές. Οι Μαύροι Πάνθηρες ήρθαν, λοιπόν, για να προστατεύσουν την ίδια τους την κοινότητα. Ταυτόχρονα, έφτιαξαν μια διακήρυξη 10 θέσεων που αποτελούσαν μια έκφραση των αιτημάτων και τελικά των λόγων της δημιουργίας. Τι ζητούσαν οι Μαύροι Πάνθηρες;

  1. Θέλουμε ελευθερία. Θέλουμε τη δύναμη να καθορίσουμε οι ίδιοι τη μοίρα της Μαύρης μας Κοινότητας.
  2. Θέλουμε πλήρη απασχόληση για τους ανθρώπους μας.
  3. Θέλουμε το τέλος της ληστείας των λευκών εις βάρος της Μαύρης μας Κοινότητας.
  4. Θέλουμε αξιοπρεπή στέγαση που αρμόζει σε ανθρώπινα όντα.
  5. Θέλουμε εκπαίδευση για τους ανθρώπους μας η οποία θα αποκαλύπτει την πραγματική φύση της διεφθαρμένης αμερικανικής κοινωνίας. Θέλουμε εκπαίδευση που θα μας διδάσκει την πραγματική ιστορία και τον ρόλο μας στη σύγχρονη κοινωνία.
  6. Θέλουμε όλοι οι μαύροι άντρες να εξαιρεθούμε από την υποχρεωτική στράτευση. (σ.σ. τότε ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ)
  7. Θέλουμε το τέλος της ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ και των ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ μαύρων.
  8. Θέλουμε ελευθερία για όλους του μαύρους που κρατούνται σε φυλακές και κελιά (σ.σ. λόγω κακοδικιών).
  9. Θέλουμε οι μαύροι που πηγαίνουν σε δίκη να δικάζονται από ενόρκους και δικαστές που προέρχονται από τις Μαύρες Κοινότητες, όπως τονίζεται και από το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  10. Θέλουμε γη, ψωμί, στέγη, εκπαίδευση, ρούχα, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Η δολοφονία του George Floyd υπήρξε απλώς ένα ακόμα περιστατικό που αποδεικνύει ότι τα όποια βήματα έχουν γίνει σίγουρα δεν αρκούν. Το πρόγραμμα των 10 θέσεων-αιτημάτων θα μπορούσε -με κάποιες ελάχιστες διαφοροποιήσεις να αποτελεί ένα κείμενο που φτίαχτηκε σήμερα στη Minneapolis ή οπουδήποτε αλλού. Όσο και αν το ξεχνάμε, ο ρατσισμός είναι ακόμα ζωντανός.