© Dimitri Karastelev / Unsplash © Austin Distel / Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το κόλπο για να χρησιμοποιείς το WhatsApp ανώνυμα

Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να κρατήσεις κρυφό το όνομά σου. Αρκεί, βέβαια, να μην είναι κάτι που διώκεται ποινικά.

Στην εποχή των αλγόριθμων και των socia media είναι από δύσκολο έως απίθανο να κρατήσεις ανώνυμα τα προσωπικά σου δεδομένα. Όσες GDPR ρυθμίσεις και αν υπάρξουν, πάντα θα υπάρχει κάποια sites που σου ζητούν να πατήσεις accept στα cookies και την ίδια στιγμή -ακόμα και αν εσύ δε διάβασες τα μικρά γράμματα- μαθαίνουν ποιος είσαι, τι ηλικία έχεις αλλά και πού ακριβώς μένεις.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεφύγεις από το ψηφιακό βλέμμα του Μεγάλου Αδερφού; Σίγουρα υπάρχουν κάποια tricks που σε βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τουλάχιστον, στο WhatsApp.

Δεν έχουμε, βέβαια, ιδέα και -κυρίως- δεν θέλουμε να ξέρουμε για ποιον λόγο θες να χρησιμοποιήσεις ανώνυμα το δημοφιλές instant messenger αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα. 

WhatsApp σε incognito mode

Ας ελπίσουμε ότι απλά θες να κάνεις κάποια πλάκα σε έναν συνάδελφο. Σε έναν φίλο. Έστω, σε κάποιον που δε συμπαθείς ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το να κάνεις κινήσεις που μπορεί να θεωρηθούν stalking ή να εμπλακείς σε παράνομες συναλλαγές, εκτός από cringy, αποτελεί και παραβίαση των νόμων.

Τα πράγματα δεν είναι, όμως, τόσο απλά στο WhatsApp. Επί της ουσίας, αν δε δώσεις έναν αριθμό στο συγκεκριμένο instant messenger, αυτό δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ.

Πώς λοιπόν μπορείς να το λειτουργήσεις σε ingognito mode παραμένοντας ανώνυμος; Μάλιστα, το ίδιο περίπου συμβαίνει και για την desktop έκδοση του WhatsApp. Πρέπει να δώσεις έναν αριθμό, ώστε να σου σταλεί κωδικός επαλήθευσης (σ.σ: verification code) και να συνεχίσεις από εκεί κανονικά. Χωρίς αυτό δε γίνεται τίποτα δυστυχώς.

Έτσι, η λύση είναι μία: χρησιμοποίηση έναν προσωρινό αριθμό, ξεπέρνα το εμπόδιο που λέγεται verification code, και στέλνε όσα ανώνυμα μηνύματα θες.

Πώς να δημιουργήσεις έναν προσωρινό αριθμό

Όταν εγκαθιστάς το WhatsApp στο κινητό σου τηλέφωνο, εκείνο σου ζητά να δώσεις τον αριθμό σου. Άλλαξε, λοιπόν, το κανονικό σου αριθμό με κάποιον νέο.

Πώς θα το κάνεις τώρα αυτό; Υπάρχουν αρκετά sites, όπως το freeonlinephone.org που σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Σου παρέχουν, δηλαδή, «ψεύτικους» αριθμούς για να διατηρήσεις την ανωνυμία σου.

Έτσι, όταν το WhatsApp σε ρωτάει το πού ακριβώς να στείλει τον κωδικό επαλήθευσης, εσύ μπορείς να το κατευθύνεις στον νέο προσωρινό σου αριθμό. Ένα τηλεφωνικό νούμερο, με άλλα λόγια, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να παραμείνεις ανώνυμος.

Απλά σκέψου: είναι τελικά αυτό που θες ή μήπως κινδυνεύεις να ξεπεράσεις κάποια ορατά και αόρατα όρια με αυτά που θες να κάνεις;

Σε λίγες μέρες άλλωστε θα κληθείς να πάρεις μία απόφαση. Το WhatsApp έχει δώσε ένα deadline περίπου 50 ημερών. Αν δεχθείς τους νέους όρους τότε συνεχίζεις κανονικά, σε αντίθετη περίπτωση ο λογαριασμούς σου θα γίνει ανενεργός μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Αν πάλι αναρωτιέσαι γιατί να μη δεχθείς, το επιχείρημα είναι ένα και σχετικά απλό: θα σεβαστεί άραγε το WhatsApp τα data σου, τώρα που αποφάσισε να τα μοιραστεί με τη μητέρα εταιρεία που ακούει στο όνομα Facebook;