ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγάλο ταξίδι των εμβολίων στα βουνά του Κασμίρ

Σε ένα απομακρυσμένο βουνό των Ιμαλαΐων στο κομμάτι του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία, η νεαρή υγειονομικός Masrat Farid γέμισε την τσάντα της με εμβόλια ένα παγωμένο πρωινό του Γενάρη καθώς δυνατός αέρας στριφογύριζε το χιόνι στον αέρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DAR YASIN

Η Masrat Farid ανήκει σε μία ομάδα υγειονομικών οι οποίοι έχουν επομιστεί το βάρος να παραδίδουν πόρτα-πόρτα τις πρώτες δόσεις των εμβολίων στους εφήβους και τις επαναληπτικές δόσεις στους ηλικιωμένους στα πλέον απομακρυσμένα χωριά του Κασμίρ. «Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην πανδημία. Δεν πρέπει να σταματήσουμε» λέει η Farid, καθώς περπατά ανάμεσα σε πυκνό χιόνι που φτάνει μέχρι το γόνατο για να φτάσει στο Γκαγκανγκίρ, έναν μικρό οικισμό ανάμεσα στα δάση.

Εκείνη και οι συνάδελφοί της εμβολίασαν χιλιάδες ανθρώπους τη χρονιά που μας πέρασε, κυρίως σε χωριά που για να τα προσεγγίσουν έπρεπε να περπατήσουν πολύ μακρινές αποστάσεις πάνω σε κακοτράχαλο έδαφος.

Κι όμως, το πολικό ψύχος και τα παγωμένα μονοπάτια δεν είναι τα μοναδικά εμπόδια στο Κασμίρ.

Η Tanveera Banoo, ένα νεαρό κορίτσι από τα χωριά του Κασμίρ, δείχνει να πονά καθώς δέχεται το εμβόλιο ενάντια στη Covid-19 από την Masrat Farid, υγειονική υπάλληλο που διασχίζει την περιοχή για να γίνουν οι εμβολιασμοί.
Τα κορίτσια του χωριού παρακολουθούν καθώς η Farid εμβολιάζει τη νεαρή φίλη τους.

Κάποιοι κάτοικοι παραμένουν διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια και το να κερδηθεί η εμπιστοσύνης τους είναι κάτι πιο δύσκολο ακόμα και τα εμπόδια που βάζει στους ανθρώπους ο αμείλικτος χειμώνας των Ιμαλαΐων. 

«Τα περισσότερα κορίτσια διστάζουν, καθώς τους έχουν γεμίσει το κεφάλι με παραπληροφόρηση και έλλειψη εμπιστοσύνης» λέει η Farid, καθώς συνεχίζει τους εμβολιασμούς μέσα στα σκεπασμένα από το χιόνι χωριά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εσφαλμένη εντύπωση ότι τα εμβόλια μπορούν να επηρεάσουν ή ακόμα και να σταματήσουν μία εγκυμοσύνη.

Στην παρούσα φάση, οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιάσουν τους εφήβους με τις πρώτες δόσεις και να κάνουν τις επαναληπτικές δόσεις στους κατοίκους άνω των 60 ετών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ο υγειονομικός Jaffer Ali συζητά με τον Ghulam Yousaf Mir, αφού του έχει κάνει το εμβόλιο, ενώ την ίδια στιγμή η συγγενής του τελευταίου, Naseera Begum, η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, κοιτάζει με απλανές βλέμμα.
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, 2022: Η Masrat Farid ετοιμάζει το εμβόλιο για τον Ghulam Hassan σε έναν χιονισμένο δρόμο του Γκαγκανγκίρ, στο κομμάτι του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία.

Οι επαναληπτικές δόσεις, τις οποίες οι αρχές της Ινδίας αποκαλούν ως «προληπτικούς εμβολιασμούς», γίνονται στις ηλικίες άνω των 60 αλλά και στις ευάλωτες ομάδες. Στους ανθρώπους δηλαδή που εμβολιάστηκαν πρώτοι την περασμένη χρονιά και τώρα η ανοσία τους απέναντι στον ιό έχει πέσει αισθητά.

Ο Jaffar Ali, στέλεχος της υγειονομικής υπηρεσίας, είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο φέτος ήταν μέχρι στιγμής ο καιρός – αντίθετα με την περσινή χρονιά, όταν και οι συνάδελφοί του ήρθαν αντιμέτωποι με τον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό πίστευε ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν από αντρική ανικανότητα μέχρι και θάνατο.

Μέχρι τώρα, οι υγειονομικοί έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν πλήρως περίπου το 72% του πληθυσμού που χρήζει εμβολιασμού σε μία περιοχή 14 εκ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η υγειονομική υπηρεσία και οι άνθρωποί τους έχουν περπατήσει μέχρι τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς, σε τοποθεσίες τελείως αποκλεισμένες από τη βαριά χιονόπτωση – ακόμη και στο Καγκ, ένα χωριό όπου οι άνθρωποι ακόμα ζουν με βάση τους νόμους της φυλής, χτίζοντας σπίτια από λάσπη, πέτρα και ξύλο.

Η Arsha Begum, μία ηλικιωμένη τυφλή γυναίκα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της καθώς μία ομάδα γιατρών φτάνει στο σπίτι της για να της κάνει το εμβόλιο.

«Δε θα μπορούσα να φτάσω ποτέ στο νοσοκομείο εξαιτίας της τρομερής κακοκαιρίας. Είμαι τρομερά ευγνώμων σε αυτούς τους ανθρώπους» λέει.

Το χιόνι μέχρι το γόνατο και οι πολικές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν αυτές τις υγειονομικές υπαλλήλους.
Όσο η Safia Banoo, νεαρή κάτοικος τους απομακρυσμένου χωριού, δέχεται το εμβόλιο από τη Masrat Farid, οι συγγενείς της ζεσταίνουν τα σώματά τους δίπλα στη σόμπα.
Η Tanveera Banoo, κάτοικος του Κασμίρ, κοιτά φοβισμένη τον φακό ύστερα από τον εμβολιασμό της.