BUSINESS

Το μέλλον των γραφείων είναι οι τηλεφωνικοί θάλαμοι

Η πανδημία, όπως ακριβώς και η πενία, τέχνας κατεργάζεται. Ιδού ο καλύτερος τρόπος να είσαι ασφαλής, φορτισμένος και ηχομονωμένος.

Ποιος να το περίμενε ότι, λόγω Covid-19, ο τηλεφωνικός θάλαμος θα έκανε το comeback του. Αυτή τη φορά όχι στους δρόμους των πόλεων αλλά εντός των πιο design γραφείων της Silicon Valley και της Wall Street. Και, γιατί όχι, πού ξέρεις, ποτέ μη λες ποτέ, προσεχώς και στο δικό σου.

 

Εντάξει, όπως μπορείς να δεις, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στον παραδοσιακό τηλεφωνικό θάλαμο και στα phone booths cubicles. Ξεκινώντας από το ότι δεν χρειάζεται να έχεις πάνω σου ψιλά για να κάνεις την κλήση ή, στην προκειμένη περίπτωση, για να μπεις εντός τους.

Μιλάμε για προκάτ κατασκευές υψηλής αισθητικής -και εργονομικής αξίας- που έρχονται και ταιριάζουν όπου ακριβώς σε βολεύει εντός των open plan γραφείων της εταιρείας. Επιτρέποντάς σου να τα μεταφέρεις όσο συχνά θέλεις και να τα τοποθετείς όπως ακριβώς θεωρείς ότι είναι ιδανικό για να ενισχύσεις την παραγωγικότητα.

Βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη (ατομικό και σε extra large εκδοχή-βλέπε meeting room 2-3 ατόμων), είναι φτιαγμένα από σούπερ υλικά και υπόσχονται 100% ηχομόνωση και ασφάλεια (καθώς, μεταξύ άλλων, διαθέτουν και το δικό τους κλιματισμό). Ενώ ταυτόχρονα σου επιτρέπουν να έχεις πρόσβαση/ οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον αφού έχουν σχεδόν παντού plexiglass.

Εννοείται πως όλα διαθέτουν ειδική εσοχή για το computer ή το laptop σου και ένα σωρό πρίζες για όλες τις συσκευές σου. Με τα high end να έχουν την οθόνη ενσωματωμένη ώστε να γλιτώνεις και χώρο.

Με άλλα λόγια, τα έχουν όλα και συμφέρουν. Με μοναδική προϋπόθεση το να μην είσαι κλειστοφοβικός, οπότε και το αίσθημα ποντίκι στη φάκα που νιώθεις ενισχύεται.

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία απλώς ήρθε και ενίσχυσε μια τάση που υπήρχε εδώ και χρόνια. Από τότε δηλαδή που όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαίωναν αυτό που ήδη, όσοι από εμάς έχουμε δουλέψει σε open plan γραφεία, έχουμε βιώσει στο πετσί μας.

Ότι δηλαδή προκειμένου να καταφέρουμε οτιδήποτε παραγωγικό χρειάζεται με κάποιο τρόπο να απομονωθούμε από το περιβάλλον. Για αυτό και δε θυμάμαι την τελευταία φορά που διανοήθηκα να πάω γραφείο χωρίς ακουστικά. Και μάλιστα χωρίς ακουστικά με noise cancelling επιπέδου NASA.

To αρχικό concept δηλαδή πίσω από τα phone booth γραφεία ήταν να παρέχουν στους εργαζόμενους ιδιωτικότητα. Δηλαδή ηχομόνωση. Με την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τις αρκετές διαφορετικές εταιρίες που τα κατασκευάζουν (όπως οι TalkBox, Room, SnapCab, ONETWOSIX και Loop-βλέπε κεντρική φωτογραφία του άρθρου) να είναι σχετικά φθηνά (τύπου 3.500 δολάρια το κομμάτι) και εύκολο να συναρμολογηθούν (σε μισή ώρα το έχεις στήσει).

Στην πορεία, και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να μοσχοπουλάνε καθώς αποτελούν φθηνή επιλογή σε σχέση με το να κάνεις φουλ ανακαίνιση στο γραφείο, ήρθε ο κορονοϊός και τα απογείωσε. Με τις εταιρείες ήδη να αναπροσαρμόζουν το sales pitch τους προκειμένου να εστιάσουν στο πόσο εύκολα καθαρίζονται, πόση προστασία σου παρέχουν από ξέμπαρκα φτερνίσματα και βηξίματα, πόσο καλά δουλεύει ο ατομικός εξαερισμός τους και πόσο χρήσιμα είναι για video calls.

Δίκιο έχουν. Και όντως, αν το καλοσκεφτείς, το να έχεις το δικό σου προσωπικό γραφείο, έστω μεγέθους τηλεφωνικού θαλάμου, είναι μεγάλη ιστορία (ρώτα και τον Σούπερμαν αν δε με πιστεύεις). Το να μπορείς δηλαδή να κλείνεις την πόρτα πίσω σου.