Getty Images
LIFE

Το Narcos δεν έδειξε ακριβώς την πραγματική ζωή του Pablo Escobar

Ο γιος του, Juan, αποκηρύττει τον πατέρα του και μαζί με αυτόν και τα περιστατικά της εξωφρενικής ζωής του όπως μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη.

Όταν βγήκε η δεύτερη σεζόν του “Narcos”, ο γιος του Pablo Escobar είχε δημοσιεύσει ένα status στο Facebook με τα 28 πιο σοβαρά λάθη της τηλεοπτικής σειράς. Ο Juan Pablo Escobar Henao, ο οποίος επανειλημμένα αποκαλεί τον εαυτό του “Sebastián Marroquín”, προκειμένου να απαλλαγεί από την «πατρική» του κληρονομιά, είναι εκείνος που βγαίνει να μιλήσει πιο συχνά από την οικογένεια – και συνήθως να κατακεραυνώσει την άσχημη ιστορία της.

Ο Juan Pablo επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι μακριά από κάθε εγκληματική δραστηριότητα και παράλληλα δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι πάντα θα λέγεται η αλήθεια για τον πατέρα του, όσο κι αν τον πονάει. Και αυτό, γιατί θέλει με το παράδειγμά του Escobar να αποτρέψει όποιο παιδί ονειρεύεται να περπατήσει στα ματωμένα χνάρια του. Με την παράσταση «Pablo Escobar: Μια ιστορία που δεν πρέπει να επαναληφθεί» έχει περιοδεύσει σε θέατρα, ακόμη και στην Ευρώπη, λέγοντας την ιστορία του, και υποστηρίζοντας διαφορετικές εκδοχές από εκείνες που η τηλεόραση έχει ενστερνιστεί. Για παράδειγμα, λέει με σιγουριά ότι η μητέρα του δεν έπιασε ποτέ όπλο στο χέρι της -σε ​​αντίθεση με αυτό που δείχνει η τηλεοπτική σειρά- αλλά και πώς ο πατέρας του αυτοκτόνησε λίγο πριν τον πιάσουν πάνω στη στέγη, πώς δεν σκοτώθηκε από τα πυρά των στρατιωτών.

Juan Pablo Escobar AP Photos

Η οικογένεια του Escobar, μετά τον θάνατό του, αντιμετώπισε ένα σωρό από προβλήματα που απλώς οι κοινοί άνθρωποι δεν μπορούμε να τα φανταστούμε. O Juan Pablo έχει πει ότι τον πλησίασαν, μαζί με τη μητέρα του, τα αφεντικά των αντίπαλων καρτέλ, οι οποίοι ήθελαν να τους σκοτώσουν και να σβήσουν με αυτόν τον τρόπο την όποια εξουσία «κληρονομικώ δικαίω» άφηνε πίσω του ο Escobar. Ευτυχώς, όμως, κατάφερε και αυτός και η μητέρα του να παραμείνουν ζωντανοί, με αντάλλαγμα -τι άλλο;- χρήματα. Όταν στα 17 του ήρθε απέναντι στα πανίσχυρα καρτέλ σκέφτηκε απλά και κυνικά ότι «η φτώχεια είναι καλύτερη από τον θάνατο» και έδωσε ό,τι είχαν.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που σύμφωνα με τον γιο του Escobar δεν έχουν ποτέ μεταφερθεί σωστά σε ντοκιμαντέρ και σε τηλεοπτικές σειρές, που του έδωσε την ιδέα να γράψει ο ίδιος μερικά βιβλία προκειμένου να πει τη δική του εκδοχή, τη «σωστή». Αλλά και της μητέρας του, πρόσφατα για παράδειγμα κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της.

«Κοιτάζοντας πίσω εκείνη την περίοδο, συνειδητοποίησα πολλές πτυχές του πατέρα μου που δεν είχα καταλάβει ποτέ», είπε. Η απόρριψη της φιγούρας του πατέρα του μεγαλώνει όσο διαβάζει έγγραφα, γράφει βιβλία και ανακαλύπτει λεπτομέρειες για την παιδική του ηλικία. Το πιο τρομερό που θυμάται είναι η ηρεμία με την οποία του μιλούσε ο πατέρας του, καθώς οι δύο τους παρακολουθούσαν τηλεόραση, και λίγο πριν είχαν διαπραχθεί αδιανόητα εγκλήματα.

Ο Pablo Escobar εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους και πιο διάσημους εμπόρους ναρκωτικών όλων των εποχών. Κάποια πράγματα που είναι γνωστά για τη ζωή του, πάντως, δεν αμφισβητούνται. Γεννήθηκε το 1949 στο Rionegro, ένα χωριό κοντά στην πόλη Medellín, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Γνωρίζουμε επίσης με βεβαιότητα ότι η αρχή του λαθρεμπορίου κοκαΐνης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970, ότι το καρτέλ της πόλης του έγινε γρήγορα πανίσχυρο και αδίστακτο, και επίσης γνωρίζουμε ότι σήμερα, αυτή η εγκληματική κληρονομιά, συνεχίζει να υπάρχει για τα καλά. Μπορεί η Κολομβία να μην είναι πλέον η πρώτη χώρα στο εμπόριο ναρκωτικών, να έχει χάσει τη θέση της από το Μεξικό, αλλά αυτός ο τύπος εγκληματικής οργάνωσης και μαζικών δολοφονιών, ζει και βασιλεύει.

Υπάρχουν επίσης και άλλα πράγματα 100% σίγουρα για τη ζωή του. Για παράδειγμα, το καρτέλ του είχε τεράστια πολιτική εξουσία, ο προσωπικός του πλούτος ήταν τέτοιος που κινδύνευε να αγοράσει το δημόσιο χρέος της χώρας του, και ότι έμεινε μέσα σε μια φυλακή που είχε χτίσει ο ίδιος και από την οποία μπορούσε να δραπετεύσει όποτε ήθελε -πράγμα που έκανε. Ακόμα και οι παίκτες της Εθνικής Κολομβίας μπήκαν για να παίξουν ποδόσφαιρο μέσα στη φυλακή και να τον διασκεδάσουν.

Η ιστορία του Escobar, ωστόσο, παραμένει γεμάτη μυστικά. Μόλις πριν από λίγους μήνες, για παράδειγμα, ο ανιψιός του βρήκε 18 εκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε ένα τοίχο σπιτιού του Medellin. Και ποιος ξέρει πόσα θα υπάρχουν ακόμη.