AP Photos
GEORGE FLOYD

Το ντοκιμαντέρ του Lebron James δεν θα έχει καμία σχέση με του Jordan

Ο star του NBA και η σφαγή εκατοντάδων Αφροαμερικανών σε μια πόλη της Αμερικής του 1921.

O LeBron James έχει συν-δημιουργήσει τη ‘SpringHill Entertainment’, μία εταιρεία παραγωγής και αυτή η εταιρεία ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή της Τούλσα, το ρατσιστικό πογκρόμ εναντίον των Αφροαμερικανών της πόλης της Οκλαχόμα, που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς. Του χρόνου, κλείνουν ακριβώς 100 χρόνια από εκείνα τα γεγονότα και ο πάντα ενεργός σε τέτοια θέματα σταρ του NBA, θεώρησε ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να φέρει στο φως τις πτυχές και αυτού του συγκλονιστικού περιστατικού φυλετικής βίας.

Την ταινία θα σκηνοθετήσει η Salima Koroma, η οποία έγραψε στο Twitter: “Η σφαγή της Tulsa δεν είναι απλώς μια μαύρη ιστορία, είναι η αμερικανική ιστορία. Ο ιστός αυτής της χώρας είναι εμποτισμένος με ρατσισμό και σήμερα, 99 χρόνια αργότερα, αγωνιζόμαστε ακόμα για αλλαγή.”

Τι συνέβη στην Τούλσα

Ήταν 1η Ιουνίου του 1921 όταν η καταγγελία για απόπειρα βιασμού μίας λευκής γυναίκας οδήγησε σε ένα από τα πιο αιματοβαμμένα πογκρόμ στην ιστορία των ΗΠΑ. Μία καταγγελία η οποία δεν αποδείχτηκε ποτέ, αλλά αρκούσε για να βάλει φωτιά στην περιοχή Γκρίνγουντ της Τούλσα, γνωστή και ως ‘Black Wall Street’, καθώς εκεί ζούσαν κυρίως πλούσιοι Αφροαμερικανοί.

Η 17χρονη χειρίστρια του ασανσέρ ενός κτιρίου βρέθηκε μόνη μαζί με έναν 19χρονο Αφροαμερικανό λούστρο και όταν έφτασαν στον τρίτο όροφο, άφησε να της φύγει μία κραυγή. Πετάχτηκαν και οι δύο έξω απ’ το ασανσέρ, με την Σάρα Πέιτζ να δείχνει έντρομη και τον Ντικ Ρόουλαντ να δείχνει ένοχος μπροστά στα μάτια των υπολοίπων. Συνελήφθη την επόμενη ημέρα και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η τοπική εφημερίδα ‘Tulsa Tribune’ έγραφε ότι ο 19χρονος προσπάθησε να βιάσει την 17χρονη μέσα στο ασανσέρ και ουσιαστικά κάλεσε τον κόσμο να τον λιντσάρει, μία -έτσι κι αλλιώς- πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη χώρα από την οποία ξεκίνησε. Ζήτησε από τον κόσμο να συγκεντρωθεί έξω απ’ το δικαστήριο, πράγμα και που έγινε. Την ίδια στιγμή, οι Αφροαμερικανοί της πόλης που είχαν μάθει τι είχε συμβεί -αλλά κυρίως φοβόνταν για το τι επρόκειτο να συμβεί από εδώ και πέρα- συγκέντρωσαν μία μικρή ομάδα και την έστειλαν και αυτήν έξω απ’ τη δικαστική αίθουσα. Σκοπός της ήταν να προστατέψουν τον μικρό.

Ku Klux Clan ρατσιστές αμερική AP Photos

Οι λευκοί δεν πήγαν απροετοίμαστοι. Πήραν μαζί τα όπλα τους και την 1η Ιουνίου του 1921, 1.500 λευκοί -μεταξύ τον οποίων και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν- έφτασαν στην περιοχή ξεπερνώντας κατά πολύ αριθμητικά τους μαύρους. Τα κτίρια της ‘Black Wall Street’ άρχισαν να παίρνουν φωτιά ένα ένα, οι βιτρίνες των μαγαζιών να σπάνε, το πλιάτσικο στα μαγαζιά και στα σπίτια ήταν αδιανόητο. Οι μαύροι ήταν περικυκλωμένοι, οι ένοπλοι είχαν αρχίσει να τους πυροβολούν και για 18 ώρες η Τούλσα ήταν εκτός ελέγχου. Όλοι η πόλη χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, οι μεν πυροβολούσαν τους δε. Ένα τρένο που είχε την ατυχία να περάσει γέμισε σφαίρες και από τις δύο πλευρές, ενδεικτικό της μάχης που λάμβανε χώρα. Όταν έφτασε την επόμενη ημέρα η Εθνική Φρουρά έβαλε τέλος στο μακελειό, αλλά όπως καταλαβαίνεις και μόνο από τη λέξη “μακελειό”, δεν πρόλαβε να σώσει και πολύ την κατάσταση.

Οι εφημερίδες “προφανώς” έδωσαν σημασία κυρίως στους λευκούς. Έγραφαν για το πόσοι λευκοί τραυματίστηκαν ή έπεσαν νεκροί. Οι Αφροαμερικανοί πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Το μέγεθος όμως της τραγωδίας ήταν τόσο μεγάλο που δεν θα μπορούσαν να το κρύψουν και για πολύ. Αρχικά μιλούσαν για δυο τρεις νεκρούς, οι δυο τρεις έγιναν τριάντα και κάποια στιγμή έφτασαν μέχρι και τους εκατό. Σήμερα, μετά από πολυετείς έρευνες, πιστεύεται ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους τριακόσιους.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που είδε το φως της διασημότητας το 2001, η Τούλσα μέτρησε 100 με 300 νεκρούς, 10.000 άστεγους σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 1.256 κατεστραμμένα σπίτια και άλλα 215 λεηλατημένα, καθώς και 191 καμμένα καταστήματα.

Αν αναρωτιέσαι τώρα τι απέγινε ο Ντικ Ρόουλαντ, να σου πούμε ότι κατάφερε και γλίτωσε. Έφυγε από την πόλη, δεν γύρισε ποτέ. Και λογικό.

Μέχρι και το 1997, όταν και δημιουργήθηκε μία επιτροπή από την πολιτεία της Οκλαχόμα για να ερευνήσει τη σφαγή, αυτό το έγκλημα έμεινε σχεδόν κρυφό. Η επιτροπή κατάφερε να βρει όσους ζούσαν ακόμη, να συγκεντρώσει τις μαρτυρίες τους, και γενικά έκανε μία τόσο καλή δουλειά για να διασώσει την ιστορική μνήμη, που αν κάτι υπάρχει ακόμα και σήμερα, οφείλεται σ’ αυτήν. Μέχρι και ένα ομαδικό τάφο βρήκαν, άδειο όμως, κάτι που σημαίνει ότι ίσως οι νεκροί να ήταν και περισσότεροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2021, αναμένεται να βγει άλλο ένα ντοκιμαντέρ, το ‘Terror In Tulsa: The Rise And Fall of Black Wall Street’, σε συμπαραγωγή ενός άλλου σταρ του NBA, του Russell Westbrook.