PROFILE

Το πάθος του Zino Davidoff για την τελειότητα γέννησε έναν θρύλο

Στο ταξίδι της απόλαυσης και της τελειότητας, καπετάνιος ήταν ο Zino Davidoff και επιβάτες, όλοι εμείς.

«Σε όλους έχω προσφέρει την ευκαιρία να διαλογιστούν με αγαλλίαση γύρω από τη μοίρα τη δική τους, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου» γράφει στο βιβλίο του ο Zino Davidoff. Προηγουμένως, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάθε άντρας που έχει αγοράσει έστω κι ένα προϊόν του μπορεί να θεωρείται φίλος του, αφού σε αυτά περικλείεται όλη η πείρα ζωής του. Η αφοσίωση και η αγάπη προς την ιδέα της απόλαυσης, έχει φέρει κοντά ταπεινούς και γαλαζοαίματους, κροίσους και άσημους άντρες, όλοι τους λάτρεις ενός εκλεκτού πούρου.

Ταξιδεύοντας σ’ ένα κόσμο μαγικό

Αυτό που με εντυπωσίασε στο βιογραφικό βιβλίο του Zino Davidoff, πέρα από το γεγονός ότι λειτουργεί σαν ένα πιστό χρονογράφημα της Ευρώπης και των ΗΠΑ από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την βιομηχανική επανάσταση και την πτώση της ΕΣΣΔ, ήταν η αποτύπωση της αγάπης για την αναζήτηση της υψηλής ποιότητας, ως μια περιπέτεια. Στα ξεκινήματα της ενήλικης ζωής του, ο νεαρός Davidoff φεύγει από την Ουκρανία για την Αμερική, έχοντας στην τσέπη του συστατικές επιστολές από τον πατέρα του. Αυτές οι επιστολές όχι μόνο δεν είναι κενά γράμματα, αλλά γρήγορα αποδεικνύεται πως είναι το κλειδί του Zino ώστε να μπει στον κύκλο των εργατών που μοχθούν για την παραγωγή καπνού κορυφαίας ποιότητας.

«Πέρασα δυο χρόνια στην Κούβα, σε κατάσταση πλήρους υπερδιέγερσης» λέει ο ίδιος για τα χρόνια του σε μια finca (finca = φάρμα), εκεί όπου μυήθηκε σε όλες τις πτυχές της παραγωγής ενός προϊόντος καπνού. Από το κόψιμο του φυτού μέχρι τη συσκευασία, μέσα από τα στάδια της συλλογής των φύλλων, της ζύμωσης, της ξήρανσης, του χωρίσματος και του στριψίματος, ο Davidoff συγκρότησε και συγκέντρωσε εμπειρίες, σ’ ένα ταξίδι γνώσης που δεν σταμάτησε ποτέ.

Ένα όνομα εγγύηση, ένας «σύμβουλος» που δεν ήταν ποτέ πωλητής

Τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη γνωριμία του Zino Davidoff με την Cubatabaco, την εθνική εταιρεία καπνού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας στις αρχές της δεκαετίας του `60. Ο Davidoff, όντας ήδη εγκατεστημένος στην Γενεύη και έχοντας βάλει μπρος τη δημιουργία του πρώτου του καταστήματος, παρέστη στη συνάντηση με σεβασμό απέναντι τους, επαινώντας το υψηλό επίπεδο γνώσης τους για τον καπνό και παρομοιάζοντας τους με κοσμηματοπώλες που εμπορεύονται διαμάντια. Ήταν η εποχή που το καθεστώς του Fidel Castro είχε ζητήσει από τον Davidoff να χαρίσει το όνομα του σε ένα από τα προϊόντα καπνού τους.

Προηγουμένως, o Davidoff μας αναφέρει κι ένα εντυπωσιακό ιστορικό ανέκδοτο για τον Sir Winston Churchill: όταν οι Γερμανοί είχαν βομβαρδίσει το κατάστημα του Zino στο Λονδίνο, ο διευθυντής του, αφού είχε επιθεωρήσει όλους τους χώρους για πιθανές ζημιές, είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Αγγλίας για να του πει «κύριε Churchill, ο καπνός σας είναι άθικτος!». Ο τότε πρωθυπουργός  είναι ένας από τους πολλούς μεγάλους άντρες των τεχνών και της πολιτικής που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως με τον πιο εμφατικό τρόπο για την αγάπη τους για τα προϊόντα καπνού υψηλής ποιότητας. Ο Davidoff, είτε είχε πελάτη τον Αριστοτέλη Ωνάση (αληθινή ιστορία) είτε έναν άντρα χωρίς κάποια κοινωνική φήμη, πάντα λειτουργούσε ταπεινά, ως ένας σύμβουλος προς την εξερεύνηση της απόλαυσης του καπνού, ως ένας εγγυητής της απόλαυσης.

Η ιεροτελεστία του καπνού, ως ασπίδα σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής, είχε ανέκαθεν μύστες και καλεσμένους όλων των φυλών, όλων των εθνικοτήτων, όλων των κοινωνικών τάξεων. Ο Zino Davidoff ποτέ δεν έβαλε τιμή στην απόλαυση, ποτέ  δεν επιχείρησε να την πουλήσει σε κροίσους που έστελναν τους υπηρέτες τους για να αγοράσουν καπνό. Ο καπνός του Zino Davidoff έγινε ο πύργος της δύναμης όλων εκείνων των τρελών που είχαν πάθος και αγάπη για την ποιότητα, για την ίδια τη ζωή. Ο Davidoff κατάφερε να ενώσει ανθρώπους και να ορίσει σχέσεις ζωής μέσα από ένα πέπλο καπνού. Δεν είναι τυχαίο που το όνομα του θα ταξιδεύει για πάντα στο θυμικό μας σε ό,τι έχει να κάνει με την απόλαυση και την γλυκιά ζωή.