Heritage Image/Alamy/Visualhellas.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πιο δυνατό τέρας της ελληνικής μυθολογίας και η μάχη του με τον Δία

Ο πατέρας των τεράτων, όπως ήταν γνωστός, έκανε τους Ολύμπιους θεούς να μεταμορφωθούν σε ζώα για να γλιτώσουν.

Οι πιθανότητες να έχετε διαβάσει για θεούς και τέρατα όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε στη ζωή, είναι πολλές. Άλλωστε, ζείτε στη χώρα που πήγε τη μυθολογία σε άλλο επίπεδο. Αν μπείτε σε αυτό το τεχνολογικό κατασκεύασμα που ονομάζεται μηχανή του χρόνου και τραβήξετε τον μοχλό, θα δείτε πως στο σχολείο ασχοληθήκατε αρκετά με τα όσα ωραία γράφονταν στην αρχαιότητα.

Αυτό που μάλλον δεν έχετε διαβάσει, είναι για τον θεό που ήταν τέρας. Το γνωστό δύο σε ένα. Ποιος ήταν αυτός; Ο φοβερός και τρομερός Τυφών, η πιο τρομακτική θεότητα (αναφέρεται και ως η πιο ισχυρή) που εμφανίστηκε ποτέ στην ελληνική μυθολογία.

Πώς έμοιαζε ο Τυφών

Ήταν ένας γίγαντας τόσο ψηλός, που το κεφάλι του άγγιζε τα αστέρια. Ο κορμός του ήταν ανθρώπινος, αλλά στα πόδια του βρίσκονταν οχιές οι οποίες μάλιστα έκαναν επιθέσεις καθώς ο Τυφών βημάτιζε.

Το κύριο κεφάλι του είχε πάνω του 100 κεφάλια φιδιών ενώ τα υπόλοιπα, ήταν στην πραγματικότητα κεφάλια δράκων. Τα μάτια του, βεβαίως βεβαίως, ήταν κόκκινα και έβγαζαν φωτιά. Το υπόλοιπο σώμα ήταν γεμάτο με φτερά και για να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό του παρουσιαστικό, είχε επίσης μια βρόμικη γενειάδα και μυτερά αυτιά. Δεν ήταν το πιο όμορφο και φιλικό τέρας της μυθολογίας όπως καταλαβαίνετε.

Ο Τυφών ήταν παιδί της Γαίας (θεά της γης) και του Τάρταρου (θεότητα του κάτω κόσμου). Σύμφωνα με ορισμένους μύθους, η Ήρα ήθελε να δημιουργήσει έναν θεό πιο ισχυρό από τον Δία, οπότε έβαλε αυτούς τους δύο να γεννήσουν τον Τυφώνα. Το αποτέλεσμα; Έγινε γνωστός ως ο πατέρας όλων των τεράτων και σαν να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να κάνει οικογένεια με την Έχιδνα, η οποία με τη σειρά της, έμεινε στην ιστορία ως η μητέρα των τεράτων.

Τα «καλύτερα» παιδιά

Οι δυο τους απέκτησαν μερικά χαριτωμένα παιδιά όπως ήταν η Σφίγγα που σκότωνε όποιον δεν μπορούσε να λύσει τα αινίγματά της. Μη φεύγετε, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της λίστας. Γέννησαν επίσης το λιοντάρι της Νεμέας, τον Κέρβερο ο οποίος ήταν ένας τρικέφαλος σκύλος, φύλακας του Κάτω Κόσμου.

Στη λίστα με παιδάκια τους βρίσκουμε και τον Όρθρο, ένας δικέφαλος σκύλος που ζούσε με γίγαντες. Γέννησαν επίσης τον Λάδων, έναν δράκο που έμοιαζε με φίδι, τον αετό που γευμάτιζε από το συκώτι του Προμηθέα, τη Λερναία Ύδρα και τη Χίμαιρα. Όχι και άσχημα.

Η μάχη του με τον Δία

Ο Τυφών, εκτός από τρομερά δυνατός, είχε και θράσος. Μάλιστα, επιτέθηκε στους Ολύμπιους θεούς και τους ανάγκασε να καταφύγουν στην Αίγυπτο. Για να γλιτώσουν, μεταμορφώθηκαν σε ζώα. Η Αθηνά, η πιο θαρραλέα από όλους, αντιστάθηκε και κατηγόρησε τον Δία για δειλία. Δεν το κάνεις αυτό.

Ο Δίας προσπάθησε να προστατεύσει τον Όλυμπο χτυπώντας με κεραυνούς τον Τυφών, μα ο δεύτερος υπερίσχυσε (αρχικά) στη μεταξύ τους μάχη, κόβοντας τους τένοντες (χεριών και ποδιών) του Δία, αναγκάζοντάς τον να καταφύγει στο Κωρύκειο άντρο στην Κιλικία.

Τότε ο Τυφών έδωσε στη Δελφύνη, την αδερφή του, να φυλάει τους τένοντες του Δία, μα ο Ερμής με τον Πάνα τους έκλεψαν και απελευθέρωσαν τον Δία που ανέκτησε τη δύναμή του. Και κάπου εδώ, γίνεται ενδιαφέρον. Ο Δίας κυνήγησε τον Τυφών κατακεραυνώνοντάς τον και ρίχνοντας εναντίον του ολόκληρα βουνά. Στη συνέχεια, τον εγκλώβισε κάτω από τη γη απ’ όπου συνέχιζε κατά καιρούς να βγάζει κραυγές και, φυσικά, φωτιές.

Εντελώς ψύχραιμος ο Τυφών, καθώς τον χτυπούσε με κεραυνούς ο Δίας, επιχείρησε να του πετάξει την Αίτνα. Κατά τον Όμηρο, ο Τυφών βρίσκεται αλυσοδεμένος στη χώρα των Αρίμων, δηλαδή στην Κιλικία και Φρυγία, ενώ κατά τον Πίνδαρο, βρίσκεται θαμμένος στα έγκατα της Αίτνας στη Σικελία.