ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το πιο έξυπνο παιδικό παιχνίδι είναι ελληνικό

Ο Neil θα γίνει ο πρώτος και ο πιο ο χρήσιμος φίλος των παιδιών σου.

Η διασύνδεση των οικιακών συσκευών δεν είναι πια μια συζήτηση από το μέλλον. Είναι μια απτή πραγματικότητα, που κάνει πιο εύκολη και πολύ πιο εντυπωσιακή την καθημερινότητά μας! Πλυντήρια, ρομποτικές σκούπες και καφετιέρες είναι κάποιες από τις πρώτες οικιακές συσκευές που έχουν φτάσει και την ελληνική αγορά. ‘Μιλάνε’ με το smartphone και το tablet, επιτρέποντας την απομακρυσμένη διαχείριση βασικών λειτουργιών, αλλά και παρέχοντάς μας άμεσες ειδοποιήσεις όταν κάτι δεν πάει καλά.

Εξάλλου, σε λίγο πιο προχωρημένα σενάρια, η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου δίνει την ευκαιρία ανάπτυξης αξιόπιστων προγνωστικών μοντέλων, οπότε η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση τρυπώνουν χωρίς να το καταλάβουμε στον μικρόκοσμό μας.

Τι γίνεται όμως με τα παιχνίδια; Ένα έξυπνο παιδικό παιχνίδι είναι ο Neil, ο οποίος παρά το ξενικό του όνομα (που θα μπορούσε να παραπέμπει και στον πασίγνωστο αστροναύτη, ο οποίος περπάτησε πρώτος στο φεγγάρι, τον Neil Armstrong) είναι ελληνικής έμπνευσης και σχεδίασης. Ο δικός μας Neil είναι επίσης εξερευνητής και κάνει τα πρώτα του βήματα στη διεθνή start-up σκηνή, ως ένα project που δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδυάσει και να εντάξει, με τη χρήση της τεχνολογίας, τη γνώση στο καθημερινό παιδικό παιχνίδι.

Στην πρωτότυπη μορφή του είναι μια καλοσχεδιασμένη κούκλα που συνδέεται στο Internet, επικοινωνεί με τα παιδιά και τους μεταφέρει μικρά κομμάτια γνώσης. Αυτά στη γλώσσα της τεχνολογίας ονομάζονται wikis (όπως και τα λήμματα της Wikipedia) και συνήθως δημιουργούνται on line με εθελοντική συμμετοχή. Στην προκειμένη περίπτωση το πλάνο εξέλιξης του Neil βασίζεται σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη on line βάση με wikis, καταρχήν στα αγγλικά και τα ισπανικά. Και αυτό αφού πρωταρχικός στόχος των δημιουργών του Neil είναι η είσοδος στην αμερικανική αγορά.

Ο Neil ο μικρός εξερευνητής είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Καραπέτσα και της ομάδας της Another Circus. Απευθύνεται σε παιδιά από τριών έως οκτώ ετών. Είναι απλός στον χειρισμό του, ενσωματώνοντας τα βασικά κουμπιά για την εκφώνηση των wikis. Μπορεί επίσης να μοιράζεται με το παιδί πληροφορίες βάσει τοποθεσίας. Συνοδεύεται από βάση επαναφόρτισης, μέσω της οποίας γίνεται και η on line ανανέωση του περιεχομένου.

Το σημαντικότερο, ωστόσο στην λειτουργία του, είναι πως οι γονείς ενημερώνονται – μέσω εφαρμογής για smartphone και tablet – για τα κομμάτια γνώσης που προτιμά να μαθαίνει το παιδί. Μπορούν έτσι να αναγνωρίσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του, αλλά και αντίστοιχα να ορίσουν εκείνοι τα πεδία γνώσης και ενδιαφέροντος που θέλουν ο Neil να επικοινωνεί περισσότερο. Ακόμα, ο Neil μπορεί να παίζει μουσική και να προτρέπει το παιδί σε διάφορες φυσικές δραστηριότητες που έχουν ορίσει σε συγκεκριμένες ώρες οι γονείς.

Το πλάνο εξέλιξης του Neil βρίσκεται πλέον στη δεύτερη φάση. Άμεσα θα κατασκευαστούν 100 κούκλες, αριθμός ικανός προκειμένου να δοκιμαστεί περαιτέρω η λειτουργία της πλατφόρμας και να εξαχθούν επιπλέον χρήσιμα συμπεράσματα. Ωστόσο, η συγκέντρωση ενδιαφέροντος για το project είναι σημαντική ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να συνεχίσει ο Neil το ταξίδι του. Για να τον υποστηρίξεις μπες στο www.neilthelittleexplorer.com/journeygr.html και απάντησε σε δύο ερωτήσεις. Ίσως είσαι ένας από εκείνους που θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ θα ενημερωθείς αμέσως όταν o μικρός εξερευνητής είναι πλέον διαθέσιμος.

Οι πρωτότυπες κούκλες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του CES 2017, το μεγαλύτερο σόου με προϊόντα τεχνολογίας. Η Another Circus ήταν μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που βρέθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, με δικό της εκθεσιακό χώρο.