Hugh Hastings/Getty Images
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

To πιθανότερο timeline της πανδημίας μέχρι την οριστική απελευθέρωση

Το τέλος της πανδημίας είναι πια φανερό στον ορίζοντα και οι πιθανότητες δείχνουν ότι τα πράγματα σταδιακά θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού είναι πια μπροστά μας. Μπορεί να μην είναι δίπλα μας μεν αλλά μπορούμε να το διακρίνουμε κάπου στην άκρη του ορίζοντα. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και εδώ η βεβαιότητα δεν είναι σύμμαχός μας. Οι παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το τέλος της πανδημίας είναι πολλοί με τη διανομή των εμβολίων και τις μεταλλάξεις του ιού να είναι οι κυριότεροι. Ωστόσο, μπορούμε πλέον να στοιχειοθετήσουμε ένα από τα πιο πιθανά σενάρια.

Εδώ θα βρείτε με περισσότερες λεπτομέρειες το timeline του υπόλοιπου της πανδημίας, τουλάχιστον σύμφωνα με το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή σενάριο. Τα πράγματα μοιάζουν ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα σταδιακά.

Άνοιξη 2021

Η καθημερινή ζωή μας ζωή θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες να βρίσκεται σε ρυθμούς μη-κανονικούς. Δεν προβλέπεται να έχει προχωρήσει τόσο πολύ ο εμβολιασμός μέσα στην άνοιξη, ώστε να μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία σχετική κανονικότητα. Ίσως, μάλιστα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κρύος και κατά τον Μάρτιο, ενώ αυτή τη φορά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού που μοιάζουν προς το παρόν πολύ πιο μεταδοτικές. Την ίδια στιγμή βέβαια πρέπει κανείς να συνυπολογίζει και την κούραση του πληθυσμού που είναι πολύ δυσκολότερο πια να τηρεί τα μέρα υγειονομικής προστασίας με την επιμέλεια που το έκανε τον προηγούμενο Μάρτιο.

Υπάρχουν βέβαια και καλά νέα. Ακόμα και με τις μεταλλάξεις, φαίνεται ότι τα παρόντα εμβόλια μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από COVID-19. Μπορεί να έχει εμβολιαστεί, λοιπόν, ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού στη χώρα μας, αλλά αυτό το μέρος αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που είχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά ή και να πεθάνουν. Είναι, λοιπόν, αρκετά πιθανό να έχουμε αυτή την άνοιξη αρκετά κρούσματα αλλά λιγότερους θανάτους και διασωληνώσεις. Ειδικά προς το τέλος της αναμένεται ένα αργό και σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Καλοκαίρι 2021

«Αν αφήσουμε εκτός την πιθανότητα μιας σοβαρής μετάλλαξης που είναι κάτι πραγματικά τρελό, αναμένω ότι το καλοκαίρι του 2021 θα μοιάζει αρκετά με αυτό του 2019», αναφέρει στο Atlantic ο Andrew Noymer, καθηγητής δημόσιας υγείας στο UC Irvine. Ακόμα και αν για κάποιος άλλους αυτή είναι μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη, η λογική μάς λέει ότι λόγω θερμότερου καιρού αλλά της προόδου στον εμβολιασμό διάφορες δραστηριότητες που είναι τώρα απαγορευτικές ή υψηλού κινδύνου θα θεωρούνται πια ασφαλείς. Ποιες είναι αυτές; Μεταξύ άλλων η χρήση μέσων μεταφοράς, τα εστιατόρια, οι μαζώξεις σε σπίτια και οι διακοπές εντός χώρας.

©2020, Petros Giannakouris/Associated Press

Ίσως, λοιπόν, να ξεκινήσουμε στο τέλος της άνοιξης με μικρές μαζώξεις σε σπίτια και εξωτερικούς χώρους και στο πέρασμα των μηνών σε εστιατόρια και μπαρ. Οι μόνες δραστηριότητες που φαίνεται ότι θα είναι ακόμα περιορισμένες είναι οι συναυλίες και τα πάρτι σε μεγάλους κλειστούς χώρους, τα γεμάτα γήπεδα και τα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς καμία προφύλαξη.

Φθινόπωρο-χειμώνας 2021/2022

Το περσινό καλοκαίρι, τουλάχιστον στην αρχή του, φάνταζε σαν το τέλος του κορονοϊού. Δυστυχώς, πολύ σύντομα όλοι αντιληφθήκαμε ότι αυτό ήταν μόνο πρόσκαιρο. Για την ακρίβεια το καλοκαίρι της ανεμελιάς κράτησε ουσιαστικά λίγες βδομάδες. Το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού θα φέρει μία νέα πτώση της θερμοκρασίας αυξάνοντας προφανώς τον κίνδυνο για νέες εξάρσεις του κορονοϊού. Πλέον όμως θα έχουμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι φτάνοντας στο φθινόπωρο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα έχει ήδη εμβολιαστεί. Με βάση αυτό μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα δε θα είναι όπως το 2019 αλλά από την άλλη θα είναι και πολύ καλύτερα από τον χειμώνα που περνάμε φέτος. Πολλές από τις δραστηριότητες μας θα είναι δυνατές και ασφαλείς, ενώ με τον εμβολιασμό να έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο δεν είναι πια ένα μακρινό όνειρο να ανοίξουν και κάποιοι μεγαλύτεροι κλειστοί χώροι για πάρτι ή συναυλίες.

©2020,David Keyton/Associated Press

Το χειρότερο σενάριο (που ευτυχώς δεν είναι και το επικρατέστερο) και πάλι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από κάποια νέα μετάλλαξη. Σε περίπτωση που αυτή εμφανιστεί δεν είναι απίθανο να έχουμε νέα άνοδο των κρουσμάτων. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, που οι ειδικοί απεύχονται, το νέο στέλεχος του ιού θα είναι πολύ ευκολότερο να τιθασευτεί με δεδομένο ότι έχουμε ήδη την πατέντα του εμβολιασμού, οπότε η διαδικασία επαναπροσαρμογής και συμπλήρωσής του θα κρατήσει μόνο λίγους μήνες.

Άνοιξη-καλοκαίρι 2022

Φαίνεται ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει μαζί με την επόμενη άνοιξη. Ο ιός θα συνεχίσει να διασπείρεται στην κοινότητα αλλά με σύμμαχο τον καλό καιρό αλλά και τον εμβολιασμό θα μπορούμε πια να μιλάμε για πολύ λιγότερες πιθανότητες να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Όλα θα είναι υπό έλεγχο (όπως είναι για παράδειγμα με τον ιό της γρίπης), οι οικονομίες θα ανοίξουν, οι εντατικές θα επιστρέφουν σε κανονικά δεδομένα και ο τουρισμός ακόμα και εκτός χώρας θα βρει και πάλι τα πατήματά του.

Συνοπτικά, αν δεν προκύψει κάποιος παράγοντας που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί, περνάμε τις τελευταίες βδομάδες του σκληρού lockdown. Στην πορεία θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος το τέλος της οποίας θα μας βγάλει επιτέλους σε αυτό που αποζητούμε σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή και λίγη υπομονή ακόμα.