ΤΑΞΙΔΙ

Το πρώτο ξενοδοχείο – κάψουλα στη Μύκονο

Το My Cocoon, το πρώτο ελληνικό boutique hostel στη Μύκονο, συνδυάζει τον κυκλαδίτικο και τον ιαπωνικό μινιμαλισμό.

“Οι πελάτες μας, που είναι λάτρεις της φιλοξενίας, μας εξέπληξαν ευχάριστα όταν μας ζήτησαν μια καινοτόμο τυπολογία στην premium τοποθεσία που αποτελεί η χώρα της Μυκόνου”, διηγούνται οι αρχιτέκτονες της Omnivew, που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση με ενθουσιασμό.

Για να τα καταφέρουν, μελέτησαν προσεκτικά ένα μεγάλο εύρος ξενοδοχειακών τυπολογιών από όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να κατακτήσουν μια καλή κατανόηση αυτού του μοντέλου κατοίκησης, τόσο από άποψη γεωμετρίας, όσο και κουλτούρας.

“Στο My Cocoon θελήσαμε να δούμε τις κλίνες όχι ως στοιχεία επίπλωσης, αλλά ως μια ολοκληρωμένη τυπολογία που σχηματίζεται και εμφράζεται ως επέκταση του κελύφους του κτιρίου”, λέει ο Δημήτρης Τσίγκος, ιδρυτής της Omniview design.

Ο στόχος του My Cocoon ήταν να βρεθεί η τέλεια ισορροπία μεταξύ του κατακερματισμού του χώρου (άρα και της ιδιωτικότητας) και μιας αίσθησης του ανοιχτού: “Η στρατηγική μας ήταν να στοχεύσουμε σε μια ενδιάμεση τυπολογία μεταξύ του μοντέλου της κάψουλας, όπου ο χώρος διαιρείται μέσω τοίχων, και του πιο παραδοσιακού μοντέλου ανοιχτής κάτοψης, όπου ο προσωπικός χώρος υποβάλλεται πιο ελεύθερα από τις κλασικές κουκέτες”.

Οι αρχιτέκτονες θέλησαν επίσης η κατασκευαστική λογική να φέρει το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί μια αίσθηση ελαφρότητας. Για να επιτευχθεί αυτό, επιστρατεύθηκε μια εντελώς καινοτόμος κατασκευαστική τεχνική, με την οποία συνδυάστηκαν η στατική ικανότητα ενός μεταλλικού φορέα πλαισίων και η αισθητική αρετή του παραδοσιακού σοβαντισμένου τσιμέντου.

“Αισθανόμαστε πως το αποτέλεσμα είναι ένας φιλόξενος χώρος, όπου ιδιωτικότητα και η εγγενής κοινωνική διάσταση της φιλοξενίας ισορροπούν κομψά, και έτσι μια άκρως μοντέρνα λειτουργία εισάγεται ομαλά στο κυκλαδίτικο περιβάλλον”.

Info

> Η Άννα Ρίζου είναι μέλος της ομάδας του Archisearch και της Design Ambassador.

> Τίτλος Έργου: My Cocoon/ Δημήτρης Τσίγκος. Αρχιτέκτονες / Σχεδιαστές Χριστίνα Τσακίρη, Δανάη Διου, Μαρίνα Καραμάλη.

> Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκος.