AP Images
GROOMING

To ρομποτικό Βotox θυμίζει Terminator και συμβαίνει ήδη

A.I. Botox: ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, για την αυτοματοποίηση του Botox, που συμβαίνει ήδη.

Διάγουμε τον ένατο μήνα μιας πανδημίας, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2021, με το αισιόδοξο σενάριο. Μέσα σε αυτούς τους μήνες έχουμε δει εξωπραγματικές κοινωνικές αναταραχές, αρνητές και influencer αρνητές, ενώ στα νοσοκομεία δίνεται μια πραγματική μάχη ώστε να μην μετράμε σε καθημερινή βάση δεκάδες νεκρούς. Αν νιώθεις ότι το ενιάμηνο που έχουμε αφήσει πίσω μας διήρκεσε όσο 10-12 χρόνια πραγματικής ζωής, αν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και νιώθεις γέρος, δεν είσαι μόνος.

Σύμφωνα με το Esquire, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται διαρκώς η τάση που θέλει τους ενήλικές άντρες ηλικίας 35+ να αναζητούν ιατρική βοήθεια για να εξαφανίσουν ζάρες στο μέτωπο, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, όλα εκέινα τα σημάδια γήρανσης που ‘βγάζουν μάτι’ σε ένα Zoom call. Άλλωστε, τα Zoom calls θα παραμείνουν γι’ αρκετό καιρό ακόμα ως παράθυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε συναδέλφους, φίλους και υποψήφια ζευγάρια. Γιατί να μη δείχνεις ‘καθαρός’  σε αυτά και πιο νέος από ποτέ;

Botox 2021: Ρομπότ που κρατούν ενέσεις;

Το άμεσο Post-Covid μέλλον των κοινωνιών μας, θα βασίζεται στην αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής, στην θερμομέτρηση και στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Λογικά, ελάχιστοι από εμάς θα βγουν να τρέξουν στους αγρούς αγκαλιασμένοι, πανηγυρίζοντας για το τέλος του κορονοϊού. Σε μια καθημερινότητα λοιπόν, που ήδη συμβαίνει, κυρίως μέσα στα σπίτια μας, αρκετοί αναζητούν με κάθε τρόπο την αισθητική ανανέωση. Κυρίως όμως με Botox.

Διαπιστώνοντας αυτές τις συνθήκες, το ‘στούντιο πρόληψης ρυτίδων’ Peachy έχει ήδη ανοίξει το δρόμο στο πως θα γίνονται οι αισθητικές επεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, με ασφάλεια και social distancing και τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα αυτό, μοιάζει βγαλμένο από μυθοπλασία του Stanley Kubrick ή σενάριο του Black Mirror, όμως είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Πάμε να δούμε τα βήματα:

Φωτογράφιση: Ο ασθενής καλείται να φωτογραφηθεί παίρνοντας συγκεκριμένες εκφράσεις προσώπου. Οι φωτογραφίες σαρώνονται στην βάση δεδομένων της Peachy και αναλύονται από επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης ως προς τη δυναμική δραστηριότητα των μυών του προσώπου και την ποιότητα του δέρματος.

Κατάταξη: Η ανάλυση έχει διαχωρίσει με τελείες και αριθμούς κάθε σημείο του προσώπου και έχει δώσει ένα τελικό πόρισμα κατάταξης, από το 1 ως το 5. Με το 1 χαρακτηρίζεται η πιο χαμηλή συχνότητα δραστηριότητας των μυών του προσώπου και με το 5 η πιο υψηλή. Αυτό είναι το σημείο όπου ο ασθενής αποφασίζει ποιό σημείο του προσώπου θέλει να βελτιώσει αισθητικά και κατά πόσο. Θα είναι ένα πρόγραμμα ‘1 ως 3’ ή μήπως ένα ‘από 5 στο 3’ πρόγραμμα;

Ανάλυση: Ανάλογα με τις επιλογές του ασθενή, οι φωτογραφίες του σαρώνονται από αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει την ποσότητα Botox που αναλογεί στη συγκεκριμένη θεραπεία και τα σημεία του προσώπου που αυτή πρέπει να κατανεμηθεί.

Επέμβαση: Χειρούργος/δερματολόγος διαμορφώνει ένα ‘σετ ενέσεων’ εκ των οποίων η κάθε μια περιέχει μια συγκεκριμένη δόση νευροτοξίνης, που χορηγείται σε συγκεκριμένο σημείο του προσώπου, όπως ορίζεται από τη σχετική ψηφιακή ανάλυση.

Συμπέρασμα: Οι λέξεις ‘Botox’ και ‘τεχνητή νοημοσύνη’ στην ίδια πρόταση προκαλούν έναν αρχικό τρόμο. Όμως είμαστε αρκετά μακριά από την εποχή που γερασμένα πρόσωπα θα μπαίνουν σε μια ψηφιακή κατάψυξη και με το πάτημα ενός διακόπτη θα αποκτούν ροδαλό δέρμα μωρού.

Παρ’ όλα αυτά, ο συντάκτης του Esquire που δοκίμασε το Botox της Peachy, εγραψε πως το πρόσωπό του στο τέλος, ήταν τόσο ανανεωμένο που θύμιζε φίλτρο του Instagram. Το A.I Botox έφτασε στην ανθρωπότητα με ειρηνικές διαθέσεις. Ήδη μας ξελογιάζει.