Unsplash
SCIENCE

Το ταξίδι στο χρόνο μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ

Πόσο θέλεις να διορθώσεις λάθη που έκανες στο παρελθόν; Πόσο εύκολο θα ήταν να φύγεις από το 2020 και να βρεθείς κατευθείαν στο μέλλον; Πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψεις στο χρόνο για να τα αλλάξεις όλα;

To 2020 δεν είναι μια συνηθισμένη χρονιά. Μια πανδημία είναι σε εξέλιξη, κατά 99% ως το τέλος της χρονιάς, ενώ νέες επιδημίες, πολεμικές απειλές και οικονομικές κρίσεις είτε υποβόσκουν, είτε έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το 2020 είναι μια χρονιά βγαλμένη από τους πιο καφκικούς εφιάλτες του Terminator, είναι μια χρονιά που το ‘Hasta La Vista Baby’ του ίδιου του Terminator μοιάζει η μοναδική λύση σε όλα τα παραπάνω (μπορεί και όχι). Μια ακόμα καλύτερη λύση, ίσως να ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο.

Ταξίδι στο χρόνο, το καθημερινό

Πριν από κάτι παραπάνω από 100 χρόνια, ο Albert Einstein εισήγαγε στην ακαδημαϊκή κοινότητα την θεωρία της σχετικότητας, η οποία υπογράμμιζε πως ο χρόνος και ο χώρος συνδέονται. Ο Einstein μεταξύ άλλων τόνισε πως το σύμπαν μας έχει ένα όριο ταχύτητας, τίποτα δεν ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός (186.000 μίλια/second).

Πώς σχετίζεται αυτή η θεωρία με το ταξίδι στο χρόνο; Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, όσο αυξάνεται η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε, τόσο πιο αργά βιώνουμε το χρόνο. Σύμφωνα με το πείραμα Hafele-Keating (1971-72, Hafele, Keating) αν τοποθετήσουμε δυο ρολόγια, το ένα στην επιφάνεια της γης (πχ μέσα σε αεροδρόμιο) και το άλλο επάνω σε ένα αεροπλάνο, σε πλήρη συγχρονισμό της ώρας μεταξύ τους, θα διαπιστώσουμε το εξής: Αμά τη επιστροφή του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο από το οποίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του, το ρολόι θα δείχνει ελάχιστα πιο πίσω την ώρα (περίπου 59 εκατοστά του δευτερολέπτου), σε σχέση με το ρολόι στη γη.

Πρακτικά, το αεροπλάνο θα έχει ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Αντίστοιχα, μπορούμε να ορίσουμε ως ταξίδι στο χρόνο και την παρατήρηση αστεριών μέσα από τηλεσκόπιο, των οποίων το φως διανύει ένα μυθικό ταξίδι στο χρόνο για να φτάσει ενώπιον των ματιών μας.

Ταξίδι στο χρόνο, η βελτιωμένη εκδοχή

Mια ακραία εκδοχή του ταξιδιού στο χρόνο (και πιο συγκεκριμένα, στο μέλλον), αναφέρει πως σύμφωνα με το μοντέλο κοσμολογικής εξέλιξης Randall-Sondrum, στο σύμπαν υπάρχουν σχισμές, εκ των οποίων οι είσοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε εξόδους που βρίσκονται πολλά (ενδεχομένως εκατοντάδες) χρόνια μπροστά στο μέλλον.

Το μοναδικό πρόβλημα σε αυτή τη θεωρία, όπως έχει καταγραφεί εδώ από καθηγητές θεωρητικής φυσικής του Princeton, είναι πως οι επιβεβαιωμένες ως υπαρκτές σχισμές στο σύμπαν, είναι αρκετά μικρές σε μέγεθος και μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακαλυφθεί σχισμή που θα μπορούσε να χωρέσει ένα ανθρώπινο σώμα, το οποίο – θεωρητικά μιλώντας- θα κατάφερνε να ταξιδέψει με ασφάλεια μέσα στο χρόνο, μέσα από βαρυτικές δυνάμεις και όχι μόνο και να επιβιώσει. Οτιδήποτε θα μπορούσε να μας πάρει χρόνια μακριά από το 2020, είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτο.