© 2021 / Τony Gutierrez/ Associated Press
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ταξίδι του Jeff Bezos στο διάστημα δεν ήταν και τόσο ασφαλές

Branson και Bezos ταξίδεψαν στον διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, υπήρχε κάτι πολύ βασικό που έλειπε από το ταξίδι τους.

Οι περισσότεροι από εσάς θα θυμάστε τον βαθύπλουτο Jeff Bezos να φορά τη στολή του και ένα oversized cowboy καπέλο και να πηγαίνει μία βόλτα στο διάστημα. Λίγες μέρες πριν, τον είχε προλάβει ο επίσης βαθύπλουτος Richard Branson που κέρδισε σε αυτό τον άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα προλάβαινε. Ίσως, να έχασε όμως σε γραφικότητα.

 

Η αλήθεια είναι πάντως, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ότι έπαιρνε και λίγη περισσότερη προσοχή ως προς την ασφάλεια του ταξιδιού αυτού. Βλέπετε, Bezos και Branson παρέβλεψαν, πάνω στη βιασύνη να επιδείξουν τον πλούτο τους (;), ένα πολύ βασικό πρωτόκολλο ασφαλείας που συνήθως είναι προϋπόθεση για κάθε πτήση της NASA στο διάστημα.

Αυτό το κάτι που ξέχασαν Bezos και Branson

Ποιο ήταν αυτό; Τόσο ο Branson όσο και ο Bezos επέλεξαν δύο αρκετά αρρενωπά μπλε jumpsuits τα οποία ήταν ό,τι έπρεπε για τις φωτογραφίες τους. Οι επιστήμονες όμως παρατήρησαν με καχυποψία την απουσία ειδικών στολών για την πίεση. Συνήθως αυτές χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν τους αστροναύτες από τη γρήγορη αποσυμπίεση όταν βρίσκονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Ξέρετε αυτό το βασικό πράγμα που σκεφτόμαστε ακούγοντας τη λέξη «αστροναύτης».

Ο Branson λίγο πριν το ταξίδι του στο διάστημα. © 2021 / Αndres Leighton/ Associated Press

Η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, θεωρούν προϋπόθεση την ύπαρξη τέτοιων στολών. Ιδίως μετά από την αναφορά δυστυχημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χάρη σε αυτές.  Μάλλον, όμως, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τους δύο μεγιστάνες. Ούτως ή άλλως οι εταιρείες που αναμένεται να ασχοληθούν με τον διαστημικό τουρισμό έχουν εξαιρεθεί από τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας με απόφαση μάλιστα του Κογκρέσου.

Ο Tommaso Sgobba, πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και Εxecutive της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Διαστημική Ασφάλεια τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι πως όταν πηγαίνεις στο διάστημα, δε φοράς τα ωραία ρούχα σου. Φοράς τα ρούχα που πρέπει να φορέσεις». Για ποιον δισεκατομμυριούχο να χτυπάει η καμπάνα άραγε; Ίσως, να γνωρίζει καλύτερα ο Jeff Bezos.

Όσο και αν φαίνονται αυτές καλές απόψεις, ο Sgobba προσθέτει κάτι αρκετά βασικό. Πιστεύει ότι τα εμπόδια στις κυβερνήσεις να ελέγχουν τις ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν. Πρώτα από όλα φυσικά για την ασφάλεια των ίδιων των επιβατών.