Netflix
ΚΟΣΜΟΣ

Το θαύμα των Άνδεων: Ένα αεροπορικό δυστύχημα που οδήγησε σε κανιβαλισμό

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Society of the Snow που θα κάνει την εμφάνισή του στο Netflix σε λίγες μέρες από τώρα.

«Είναι φυσιολογικό να πετάς τόσο κοντά στη βουνοπλαγιά;» ρώτησε ο Panchito Abal τον φίλο του, Nando Parrado. «Δε νομίζω», απάντησε εκείνος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όλα γύρω τους σκοτείνιασαν.

Στις 4 Ιανουαρίου το 2024, σε λίγες μέρες από τώρα δηλαδή, θα προστεθεί στη βιβλιοθήκη του Netflix μία νέα ταινία με τον τίτλο Society of the Snow η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Pablo Vierci. Ο Vierci, δημοσιογράφος και συγγραφέας, φοίτησε στο ίδιο σχολείο με μερικούς τους επιβάτες του Fairchild FH-227D, που συνετρίβη στις Άνδεις το 1972, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 από τα 45 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

Το δικινητήριο αεροπλάνο μετέφερε μια ομάδα ράγκμπι (Old Christians) της Ουρουγουάης μαζί με φίλους και συγγενείς στη Χιλή, χωρίς ωστόσο να φτάνει ποτέ στον προορισμό της. Αντί για το αεροδρόμιο του Σαντιάγο, βρέθηκαν τελικά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, τραυματισμένοι και λιγότεροι στις παγωμένες Άνδεις. Η επίσημη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριβή προκλήθηκε από ελεγχόμενη προσγείωση σε έδαφος λόγω σφάλματος του πιλότου.

Το πώς επέζησαν οι 16 για 72 ολόκληρες μέρες, προκάλεσε τον θαυμασμό της κοινής γνώμης. Όλα αυτά, μέχρι να αποκαλυφθεί με τι τρέφονταν.

Το «Θαύμα των Άνδεων»

Οι επιζώντες υποστήριξαν ότι αισθάνθηκαν πολλές αναταράξεις πριν εμφανιστεί μια μαύρη κορυφογραμμή ακριβώς μπροστά από το αεροπλάνο. Ο πιλότος προσπάθησε να πετάξει από πάνω της χωρίς επιτυχία, σπάζοντας σε πολλά κομμάτια και γλιστρώντας μέχρι να σταματήσει στο χιόνι. Κατά τη σύγκρουση, έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου ενώ άλλοι πέντε, συμπεριλαμβανομένου του συγκυβερνήτη, πέθαναν λίγο αργότερα.

Οι 29 επιζώντες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κανέναν και λευκή άτρακτος είχε καλυφθεί από το χιόνι, κάτι που δυσκόλεψε και τους επίδοξους διασώστες. Μέχρι η περιπέτειά τους να φτάσει στο τέλος της, 72 ημέρες μετά την έναρξή της, ο συνολικός αριθμός των επιζώντων είχε μειωθεί σε 16.

Η πείνα που οδήγησε στον κανιβαλισμό και η αναζήτηση βοήθειας

Άνδεις AP Photo

Το φαγητό ήταν ελάχιστο ενώ από την ενδέκατη μέρα, οι επιζώντες έμαθαν μέσω ενός αυτοσχέδιου ασυρμάτου ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τους είχε σταματήσει. Όπως θυμάται ο Roberto Canessa: «Γνωρίζαμε την απάντηση, αλλά ήταν τρομερά φριχτή για να τη σκεφτούμε». Τελικά, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, όλοι εκτός από έναν, συμφώνησαν ότι η λύση ήταν η κατανάλωση των νεκρών.

Χρησιμοποιώντας ένα θραύσμα γυαλιού, κάποιοι από τους επιζώντες έκοψαν λεπτές φέτες από τους γλουτούς των πτωμάτων και αθόρυβα άρχισαν να τρώνε. Κάποιοι αντιστάθηκαν για όσο περισσότερο μπορούσαν, με την ελπίδα ότι θα σωθούν σύντομα.

Την 18η ημέρα, μια χιονοστιβάδα σχεδόν έθαψε την άτρακτο και σκότωσε άλλους 8, κάτι που έκανε τους υπόλοιπους να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι είχε έρθει η ώρα να διασχίσουν τα βουνά και να αναζητήσουν βοήθεια. Το εγχείρημα, ωστόσο, φαινόταν αδύνατο: Κανείς τους δεν ήταν ορειβάτης και όλοι, ήταν τρομερά αδύναμοι. Εναλλακτική λύση, όμως, δεν υπήρχε. Έφτιαξαν ένα έλκηθρο και μετά από εβδομάδες προετοιμασίας και αποτυχημένων προσπαθειών, δύο άτομα ξεκίνησε το ταξίδι τους προς τα δυτικά.

Οι Roberto Canessa και Nando Parrado, κατέβηκαν από την άλλη πλευρά του βουνού, ώσπου στις 18 Δεκεμβρίου άκουσαν να τρέχει νερό. Ήταν οι εκβολές ενός ποταμού, τον οποίο άρχισαν να ακολουθούν. Την επόμενη μέρα, είδαν ένα σκουριασμένο δοχείο σούπας, ένα πέταλο, κοπριά αγελάδων, ένα κοπάδι αγελάδων και, τελικά, το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, έναν άνδρα στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Η διάσωση

Άνδεις (AP Photo

Την επόμενη μέρα, τους υποδέχτηκαν άλλοι τρεις και ο Parrado, μη μπορώντας να ακουστεί, προσπάθησε να εξηγήσει ποιος ήταν μιμούμενος τη συντριβή ενός αεροπλάνου.
Λίγο αργότερα, βρέθηκαν σε μια καλύβα και έφαγαν ζεστό φαγητό. Η έφιππη αστυνομία της Χιλής και μια ομάδα δημοσιογράφων δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα ελικόπτερα διάσωσης και τα πληρώματά τους αμφισβήτησαν την ιστορία του Parrado και ξεκίνησαν μαζί του για την αναζήτηση του αεροπλάνου. Τότε, ξαφνικά, είδαν μαύρα στίγματα στον πάγο και τα δύο ελικόπτερα προσγειώθηκαν, παραλαμβάνοντας 6 επιζώντες. Μια ομάδα διάσωσης έμεινε εκεί για να φροντίσει τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να τελειώσει επιτέλους και η δική τους δοκιμασία το επόμενο πρωί.

Οι επιζώντες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στις 28 Δεκεμβρίου στο Κολέγιο Stella Maris στο Μοντεβιδέο, όπου εξιστόρησαν τα γεγονότα των τελευταίων 72 ημερών, με τον κανιβαλισμό, φυσικά, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εκ μέρους των επιζώντων μίλησε ο Alfredo Delgado και συνέκρινε τις πράξεις τους με εκείνες του Ιησού κατά τον Μυστικό Δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου έδωσε στους μαθητές του τη Θεία Ευχαριστία.

Αρχικά, οι δημόσιες αντιδράσεις ήταν πολλές, αλλά αφού εξήγησαν τις συνθήκες που συνάντησαν και ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μείνουν ζωντανοί, η κατακραυγή μειώθηκε, με τις οικογένειες να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση. Ένας καθολικός ιερέας άκουσε τις εξομολογήσεις των επιζώντων και τους είπε ότι δεν ήταν «καταδικασμένοι», δεδομένου της κατάστασής τους. Τώρα, η ιστορία τους «ζωντανεύει» ξανά μετά τo 1993 και την ταινία Alive, η οποία ανεβαίνει στις 4 Ιανουαρίου στο Netflix.