gokceakyildiz/Pexels
ΥΓΕΙΑ

Το θαυματουργό βότανο που καταπολεμά βακτήρια, άγχος και πονοκέφαλο

Πώς ο ιερός βασιλικός ή tulsi επηρεάζει ολόκληρη τη φιλοσοφία της ανατολίτικης ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ο ιερός βασιλικός, ονομάζεται Tulsi στην πατρίδα του την Ινδία και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, από το άγχος μέχρι το βήχα και το κρυολόγημα. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου ως βοήθημα για την απώλεια βάρους, όπως λέγεται από αρκετούς, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για όλες τις υπόλοιπες αρετές του.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων των λιπιδίων, όπως επίσης και για την καταπράυνση του άγχους και του στρες και την επαναφορά του σώματος σε ισορροπία.

Τι είναι ο ιερός βασιλικός;

© Alissa De Leva / Unsplash

Ο ιερός βασιλικός είναι ένας αρωματικός θάμνος που ανήκει στην οικογένεια φυτών βασιλικού Lamiaceae. Το συγκεκριμένο βότανο προέρχεται από τη βόρεια κεντρική Ινδία αλλά καλλιεργείται σε ολόκληρο τον ανατολικό κόσμο. “Tulsi” στα ινδουιστικά θα πει «ασύγκριτος» και πράγματι έτσι το θεωρούν στην ανατολίτικη ιατρική. Εκχυλίσματα, έλαια και συμπληρώματα μπορούν να παρασκευαστούν από σπόρους, φύλλα και λουλούδια του ιερού βασιλικού και το καθένα από αυτά φαίνεται να έχει θεραπευτικές ιδιότητες που θα γνωρίσουμε παρακάτω.

Για τι χρησιμοποιείται συνήθως και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται για την ανακούφιση πολλών σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το tulsi και ένα από τα στοιχεία του, η ευγενόλη, έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη με αντικαρκινική δράση. Ο ιερός βασιλικός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανατολίτικη ιατρική της Αγκιούρ Βέντα εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς σύμφωνα με τους Ινδουιστές, κάθε μέρος του φυτού έχει πνευματική σημασία: Οι ρίζες αντιπροσωπεύουν το θρησκευτικό προσκύνημα, τα κλαδιά του αντιπροσωπεύουν τη θεότητα και η κορυφή του δηλώνει την κατανόηση των ινδουιστικών γραφών. Οι Ινδοί χρησιμοποιούν τα φύλλα ως φάρμακο για το βήχα και τη συμφόρηση, αλλά φυσικά τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα. Παρακάτω θα βρεις μερικά μόνο από αυτά.

  1. Ο ιερός βασιλικός, γνωστός και ως Ocimum sanctum, έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια και θεωρείται θεραπευτικός και για δερματικές ασθένειες όπως η ακμή.
  2. Σύμφωνα με μελέτες, ο ιερός βασιλικός έχει επίσης και αντιδιαβητική δράση και μπορεί να προστεθεί σε θεραπευτικές αγωγές ασθενών με ήπιο διαβήτη, καθώς μπορεί να ελέγξει σε ένα βαθμό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  3. Ακόμη υπάρχουν ενδείξεις ότι το tulsi εξισορροπεί τις ορμόνες του στρες, μειώνοντας τα συμπτώματά του. Η ινδουιστική επιστήμη θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο του άγχους, καθώς εξομαλύνει την αρτηριακή πίεση και φέρει αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
  4. Ο ιερός βασιλικός όπως φαίνεται τα κάνει όλα και συμφέρει αφού μπορεί να ενισχύσει και την αναπνοή μας. Τα φύλλα του φυτού περιλαμβάνουν επίσης καμφένιο, ευγενόλη και κινεόλη και έτσι μπορεί να δράσει ανακουφιστικά σε διάφορες αναπνευστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου και του άσθματος.
  5. Όπως είδαμε και παραπάνω το ιερό φυτό των Ινδών έχει και αντικαρκινική δράση, ενισχύοντας την πρόληψή του. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν tulsi τακτικά, είναι πιο καλά προφυλαγμένα από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, ο ιερός βασιλικός είναι χρήσιμος και κατά της ακτινοβολίας για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
  6. Οι μετρ της αγιουρβεδικής ιατρικής τον προτείνουν ως φυσική θεραπεία και για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Τρόπος χρήσης

Τα φύλλα έχουν μια γλυκιά, αρωματική μυρωδιά και μια γεύση που θυμίζει μέντα και χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και σούπες στην Ινδία και την Ταϊλάνδη. Χρησιμοποιούνται επίσης πολύ συχνά για τσάι tulsi ή για αρωματισμένο νερό, ενώ στην Ινδία μέχρι και σήμερα πολλοί καταναλώνουν τα φύλλα του ωμά. Το τσάι tulsi είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα και πολλοί το πίνουν αντί για καφέ.