2021/AP Photo/Domenico Stinellis
ΥΓΕΙΑ

Το τούρκικο εμβόλιο Turkovac είναι ό,τι πιο Ερντογάν έχει συμβεί ποτέ

Δεν πιστεύουμε να είστε κι εσείς τίποτα απατεώνες που εμπιστεύεστε τους επιστήμονες και όχι τον ηγέτη της χώρας;

Η σχέση της Τουρκίας με την πανδημία του κορονοϊού ήταν εξαρχής κάπως αμφιλεγόμενη, όπως άλλωστε και τα πάντα στο καθεστώς του Ερντογάν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε άλλωστε πως για εβδομάδες, όταν ολόκληρος ο πλανήτης γέμιζε κρούσματα τον Μάρτιο του 2020, οι γείτονες δήλωναν μηδενικό αριθμό, αποδίδοντας το θαύμα αυτό στο τούρκικο γονίδιο και τη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι της χώρας.

Έκτοτε έχουν γραφτεί πολλά κεφάλαια στην πονεμένη ιστορία της χώρας με την Covid 19, όμως το πιο πρόσφατο είναι ίσως και το καλύτερο, αφού σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η Τουρκία έχει πια το δικό της εμβόλιο, που παρασκευάστηκε φυσικά αποκλειστικά από Τούρκους επιστήμονες. Το όνομα αυτού, προφανώς και είναι Turkovac και όπως διαβάζουμε ο κόσμος κάνει ουρές μπροστά στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί.

Παράλληλα, Ερντογάν και Μπαχτσελί συνεχίζουν να καλούν τους Τούρκους πολίτες να εμβολιαστούν με το «εμβόλιο της πατρίδας μας», παρά το γεγονός πως ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας τόλμησε να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά του και βασικά, ακόμα και το γεγονός πως πρόκειται όντως για εμβόλιο, αποκαλώντας το απλά ένα διάλυμα.

Οι ενστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου

«Η στάση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία δυστυχώς δεν διαφέρει από τη στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και απέχει πολύ από το να είναι διαφανής. Δυστυχώς, αυτή η στάση, η οποία απέχει πολύ από τη διαφάνεια, δημιουργεί δισταγμό εμβολιασμού», ανέφερε ο οργανισμός, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα. Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως το σκεύασμα είναι παρόμοιο στη δομή με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο και δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα υψηλό κύμα λοιμώξεων, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο οργανισμός ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση Ερντογάν να δημοσιοποιήσει τα επίσημα δεδομένα και να υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο, αντί να υπόσχεται πως θα το κάνει παγκόσμιο. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του TTB, Καθ. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ιατροδικαστής και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει δικαστεί πολλές φορές αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε πως κάτι θα έκανε.

Για την ιστορία, το Turkovac δεν αναγνωρίζεται (σοκ) από την ΕΕ για ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ πράγματι (ακόμα μεγαλύτερο σοκ), δεν έχουν δημοσιευθεί αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του. Στον ΠΟΥ έχουν κατατεθεί για την ώρα, μόνο τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της πρώτης φάσης, αλλά λίγο να κόβει το μάτι σου, καταλαβαίνεις από την αρχή αν ένα εμβόλιο κάνει, οι επόμενες φάσεις είναι για τους άσχετους.

Η οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν

Προφανώς, οι επιστήμονες που απαρτίζουν τον Ιατρικό Σύλλογο δεν είναι δυνατόν να ξέρουν καλύτερα από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, κι έτσι η απάντηση του Ερντογάν ήταν γεμάτη οργή αλλά και κατηγορίες για εχθρούς της Τουρκίας που θέλουν το κακό της. Αποκάλεσε τα μέλη του οργανισμού «ψεύτες και απατεώνες» που υπονομεύουν τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και οι πολίτες της χώρας μπορούν να εμβολιαστούν ήδη από τις 30 του περασμένου Δεκέμβρη.

Το γεγονός πως έκλεισε το Τούρκικο Ινστιτούτο Υγιεινής εν μέσω της πανδημίας και η έρευνα για την ανάπτυξη του εμβολίου εξαρτάται πλέον από ιδιωτικούς φορείς προφανώς και είναι εντελώς τυχαίο και ποιος είμαι εγώ για να αμφισβητήσω τη διαφάνεια στη χώρα, αφού άλλωστε δεν έχει δώσει ξανά τέτοια δικαιώματα στο παρελθόν.

Με λίγα λόγια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για το μέλλον και αν σύντομα το Turkovac γίνει υποχρεωτικό για όλους και προσφέρεται σε μετρό, μπαρ και δημόσιες υπηρεσίες εντελώς δημοκρατικά και πάντα με την επιλογή να πει κάποιος όχι και να κάνει ένα άλλο εμβόλιο, είναι κάτι που δεν θα μας ρίξει από τα σύννεφα. Περιμένουμε την αλήθεια με αντικειμενικότητα από τα κυβερνητικά ΜΜΕ (αποκλειστικές εικόνες πιο πάνω) και θα επανέλθουμε άμεσα.