Unsplash
ΚΑΡΙΕΡΑ

Το τρικ της κούπας του καφέ στις συνεντεύξεις για δουλειά μάς ‘έκαψε’

Απ' ότι φαίνεται όχι μόνο εμάς, αλλά και πολλούς υποψήφιους που δεν πήραν τελικά τη θέση που κυνηγούσαν.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν αρκετά χρόνια στην ίδια εταιρεία είναι πως δεν έχουν καμία όρεξη να μπουν στην άχαρη και κουραστική διαδικασία να τρέχουν από συνέντευξη σε συνέντευξη για δουλειά. Όλοι το έχουμε ζήσει και σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο.

Ειδικά δεν όταν σου λένε αυτό το ‘θα σε ειδοποιήσουμε’ και τελικά δεν σε ειδοποιούν ποτέ. Βέβαια, οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τις συνεντεύξεις με τους υποψήφιους ίσως και να περνούν καλύτερα. Το μόνο τους άγχος είναι να βρουν το κατάλληλο άτομο για τη θέση.

Κάποιοι με τα χρόνια ανακαλύπτουν μερικούς ευφάνταστους τρόπους, αλλά και μερικά ενδιαφέροντα τρικ για να ξεχωρίσουν κάποιον όχι μόνο βάση του βιογραφικού του, αλλά και της γενικότερης συμπεριφοράς του. Όπως αυτό που έχει σκαρφιστεί ο Trent Innes, διευθυντής της εταιρείας τεχνολογίας Xero, η οποία εδρεύει στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατο podcast που συμμετείχε, έχει έναν πολύ απλό, αλλά πανέξυπνο τρόπο να ξεχωρίζει τον κατάλληλο υποψήφιο που θα προσλάβει στην εταιρεία του. Τι κάνει; Κάθε φορά που έχει ραντεβού με κάποιον υποψήφιο για μια ανοιχτή θέση εργασίας, τον πάει προς την κουζίνα και του προσφέρει μια κούπα με καφέ ή χυμό.

Στη συνέχεια, κατευθύνονται στο γραφείο του, όπου κάνουν κανονικά τη συζήτηση για τη θέση και μιλούν για τις δεξιότητες του υποψηφίου. Πρόσεχε όμως. Το τρικ του δεν έχει τελειώσει.

“Αυτό που πάντα κοιτάω είναι αν μετά το τέλος της συνέντευξής μας ο υποψήφιος θα μου πει αν θέλω να επιστρέψει την άδεια κούπα του στην κουζίνα. Μπορείς να γίνεις πολύ καλός σε μια δουλειά και να αναπτύξεις τρομερές ικανότητες με τα χρόνια, αλλά αυτό που δεν μπορείς να εξελίξεις είναι η στάση και η συμπεριφορά.

Πρέπει να επιστρέψεις την άδεια κούπα στην κουζίνα, να την πλύνεις και μετά να φύγεις. Αν έρθεις στα γραφεία μας θα δεις ότι η κουζίνα είναι πάντα πεντακάθαρη και όλα ξεκινούν από μια απλή κούπα καφέ. Αν δω αυτό το στοιχείο σε έναν υποψήφιο σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει στην ομάδα μας και να κάνει όντως πολύ καλά αυτό που θα του ζητήσουμε”.

Όπως κατέληξε πάντως ο Trent Innes, δεν τον νοιάζει να πλύνεις την κούπα στην πρώτη συνέντευξη για δουλειά, απλά και μόνο η πρόθεση κάποιου, μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα άριστο βιογραφικό.